×

Çocuklarda Kilo Kontrolü ve Sağlıklı Beslenme

Çocuklarda Kilo Kontrolü ve Sağlıklı Beslenme

Çocuklarda Kilo Kontrolü ve Sağlıklı Beslenme

Bazı küçük çocuklar fazla kiloları ile mücadele etmeye başlamış bulunmaktadır. Çocukların obezite ile mücadele dönemi doğdukları andan itibaren başlamalıdır. Çünkü ergenlik çağını çok kilolu olarak tamamlayan bir çocuk büyüdüğünde, yetişkinlik çağında obez olma ihtimali çok daha yüksek. Ailelerin Çocuklarda Kilo Kontrolü ve Sağlıklı Beslenme döneminde çok bilindik popüler yöntemleri uygulamak istese de bazen bu yöntemler işe yarar olmuyor. Çocukların beslenme düzeni onlara özel, isteklerini karşılayabilecek şekilde olmalıdır.

Çocuklarda Kilo Kontrolü ve Sağlıklı Beslenme

Çocuklarda Sağlıklı Beslenme Yolları

Ailelerin çocuklarda uygulaması gereken Sağlıklı Beslenme Yolları bulunmaktadır. Bu yöntemler şu şekilde sıralanmaktadır:

Anne Babalar Çocuğun Kilosunu En Doğru Şekilde Öğrenmeli

Ailelerin bir hekime ya da herhangi bir diyetisyen doktoruna danışarak, çocuğun yaşına göre hangi kiloda olduğunu öğrenmesi gerekmektedir. Eğer çocuk fazla kilolu ise tüm test ve ölçümleri yapılarak diyetisyen doktor yönetiminde beslenme gereksinimlerine göre doğru bir program oluşturulmalı.

Çocuğun Diyet Yapmasına ya da Ek Gıda Almasına Siz Karar Vermeyin:

Çocuğun fazla kilolardan kurtulması için çocuğa diyet yaptırmayın. Eğer yapılan diyet programından çocuğun gelişiminde etkili olan yiyecek ve içecekler çıkarılırsa yetişkinlik döneminde bu yiyeceklere karşı hep bir ön yargısı olabilir.

Ailenizin Beslenme Alışkanlıklarını Gözden Geçirin

Çocuklar birçok alışkanlığa ailesini örnek alarak başlar. Eğer çocuğun ve ailedeki diğer kişilerin sağlıklı olasını istiyorsanız çocukta uygulanacak programa tüm ailenin uyması iyi olacaktır. Çünkü çocuklar her daim ailesini örnek almaktadır. Ve bu sayede kilo kontrolü de sağlanmış olur.

Yapılacak Olan Programlara Küçük Adımlarla Başlayın

Ailede olan beslenme ve gıda düzenini birden değiştirmeyin. Küçük adımlar ile başlayan uygulamalar daha kalıcı olur ve benimsenebilir hale gelir. Haftada 1 ya da 2 gün değişim planlayın ve bunları uygulayın:

-Porsiyon boyutlarına dikkat edin. Büyük tabaklar daha fazla yemeyi teşvik eder, bu nedenle sofra takımı boyutunu azaltmak isteyebilirsiniz.

-Beyaz ekmek ve beyaz pirinç yerine tam buğday ekmeği, bulgur kullanın.

-Abur cuburların yerine daha çok meyve, kuruyemiş ve sağlıklı atıştırmalıklarla ödüllendirin.

-Çocuğunuzun doyurucu ve besleyici bir kahvaltı yaptığından emin olun.

Gün İçinde Yemekleri Birlikte Yiyin

Yemek masasına aile ile birlikte oturularak sağlıklı alışkanlıkları teşvik edersiniz. Bir çalışma, haftada üç gün veya daha fazla aile sofrasında yemek yiyen çocukların sağlıksız gıdaları yeme ihtimalini % 20, kilolu olma ihtimalini ise % 12 azalttığını gösterdi.

Çocuklarda Sağlıklı Yaşam İçin Spor Yapma

Bazı uzman doktorlar, çocukların Sağlıklı Beslenme Yollarının yanı sıra her gün en az 1 saatlik fiziksel bir aktivite yapması gerektiğini söylemektedir. Bu nedenle çocukların gün içerisinde ağır gelmeyecek sporlar yapması gereklidir. Bu egzersizler gün içerisinde çocuk ve aileden herhangi bir üye ile yaptığı yürüyüş, yüzme, dans, koşu, bisiklete binme ya da onların sevebileceği oyunlar oynanarak yapılabilir. Televizyon ve bilgisayar başında oturmak yerine çocuğun dışarıda vakit geçirmesinde yardımcı olunmalıdır. Bu tarz değişikler yapılır ise bir süre sonra çabanızın boşa gitmediğini anlayacaksınız.

Yorum gönder