×

Diyet Tatsız Yemek Anlamına Gelmez

diyet tatsız yemek anlamına gelmez

Diyet Tatsız Yemek Anlamına Gelmez

Herkes sağlıklı ve ideal bir vücut ölçüsüne sahip olmak için, çeşitli dönemlerde diyete ihtiyaç duyabilir. Bu açıdan mevsimsel geçişler de özellikle yaz aylarında diyetler öne çıkabilir. Fakat genel anlamda, diyetlere karşı yanlış bir algı söz konusudur. Aslında diyet herkesin yaşam biçiminde yer alması gereken bir dengeyi oluşturur. Genel olarak, dengeli ve sağlıklı bir beslenme düzeni benimsenmelidir. Yani diyet tatsız yemek anlamına gelmez sadece dengeli şekilde tüketime yönlendirir, diyebiliriz. Diyet yapılması yönünde, kişi bilinçlenirse, bu yönde gerekli püf noktalar dahilinde de zorlanmadan kilo verebilir. Önemli olan her çeşit besini, haftanın her gününe yayarak dengeli şekilde tüketmektir. Vitamin, mineral açıdan zengin içerikli; sebze, meyve ve et ürünleri ya da tatlı vb. besinleri, dengeli şekilde diyet programınıza ekleyebilirsiniz. Sağlıklı bir diyet programı da esasen, her tür besini içeren bir programdır. Sürekli aynı besinler ile yapılan diyetler sonrasında, metabolizma bir süre sonra yavaşlar. Buna sebep ise, bir anda aşırı kilo kaybı ya da aynı besinlerden oluşan besinlere vücudun alışması vb. örnek verilebilir.

diyet tatsız yemek anlamına gelmez

Sağlıklı bir Diyet Programı Nasıl Olmalı

Diyet tatsız yemek anlamına gelmez, çünkü sağlıklı bir diyet programı çok yönlü besin çeşitliliğine sahip olmalıdır. Tek besin öğesinden oluşan besinler, sağlıklı bir diyet değildir. Önemli olan yağ ve şeker, tuz dengesini sağlayarak besinler doğru şekilde tüketmenizdir. Diyet yaptığınız sürece, sevdiğiniz çikolata ya da tatlıları da tüketebilirsiniz, fakat aşırıya kaçmamanız gerekir. Yemek öğünlerinize; protein ve vitamin-mineral aynı zamanda antioksidan içeren besinleri eşit şekilde dağılımını sağlayabilirsiniz.

Sağlıklı diyet programı ile ilgili püf noktalar:

  • Yemek öğün dengesi: Sabah kahvaltınızı, protein ve vitamin açısından zengin içerikli şekilde hazırlayabilirsiniz. Peynir, zeytin, taze meyve suyu ve yumurta, bal vb. şekilde zengin kahvaltı sonrası, ara öğünlerde daha hafif atıştırmalıklara yer vermeniz önerilir. Akşam yemeğini ise daha erken saatlerde yaptıktan sonra, akşamüzeri meyve tarzı atıştırmalıklar tüketilebilir.
  • Et ürünleri, tavuk ve balık ürünlerini, hafta da birkaç güne farklı besinler dahilinde eklemeniz uygun olur. Her gün tüketmek yerine, bir gün balık başka bir gün ise et yemeği tüketilebilir.
  • Tam tahıllı, tam buğday ve çavdar ekmekleri ve benzeri unlu mamuller dengeli şekilde önerilir. Örneğin; sadece kahvaltıda tahıllı ekmeği tükettikten sonra, gün boyu tüketmemeye özen gösterebilirsiniz.
  • Meyveli ve sütlü tatlılar hazırlayabilirsiniz. Doğal besinlerden evinizde hazırlayacağınız tatlılar ile tatlı ihtiyacınızı sağlıklı bir şekilde karşılamanız mümkündür.
  • Aynı zamanda; omega3 yağ asitleri açısından zengin; Chia tohumu ve keten tohumunu da salata ve yoğurt, içecek, salata vb. besinlerine ekleyerek tüketebilirsiniz.
  • Yemeklerinize tuz yerine, antioksidan içeren; kekik ve karabiber, kırmızı biber, kimyon vb. baharatlar ekleyebilirsiniz.
  • Tatlı ihtiyacınızı sütlü tatlılar ya da meyve ile karşılarken, yağ kullanımını da zeytinyağı ve Hindistan cevizi yağı gibi bitkisel yağlarla karşılayabilirsiniz.

Diyet Programında Besin Çeşitliliği

Diyet tatsız yemek anlamına gelmez, aksine diyet programlarınızı eğlenceli ve keyifli bir hale çevirebilirsiniz. Sağlıklı bir diyet içinde olması gereken, genel anlamda her besini yeteri kadar içermesidir. Yapılması gereken sadece, her şeyden ihtiyacınız kadarını tüketmek olmalıdır. Ayrıca her birini sağlıklı besinler dahilinde bünyenize almanız önerilir, fakat sağlıklı olması demek tatsız tuzsuz olması anlamına gelmez. Aksine antioksidan içeren baharatlar ve vitamin açısından zengin doğal şekere sahip meyveler ile bunlar fazlasıyla karşılayabilirsiniz. Aynı zamanda ilgili tatlar ile kendinize özel menüler dahi hazırlayabilirsiniz. Meyveler, sebzeler ve keten tohumu, Chia tohumu, baharatlar ile zengin bir salata ve içecek ya da tatlılar, yemekler hazırlamanız mümkündür.

  • Et ürünleri, tavuk, balık ve baklagiller aynı zamanda; sebze ve meyveleri de içeren bir diyet programı olmalıdır.

Yorum gönder