×

DeFi Nedir? DeFi Coinleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler

DeFi nedir

DeFi Nedir? DeFi Coinleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Merkezi olmayan finans sistemi olan DeFi, geleneksel finans sistemlerini yeniden oluşturmayı amaçlar. DeFi herkes tarafından erişilebilir olması ve insanlar tarafından yönlendirilmesiyle öne çıkar. Günümüzde oldukça hareketli olan bu piyasa, çok farklı çevrelerden kullanıcılar kazanmaktadır. DeFi temelde, yeni nesil para birimleri olan kripto para ve türevleriyle eski nesil bankacılık hizmetlerinin bir kombinasyonunu yapmaya çalışır. Geleneksel finans piyasası ve bankacılık hizmetleri, merkezi otoriteler, aracı kurumlar ya da şahıslar tarafından yönetilirken; DeFi’ye bakıldığında en popüler ikinci kripto para birimi olan Ethereum’un üzerine kurulduğu görülür. Bu yazımızda sizlere, DeFi nedir? DeFi coinleri hakkında bilmeniz gerekenler hakkında bilgiler verilecektir.

DeFi Coin Listesi

Kripto para birimlerinin amacı ödeme sistemlerini küresel hale getirmeye çalışmak ve bir yandan da kullanıcılara kazançlı yatırım alanları oluşturmaktır. DeFi, hem geleneksel banka piyasasını hem de dijital dünyanın yeni yatırım araçlarını birleştirerek işleri bir adım daha ileri götürmektedir. Günümüz geleneksel banka dünyasının terimleri olan; sigorta, kredi, vadeli hesaplara ek olarak tamamen internet üzerinden gerçekleştirilen ve dünyanın her yerinde geçerli olan bir sistem kullanıcıların da ilgisini çekmeye başlamıştır. Ethereum, bahsi geçen bu yöntemi uygulamaya başlamış ve oldukça iyi geri dönüşler almıştır. DeFi coİN listesi en popüler protokoller şu şekilde sıralanabilir:

  • Alanında en büyük ikinci proje olan Maker, aynı zamanda parça başına fiyatının yüksek oluşu nedeniyle oldukça popülerdir.
  • Ödünç alma yöntemiyle öne çıkan Aave, açık kaynaklı bir protokol olmasıyla erişilebilirliği yüksektir.
  • 2020 yılındaki yükselişi ile birlikte öne çıkan Synthetix, hala en değerli protokollerden birisi
  • Kar oranı diğerlerine göre daha düşük olan DAI
  • Kullanılabilirlik açısından öne çıkan Compound
  • İstikrarlı artışı ve sağladığı güvenlik nedeniyle Chainlink

Yeni nesil bir nakit kullanma biçimi ortaya çıkaran coinler, insanlar arasındaki borç alıp verme ilişkilerinden yatırım araçlarına kadar oldukça geniş bir alanda kullanıcılara yeni dünyaların kapılarını açıyor.

DeFi nedir

DeFi Binance

Tamamen sanal ortamlarda oluşturulmuş ve blok zincirler üzerine kurulan DeFi Binance merkeziyetsiz  şekilde yapılan finans işlemlerini kapsamaktadır. Herkesin kullanımına açık olan DeFi Binance finans ağı, aynı zamanda açık kaynaklıdır. Tüm kontrol kullanıcıya aittir ve bu yönüyle güven sunmaktadır. Asıl hizmet olarak, finansal hizmetlere kolay erişimi kapsayan DeFi, altyapı olarak da oldukça güvenilirdir. DeFi, kendi piyasaları üzerinden etkileşim imkanı sunar ve yeni hizmetlere kapı açar. Uygulamaya aracıya ihtiyaç duymaması ve kişiye kullanım alanında geniş özgürlükler sunmasıyla yeni nesil bankacılık sistemleri arasında öne çıkar. Bu şekilde yaşanan sıkıntılar da en az düzeye indirilmiş olur. Ayrıca kullanılışı ve işletimi bakımından masrafsızdır. Başka yollardan finansal yatırım sistemine ulaşamayan kişiler için bu uygulamanın açık kodlu bulunması oldukça avantajlıdır. Böylece gelir düzeyi yüksek olmasa da çoğu kişi dijital dünyanın getirisi olan sanal piyasalara giriş yapılabilmektedir.

DeFi Borç Alma ve Borç Verme

Geleneksel kredi sistemlerinin karışıklığı ve kişilerin kredi notlarının düşük olabilmesi gibi etkenlere karşı bir avantaj olarak sunulan DeFi borç alma ve borç verme, uygulama içindeki en popüler kısım olarak öne çıkar.  Kişiler diledikleri anda işleme son verme yetkisine sahiptir dijital tüm varlıklarını teminat altına alabilirler.  Açık ve merkeziyetsiz bir şekilde borç alıp verme geleneksel kredi sistemlerine bu ve birçok avantaja sahiptir. Gerekli güven ihtiyacı kişilerin kontrolü altında sağlanır ve doğrulama yöntemlerini kullanarak şifreleme yöntemlerini kendileri de kurabilir. Süreci daha az masrafsız ve hızlı hale getiren uygulama, kullanılabilirlik açısından da oldukça tercih edilir bir sistemdir.

Not: Makaledeki bilgiler yatırım tavsiyesi değildir.

Yorum gönder