Doğada Yön Bulma Yöntemleri Ve Teknikleri
Yön bulma yöntemleri, her bireyin öğrenmesi gereken konuların başında gelmektedir. Özellikle kampa gitmekten keyif alan insanlar için oldukça elzem olan doğada yön bulma teknikleri, yönleri ve yol bilginizi kaybetmeniz durumunda hayat kurtarıcı olacaktır.
Yön bulma yöntemleri arasında en kolay ve doğru sonucu veren öge pusuladır. Pusula, insanlık tarihinin eski icatlarından bir tanesidir. Pusulanın üst tarafında bulunan ibre her zaman N harfini göstermektedir. İngilizce olarak “N”, North yani kuzey yönü anlamına gelmektedir. Pusulayı sağ ya da sola doğru oynatsanız bile ibre kendini “N” harfinin bulunduğu alanda durduracaktır. Ancak ne yazık ki her an yanımızda pusula bulunması imkânsızdır.
Doğada yürüyüşe çıkma, kamp yapma, denize gitme aktivitelerini yapan insanlar yanlarında mutlaka pusula bulundurmalı ve pusula ile nasıl yön bulunur sorusunun cevabını öğrenmelidir.
Yön nasıl bulunur sorusunun tek cevabı elbette ki yalnızca pusula değildir. Doğa, yönlere göre şekillenmekte ve doğal oluşumlar bizlere yönler hakkında net bilgiler verebilmektedir. Doğada yön bulma yöntemleri ve teknikleri aşağıda sıralanmaktadır.
- Güneşe bakarak yön bulma
- Aya bakarak yön bulma
- Kutup yıldızına bakarak yön bulma
- Mezarlıklara bakarak yön bulma
- Yosunlara bakarak yön bulma
- Karınca yuvalarının çıkışını inceleyerek yön bulma
- Ağaç dallarına bakarak yön bulma
Yukarıda da görüldüğü üzere yön bulmak için kullanabileceğiniz birden fazla doğal yöntem bulunmaktadır. En kesin çözüm pusula olsa da, pusulanız yanınızda olmadığı zaman endişelenmenize gerek yoktur. Birkaç basit yöntem ile doğada yönünüzü kolayca bulabilirsiniz. Aşağıdaki başlıklarda yön bulma yöntemleri daha detaylı bir şekilde açıklanmıştır.
Güneşe Bakarak Yön Bulma
Güneş her zaman doğudan doğup batıdan batmaktadır. Bu bilgi, yön bulma konusunda en büyük yardımcınız olacaktır. Sabah erken saatlerde yüzünüzü güneşe dönmeniz durumunda doğu yönünü bulursunuz. Akşama yakın saatlerde ise güneş batı tarafında olacaktır. Bu sayede güneşe inceleyerek yönleri kolayca tespit edebilir ve gideceğiniz yönü daha kolay bir şekilde bulabilirsiniz.
Aya Bakarak Yön Bulma
Güneş battıktan sonra pusulanız yoksa yön bulmanız zorlaşacaktır. Ancak yön bulma tekniklerinden bir tanesi olan Ay’a bakmak işinize fazlasıyla yaracaktır. Bu yöntem, ayın hilal olması durumunda kullanılabilmektedir. Parmağınızı yukarı aldırın ve hilalin uçlarına denk gelecek şekilde bir elinizi sabit tutun. Bu durumda ay ve eliniz “b” halini alıyorsa, Ay’ın uç kısımları doğ yönünü gösterecektir. Eğer eliniz ve Ay’ın aldığı şekil “d” ise hilalin uç köşeleri batı yönünü göstermektedir.
Kutup Yıldızına Bakarak Yön Bulma
Kutup yıldızı ile yön bulma yöntemleri, diğer tekniklere göre daha zordur. Ancak bu yöntem yön bulmada kesinlikle işinize yarayacaktır. Karanlık bir gecede kutup yıldızını görüyorsanız, bu yıldızı pusula gibi kullanabilirsiniz. Zira bu yıldızın ön tarafı her zaman kuzey yönünü göstermektedir. Dünya ile birlikte hareket eden bu yıldız, hiçbir zaman farklı bir yönü göstermediği için güvenilir bir yön bulma yöntemi olmaktadır.
Mezarlıklara Bakarak Yön Bulma
Doğada mezarlık ile karşılaşırsanız, gömülme ekline bakarak yönünüzü anlayabilirsiniz. İslam dinine inanan insanlar kafaları batı, ayak kısımları ise doğu yönüne doğru olacak şekilde gömülmektedir. Bu sayede yönleri bulabilirsiniz. Eğer Hristiyan mezarına denk gelirseniz Hristiyan insanların kafaları güney, ayak kısımları ise kuzey yönünü gösterecektir.
Yosunlara Bakarak Yön Bulma
Doğada yön bulma yöntemleri ve teknikleri arasında yosunları incelemek de vardır. Yosunlara bakarak yönleri kolayca bulabilirsiniz. Özellikle ormanlık ya da sulak bir alandaysanız, etrafınızda mutlaka birkaç yosun bulunacaktır. Yosunlar, kuzey yönüne doğru büyüme göstermektedir. Bu da demek oluyor ki, yosunun dönük olduğu yön kuzeydir. Kuzey yönünün tam tersi güzey olacağına göre diğer ana yönleri de kolayca bulabilirsiniz.
Karınca Yuvalarının Çıkışını İnceleyerek Yön Bulma
Karıncalar da güneş ve dünyanın yönüne göre hareket etmektedir. Bu kanunun en iyi örneklerinden bir tanesi de karınca yuvalarıdır. Karıncalar, yuvalarının çıkış kısmını her daim güney yönüne bakacak şekilde yapmaktadır. Doğada karınca yuvası sayısız olduğu için yönünüzü kolayca bulabilirsiniz. Ancak dış etkenlere bağlı olarak bozulmuş karınca yuvaları olabilir. Bu nedenle bir yuvanın çıkışına bakmak yerine birden fazla yuvayı incelemek daha net bir sonuç almanıza yardımcı olacaktır.
Ağaç Dallarına Bakarak Yön Bulma
Ağaç dalları, yön bulma yöntemleri konusunda araştırma yapan bireyler tarafından kullanılabilmektedir. Üstelik oldukça kolay olan bu teknik, neredeyse her zaman doğru yönleri bulmanızı sağlayacaktır. Ormanlık bir alanda yönleri kaybettiyseniz, güneş gören herhangi bir ağaca bakmanız yeterli olacaktır. Ağaçların kuzey yönüne doğru bakan yaprakları çok daha canlı ve nemli gözükmektedir. Ancak ağaçların kuzey yönüne doğru bakan daha az sayıda dalı bulunmaktadır.
Doğada yön bulma yöntemleri ve teknikleri sayesinde nerede olursanız olun kolaylıkla yönünüzü bulabilirsiniz. Yukarıdaki başlıklarda da görülebildiği üzere yönleri bulmak için pusula kullanmanıza gerek bulunmamaktadır. Ancak doğada ıssız alanlara gideceğiniz zaman yanınızda pusula olması tavsiye edilmektedir.
Yorum gönder