Doğada Gece Yürüyüşü Yapmanın Püf Noktaları
Gece yapılan yürüyüşler, oldukça huzur verici bir etkinliktir. Pek çok insan geceleri yürüyüş yapmak istemekte ancak nelere dikkat etmesi gerektiği konusunda endişe duymaktadır. Doğada gece yürüyüşü yapmanın püf noktaları konusuna dikkat edildiği sürece oldukça güzel ve huzurlu bir deneyim yaşanabilmektedir.
Uzun yol yürüyüşleri yapmak isteyen bireyler, bu isteklerini güneş battıktan sonra yapmak istiyorsa bazı konularda dikkatli olmalıdır. Zira gece doğada beklenmedik durumlar ile karşı karşıya kalınabilmektedir. Bu nedenle bazı ekipmanların mutlaka alınması gerekmektedir.
Doğa Yürüyüşlerinde Uyulması Gereken Kurallar
Doğa yürüyüşlerinde uyulması gereken kurallar fazlasıyla merak edilmektedir. Özellikle bu aktivite gece yapılacaksa, merak daha da artmaktadır. Öncelikle belirtilmesi gerekir ki, yazılı olarak net bir kural çerçevesi bulunmamaktadır. Ancak bu hususların kural olarak adlandırılmasının nedeni insanların mutlaka uyması gerektiğidir. Aşağıda yer alan listeyi kontrol ederek bu konu hakkında daha detaylı bilgi alabilirsiniz.
- Gece doğa yürüyüşüne çıkmadan önce mutlaka bir fener ya da kafa lambası alınmalıdır. Ancak beyaz ışık gözü fazla yoracağından dolayı, alacağınız aydınlatma kaynağında kırmızı ışık modunun olması tavsiye edilmektedir.
- Geceleri tempolu yürümek mümkündür. Ancak gece görüşünüz daha az olacağı için yavaş yürümeniz önerilmektedir.
- Geceleri doğa yürüyüşü yapmak kulağa iyi gelse de yanınızda mutlaka biri olmalıdır. Zira yolunuzu kaybedebilir ya da farklı sebeplere bağlı olarak duraksama gereği duyabilirsiniz.
- Gece yürüyüşü yapmak isteyenler, ilk deneyimlerinde mutlaka bildikleri bir rotaya gitmelidir. Aksi halde engebeler ile karşı karşıya kalabilir ya da kaybolabilirsiniz.
- Doğa yürüyüşünü gece yapacaksanız her ihtimale karşı gittiğiniz yönü ve muhtemel dönüş saatini bir yakınınıza bildirmeniz gerekir.
- Yanınıza alacağınız sırt çantasının içi düzenli olmalıdır. Örnek vermek gerekirse, en çok kullanacağınız su şişesi ya da atıştırmalı çantanın yüzeyine yakın olmalıdır.
- Giyeceğiniz kıyafeti hava durumuna uygun seçmelisiniz. Bunun yanı sıra yanınızda hava değişikliklerine uyum sağlayabilmeniz için ek kıyafetler de almanız gerekmektedir.
- Eğer dolunayın olduğu bir gece doğa yürüyüşüne çıkarsanız, ay ışığı sayesinde daha iyi bir görüşe sahip olabilirsiniz.
- Gece doğa yürüyüşlerinde vahşi hayvanlar ile karşılaşmanız olasılıklar arasında yer almaktadır. Bu nedenle yürüyüşe çıkmadan önce o bölge hakkında araştırma yapmanız tavsiye edilmektedir.
Doğa gece yürüyüşü yapmanın püf noktaları, temel olarak yukarıdaki gibidir. Yukarıda verilen bilgileri özetlemek gerekirse; dikkatli olmanız, ilk deneyiminizde farklı rotasyonlar çizmemeniz, hava ve doğa şartlarına hazırlıklı olmanız gerekecektir. Ancak birkaç kez doğada gece yürüyüşü aktivitesini deneyimlerseniz, bu konudaki bilginiz doğal olarak artacaktır.
Doğa Yürüyüşünün Amacı
Doğa yürüyüşünün amacı hakkında araştırma yapan ve bu aktivitenin ne için yapıldığını merak eden bazı insanlar olabilmektedir. Özellikle gece vakitlerinde yapılan doğa yürüyüşleri, insanlara oldukça iyi gelmektedir. Aşağıda yer alan liste gece yapılan doğa yürüyüşlerinin amacını anlamanızda yardımcı olacak bilgiler içermektedir.
- Doğa yürüyüşü insanın kendini dinlemesine yardımcı olmaktadır.
- Gece yapılan doğa yürüyüşlerinde doğanın sesi hissedilmekte ve bu durum insana huzur vermektedir.
- Gece yürüyüşleri, insanların keşfetme arzusunu arttırmaktadır.
- İnsanlar, karanlığa 45 dakika içerisinde adapte olmakta ve ışıksız bir ortamda daha iyi bir görüş kazanmaktadır.
- Doğada gece yürüyüşü yapmak, şehir hayatından uzaklaşmak için ideal bir aktivitedir.
- Kalabalık ortamlardan kaçınmak, rahat bir nefes almak ve doğayla iç içe olmak isteyen bireyler doğa yürüyüşü yaparak kendilerini mutlu etmektedir.
Yukarıda da görüldüğü gibi uzun yol yürüyüşleri gece yapıldığı zaman insanlar üstünde iyi bir etki bırakmaktadır. Zira gece doğada kalmak, size sanki o an dünyada tek siz varmışsınız gibi hissettirecektir.
Trekking Nerelerde Yapılır?
Trekking nerelerde yapılır sorusunun yanıtı sıkça araştırılmaktadır. Trekking, doğa yürüyüşü anlamına gelen bir terimdir. Bu terim hem gece hem de gündüz yürüyüşleri için de kullanılabilmektedir. Ülkemizde pek çok alan trekking aktivitesi için uygundur. Bu aktiviteyi gece yapacak bireyler ise yanlarına alacakları ekipmanları doğru seçmelidir. Aşağıda yer alan listede ülkemizde en sevilen trekking aktivitesine uygun alanlar belirtilmektedir.
- Kaçkar Dağları – Karadeniz
- Likya Yolu – Fethiye
- Ihlara Vadisi – Nevşehir
- Bafa Gölü – Bodrum
- Bolkar Dağları – Niğde
- Hitit Yolu – Çorum
- Kaz Dağları – Balıkesir
Yukarıda belirtilen alanlar, hiking ve trekking aktivitesi için oldukça uygundur. Ancak sırf b aktiviteleri gerçekleştirmek için bulunduğunuz şehirden çıkmanıza da gerek bulunmamaktadır. İkamet ettiğiniz yerde bulunan köyler, yaylalar, ovalar, araziler de trekking için uygun olabilmektedir.
Doğada gece yürüyüşü yapmanın püf noktaları hakkında araştırma yapan bireyler, yukarıda belirtilen başlıklara mutlaka dikkat etmelidir. Doğa yürüyüşü yapmak kulağa her ne kadar keyifli ve heyecan verici gelse de, bazı noktalara dikkat edilmediği sürece verimli olmayacaktır. Zira hem doğada hem de gece vakti mutlaka temkinli olunmalı ve gerekli ekipmanlar alınmalıdır. Ayrıca daha önce de belirttiğimiz gibi trekking aktivitesi yalnız yapılmamalı ve mutlaka yanınızda güvendiğiniz biri olmalıdır.
Yorum gönder