×

Değerli Madenler ve Mücevherler Türleri

Değerli madenler ve mücevherler türleri

Değerli Madenler ve Mücevherler Türleri

Değerli madenler ve mücevherler türleri içerisinde birçok değerli madde bulunur. Bu doğadaki filizlenmelerinden elde edilmiş bu maddeler daha sonra eritilip dökülme ile beraber istenilmiş olan biçimlere kesilmeye veya dövülmeye her türlü biçimlendirmeyi müsait olan maddeler olup üzerlerinde desem ve nakış gibi elverişli maddeler ve minerallerin ortak ismidir. Mücevherler yapımında kullanılmış olan değerli madenler oldukça önemli olup maddi manevi açıdan da değerlidir. Altın

Doğadaki en önemli kaynağını yaşlı kayalar arasında yer almış altın içerikli kuvars damarlarıdır. Bu damarlar yüzey yakın olanları oldukça uzun bir süre içerisinde jeolojik hareketler sonrasına ve doğal koşarlar sebebiyle ayrışma ayrışır.

Bu ayrışma sonrasında açığa çıkmış altın tanecikleri ile aksesuarlar boyunca düzlüklere taşınmıştır. Altın tanecikleri ağır olmaları sebebiyle akıntının veya suyu taşıma gücünün azalması sebebiyle dönemeçlerde birikip Sedimenter altın yataklarına oluşturmuşlardır. Böylece akarsu yataklarında eski birer akarsu yatağı vadilerde ikinci el altın madenleri meydana gelmiştir.

Altın işleme kolaylığı bakımından kolay güzellik bakımında göz alıcı bir madendir. Diğer madenleri göre üstün bir yapısı bulunması sebebiyle eski çağlardan günümüze kadar gelmiş olan Madenler arasında yer alır. Bilinmiş olan bütün teknikler ile beraber oldukça farklı eşya ve sanat eseri yapımı söz konusudur. Bu bakımdan Kuyumculuk kanalında ilk akla gelen madenler altında altın kuyu sözcüğü ile adeta bütün de çıkmış durumdadır.

 Gümüş

Bazı kayaların içerisinde damar halinde bulunur. Gümüş madeni oldukça değerli olup gelişen teknoloji sebebiyle bazen otomobil sektöründe de oldukça önemli pozisyonlarda kullanımı mevcut hale gelebilir. Paladyum doğada Filiz’den şeklinde bulunan bu maden oldukça parlak ve sert yapısı vardır. Kuyumculuk bazında beyaz altın yapımına katkı olarak kullanılabilecek nitelikte olan bu Paladyum sayesinde birçok alanda faydası bulunabilecek bir maddedir. Platin ilk bulunduğu vakit Gümüş olarak zannedermiş ama doğada saf olarak bulunabilen bir maddedir. Mücevher alanında kullanılmış ve sanayide kullanımı söz konusudur. Kolayca tel okside olmaz ve bile hale gelebilir. Yoğunluk bakımında 21,45 kaynama noktası bakımından 4050 santigrattır.

Mücevher Türleri

Bilezik

Kadınların kollarına takmış oldukları bilezikleri dekorasyon ve kendilerini süslemek babında halka şeklinde verilen isimdir. Değerli madenlerden yapılmış olan bu bileziklerin yanı sıra başka ve sebzelerden yapılmış olan bilezikler de vardır.

Broş

Bezeme amacı ile elbiseye takılmış olan iğnedir. Masif metal ile metal taşın beraber kullanılması ile genellikle oval yuvarlak dikdörtgen ve kare biçiminde kıyafetlere daha göz alıcılık kazandırma konusunda yardımcı olur.

Halhal

Ayak bileği anlamına gelen bu kelime sıcak iklimlerdeki kadınların ayak bilekliklerini takmış oldukları genel olarak gümüşten yapılan bileziktir.

Kolye

Sağlam bir ipe veya zincire geçirilmiş çeşitli değerli madenlerden cam gibi porselen gibi maddelerden yapılmış ve boyuna takılmış mücevher eşyası niteliğindedir.

Küpe

En eski takı çeşitlerinden bir tane sıvı halinde olup halen güncelliğini koruyan bir mücevherat de küpe kulak memesinin delinmesi sonrasında ince bir tel ile beraber çengelle kulak memesine geçirilmiş oldukça çeşitli farklı biçimleri bulunan kime erkeklerin bazı kadınların takmış oldukları ziynet eşyası arasında yer alır.

Yüzük

Parmağına takılmış ve kimilerinin yalnızca halk olarak nitelendirebileceğimiz kimilerinin karşılığı çok çeşidi olan süs eşyası krallar, padişahlar gösterme parmağı parmaklarına mühür şeklinde yüzüklerini takmışlardır.

Yorum gönder