Detoks Nedir, Nasıl Yapılır?
Detoks nedir sorusu özellikle son dönemlerde büyük bir merak uyandıran konuların başında gelmektedir. Saymakla bitmeyecek kadar fayda sağlayan detoks, pek çok hastalığın oluşumunu engelleyeceği gibi vücut sağlığına da çeşitli katkılar sağlar. Oldukça kolay bir şekilde hazırlanan detoks, her an sağlığınıza katkı sağlayacaktır. En basit ifadeyle vücutta toksit maddeleri atmayı sağlayan detoks, çeşitli güzellikler sağlar. Sebze-meyve suları, belirli besinleri yemek, oruç tutmak ya da bağırsakları lavman ile boşaltmak gibi birçok detoks biçimi mevcuttur. Detoks sayesinde sindirim ve bağışıklık sisteminizi güçlendirebilmeniz de mümkündür. İki farklı detoks yöntemi mevcuttur; ilkinden bahsedecek olursak eğer zehirli maddelerin ya da alkolün vücuttan atılması için hastane koşullarında uygulanan tıbbi detoks olarak ifade edilebilir. İkincisini açıklamak gerekirse, diyetisyenlerin tavsiye ettiği meyve-sebze ya da bitkisel çaylardan elde edilen sağlıklı yaşam detoksudur. Son dönemlerde iyice popülerlik kazanan detoks yöntemleri, sağlıklı bir yaşamla beraber zayıflamak için de kullanılmaktadır. Detoksun sağlığa yararları ve etkileri üzerine yürütülen bilimsel araştırmaların olmadı da bilinen tartışmalar içerisindedir. Yazımızı okumaya devam ederek detoks hakkında daha çok bilgiye erişebilirsiniz, şimdiden iyi okumalar.
Detoks Nasıl Yapılır?
Detoks nasıl yapılır sorusu detoksla ilgili bilgi sahibi olmayan herkes tarafından merak edilir. Herkesin bildiği gibi vücudun arınmasında deri, bağırsak, akciğer, böbrek ve karaciğer görev üstlenir. Nefes, gaita, ter ve idrar yolu ile vücutta biriken fazlalıkları dışarı atarız. Dönüştürücü görev üstlenen karaciğerimiz atılması gereken toksit maddelerin, idrar yolu ya da dışkı ile dışarı atılabilmesini sağlar. Karaciğer dönüşümü gerçekleştiremez ise bağırsak ve böbrekler bu maddeleri ne yazık ki atamaz. Karaciğerin üstlendiği bu büyük görevde yardımcısı antioksidan olarak isimlendirilen mineral ve vitaminlerdir. Şunu da söylemek de fayda vardır ki, antioksidan maddeler detoks değil var olan detoks sistemine katkı sağlamaktır. Yüksek miktarda toksine maruz kalmak veya detoks sisteminin işlemesine fayda sağlayan vitaminle mineralleri bulamamak, toksinlerin karaciğerde birikmesine yol açar. Ortaya çıkan bu problem ise çok geç fark edilmedikçe detoks içecek ve yiyecekler vesilesi ile kurtarılabilir. Detoks nasıl yapılır sorusuna yanıt vermek gerekirse, başlıca uygulanan detoks yöntemleri şu şekilde sıralanabilir:
- Birkaç gün yalnızca sebze ve meyve suları ya da bitki çayları tüketmek.
- Oruç tutmak.
- Toksinleri terle atmak için sauna ya da hamam kullanmak.
- Kalın bağırsakları müshil ya da lavman yardımı ile temizlemek.
- Antioksidan bakımından zengin özel diyetler yapmak.
Detoks esnasında kaçınılması gereken yiyecekler hakkında da bilgi vermek gerekirse; alkol, şeker, mısır, kafein, buğday ve glüten içeren yiyecekler, çikolata, katı yağlar, sür ürünleri ve yumurtadan kesinlikle uzak durmak gerekir.
Detoksun Faydaları Nelerdir?
Saymakla bitmeyecek kadar faydası bulunan detoks yöntemleri, son zamanlarda iyice yaygınlık kazanmıştır. Eğer siz de diğer pek çok insan gibi detoksun faydaları nelerdir merak ediyorsanız, yazımızı okumaya devam edin. İşte detoksun faydaları:
- Cilt ve saç sağlığını güçlendirir ve bol miktarda fayda sağlar.
- Vücutta biriken zararlı maddelerin dışarı atılmasına yardımcı olan detoks, ödem problemini de ortadan kaldırır.
- Vücuttaki stres hormonlarını düzenlemeye katkı sağlar.
- Vücut enerji ve zindeliğini artırır.
- Hazımsızlıkla beraber şişkinlik ve ödem problemlerini ortadan kaldırır.
- Erken yaşlanmayı önler.
- Kal dolaşımına katkı sağlar.
- Sindirim sistemi ile beraber bağışıklık sistemini de güçlendirir.
- Vücudun gereksinim duyduğu mikro besinleri almasına fayda sağlar.
- Toksit gıda alımının önüne geçerek uzun vadede sağlıklı bir beslenme alışkanlığı katar ve gıda bağımlılığının da önüne geçer.
Detoksun Zararları Nelerdir?
Faydası olduğu gibi zararı da bulunan detoks, pek çok insanın yüzünü güldürecek etkiler yaratmaktadır. Tüm dünyada büyük bir rağbet gören detoks, vücut için önemli etkilere sahiptir. Detoksun zararları nelerdir gelin bir de bu maddelere göz atalım.
- Çok fazla sıvı almayı barındıran abartılmış meyve ya da sebze detoksları tehlike yaratmasa da bazı bitki karışımları ne yazık ki ölüme bile yol açabilir. Bu sebeple uzman bir doktora danışmadan detoks formüllerini pat diye denemeyin.
- Detoks yöntemleri, yarar ve zararları hakkında pek çok araştırma vardır. Bu sebeple sağlıklı beslenmek, alkolden uzak durmak, rafine şekerden kaçınmakla beraber bol miktarda sıvı tüketmek yarar sağlar. Bu saydıklarımızı yapmadan mucize aramaktan uzak durun.
- Kısa süreli tutulan oruçlar dehidrasyona, baygınlığa, bitkinliğe, baş ağrısına, gerginliğe ve açlıktan meydana gelen mide kramplarına yol açmaktadır. Uzun süreli oruç ise mineral, vitamin ve enerji kayıplarına yol açmaktadır. Bunların dışında elektolit dengesizliği de uzun süreli oruçta meydana çıkar. Bu durum hastalığı olan bireylerde daha büyük sorunlara yol açar.
- Gerekli olmadığı halde yapılan bağırsak temizleme yöntemleri ise dehidrasyona, kabızlığa, halsizliğe ya da isale yol açabileceği gibi bağırsak tıkanmaları, delinmesi ve krampları da ortaya çıkabilecek problemlerin başında gelmektedir.
- Tek yönlü bir beslenme içeren detoks diyetleri de çeşitli pek çok sağlık problemini doğurabilir.
- Piyasada satılan ve ciddi sağlık problemlerini iyileştirdiği iddia edilen detoks ürünleri de çeşitli tehlikeleri ortaya çıkarabilir.
- Fazla miktarda meyve suyu tüketimi de yine pek çok problemi ortaya çıkarabilir. Bu durumu bazı meyve sularının oksalat oranına fazla miktarda sahip olmasından, böbrek hastalarında çeşitli riskleri ortaya koyması ile açıklayabilmek mümkün.
Yorum gönder