×

Disprosyum Elementi

Disprosyum elementi

Disprosyum Elementi

Disprosyum elementi, lântanit elementlerinden biri olarak bilinmektedir. Bu elementin özellikleri çok nadir bulunduğundan sınırlı bir uygulamada önemli bir bileşen olarak bilinmektedir. Disprosyum elementi, Çin pazarı elinde tutulmaktadır.

Metal olan disprosyum elementi, doğada nadir bulunan bir toprak elementidir. Bu elementin ticari anlamda kullanımı hiç bir şekilde bulunmamaktadır. Elementin olan manyetik özellikleri nedeni ile kalıcı bir mıknatıslarda rahatlık ile kullanılmaktadır.  Paramanyetik direnci, yüksek sıcaklıklara dayanıklı olmasının nedeni ile ayrıcalıklı uygulamalarda tercih edilen bir elementtir. Disprosyum elementinin dünyadaki üretiminin ise yüzde 99’u Çin’de yapılmaktadır.  Metal olan bu element çok zor prosedürler ile keşfedilmiştir. Bu neden ile elementin isim anlamı zor elde edilen olarak belirlenmiştir.

Disprosyum elementi

Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri

Disprosyum kimyasal simgesi “Dy” olarak bilinmektedir. Atom ağırlığı 162,50 iken atom numarası 66 olarak belirlenmiştir. Erime noktası 1412 olan elementin kaynama noktası 2567 olarak bilinmektedir.

Elementin fiziksel özellikleri az miktarda olan yabancı bir maddeden bile yüksek oranda oldukça etkilenmektedir. Metal ve gümüş renginde olan, parlak bir metal olarak kullanılır. Bu element bıçak ile kesilebilecek kadar yumuşaktır. Disprosyum elementi çok fazla ısındığı zaman ısınmayı önleyerek kıvılcım sıkmasına karsı önlem alabilirsiniz.  Bu elementin elektropozitifliği oldukça yüksektir.

Disprosyum elementi , – 118 derecenin altında olan bir fermomanyetiktir. Yani bu demek oluyor ki mıknatıs özelliği olmadığı halde mıknatıs görevi görmektedir. Çok fazla sıcağa maruz kaldığında antiferromanyetik özelliğe dönüşmektedir. Olan bu olağan dışı antiferromanyetizma olay nedeni ile  -94 derecede düzensiz bir durum haline gelmektedir.

Disprosyum Elementinin Kullanım Alanları

Disprosyum elementi, çok az sayıda uygulamalarda kullanılmaktadır. Ticari alanda saf bir halde bulunmasının nedeni ile yapısal bir kullanımı bulunmamaktadır. Bu element Terfenol-D adı konulan manyetostriktif bileşenlerinden biri olarak bilinmektedir. Terbiyum ve demirden oluşan bu element fazla manyetik duyarlılığa sahip olması manyetik alanda genişleyip daralması sürekli hale gelmektedir. Element fazla manyetik duyarlılığa sahiptir ve sürekli olarak manalan içerisinde daralıp genişleyebilir. Bu daralıp genişleyip daralma özelliğinin adına manyetostriktif veya manyetostriksiyon konulmuştur.

Disprosyum elementi, nikel çimentosu kullanılan nükleer rektörlerin soğutma bileşenleri bulunmaktadır.  Vanadyum ve benze olan diğer elementler olan alaşımlar lazer yapımında da kullanılmaktadır.  Disprosyum-kadmiyum kalkogenitler, herhangi bir reaksiyon sonucunda kızılötesi ışın kaynağı haline gelmektedir. Ayrıca film sektöründe kullanılan Disprosyum iyodür, sinema lambalarında beyaz bir ışık vermektedir. Disprosyum elementinin yüksek dereceli bir paramanyetik özelliği bulunmaktadır. Manyetik tınlaşım (MR) uygulamalarında görüntüleme ajanı olarak kullanılmaktadır.

Disprosyum bileşiklerinin kullanıldığı bazı alan ve ürünler bulunmaktadır. İşte o ürünler ve alanlar;

-Nükleer reaktör kontrol çubukları

-Veri saklama uygulamaları

-Kompakt diskler, sabit diskler

-Rüzgâr türbini jeneratörler

– Elektrikli bisikletler

-Enerji depolama sistemleri

– Kimyasal reaksiyonlar

-Kapasitörler

-Deşarj lambaları

-Lazer malzemeleri

– Dozimetreler

– Nanofiberler

-Sensörler

Yorum gönder