×

Doğru Formda Şınav Hareketi Nasıl Yapılır?

şınav hareketi

Doğru Formda Şınav Hareketi Nasıl Yapılır?

Şınav çekmek tahmin edilen en eski spor egzersizlerinden biri. İlk canlılara kadar tarihinin bulunabileceği konuşuluyor. Bu egzersiz natürel bir hareket formu olduğundan herkesin yapabileceği bir harekettir. Bütün vücudu aktif hale sokan bir beden kilosu ile yapılan hareket olan şınav, bilhassa göğüs, arka kol, oblikler ve alt bacak geliştirmede çok etkin bir hareket. Bu egzersizi ne şekilde yapılacağını nerdeyse tüm insanlar bilir ama bir sürü insan genelde hep rastlanan hataları uyguluyor.

Yüksek plank formunda harekete start ver. Ellerini aynı hizada omuzlarının yerine getir. Ayaklarını zemine dik biçimde yerleştir, obliklerini sık ve skapulanı düzgün tut. Bu sayede sıkı olun.

Bedenini burnun yere değene kadar aşağı bırakmaya başla. Skapulanı düzgün tutarken kafanı da kırmamak için gözlerin yere değil karşındaki bir şeye odaklansın. Göğüslerim yere temas edene dek bedenini alçalt. Popon yere doğru alçalmasın veya daha yukarda kalmasın. Bedenim kafandan parmak uçlarına kadar doğru bir formda olmalı. Kolların da bedenine uzak kalmamalı. Kollarının T harfine benzemesine özen göster.

Obliklerini sımsıkı yap ve vücudunu yukarı kaldırırken burnundan dışarıya nefes ver. Önemli ipucu: bedenini yukarı kaldırırken parmaklarını sanki bir kanca gibi değiştirebilirsin. En az on yirmi, hatta şekli değiştirmeden ne kadar fazla uygulayabiliyorsan son ana kadar yap.

şınav hareketi

Sürekli Karşılaşılan Yanlış Hareketler

Core bölgesinin içeri çökmesi veya yukarı kalkması

Ayaklarını ve poponu sıkmaya dikkat ettiğinde alt vücudunu salma veya yukarı itme. Aynı anda ilk olarak göğsünü zemine koy ve belini omuzlarınla aynı noktada koru.

Nefes almayı bırakmak

Sürekli gerçekleştirilen yanlışlardan diğeri de, egzersizin formuna dikkat edince nefes alışverişi yapmayı akıldan kaçırmak. Nefesini asla içinde bırakma. Bedeni zemine bırakırken nefes çek, bedeni tekrar yukarı kaldırırken ise bırak.

Kolları çok açmak

Bu deltoitlerine fazla ağırlık binmesine sebep olabilir ve eklemlerine hasar verebilir. Kollarının bedenine yirmi ile kırk derecelik bir açıyla bitişik kalsın.

Şahsını inandırmaya çalışmak

Göğsün zemine yeterince çok inmeli. Eğer ki yeterince aşağı inmeyip yarıda durup tekrar yukarı çıkıyorsan, yarım şınav hareketi yapıyorsun demektir. Şınavın verimli olması, kaç adet şınav yaptığından çok daha mühimdir.

Kafayı zemine değdirmek

Hareketin akabinde kafanda ağrı hissediyorsan ya da acıyorsa büyük olasılıkla kafanı önemli ölçüde sabitlemiyorsun demektir. Bedenini zemine değdirecek kadar kuvvetli değilsen daha, zihinsel olarak kafanı zemine değdirmek çok fazla rastlanan bir hatadır. Kendini karşındaki bir yere bakarken bul. Eğer yine de kafan eğri duruyorsa şınavı bir müddet bacakların zeminde sabitken yapmayı denemelisin.

Düzenli Şekilde Şınav Hareketi Yapmanın Yararları

Bu hareket, yukarı bedenin kuvvetini yükseltme hususunda çok yararlıdır. Şınav hangi kasları aktif eder merakı genellikle akıllara gelir. Bu hareket arka kol, göğüs ve deltoitlerimizi aktif etmeye ve geliştirmeye yardımcı olur. Uygun şekilde gerçekleştirildiğinde, obliklerinizi içeri çekerek bel ve karın kısmınızı da aktif etmenize yardımcı olur.

Bu hareketi yapmanın yararları saymakla bitmeyecek kadar çoktur. Egzersiz, kuvvetlenmek için çabuk ve etkin bir harekettir. Aşağı yukarı her mekânda uygulanabilir ve başka bir alet lazım olmaz. Hep sürdürebilmek için planlı bir antrenman rutini isteğindeyseniz, her gün bu hareketleri yapmak faydalı olabilir. Programlı şekilde şınav yapıyorsanız, üst beden gücünde yükseliş olduğunu bir müddet sonra fark edeceksiniz. En iyi neticeleri edinebilmek için değişik şınav formlarını yapmayı aklınızdan çıkarmayın. Üstelik her seferde periyodik olarak yükseltmek şeklinde bir şınav sistemi de meydana getirebilirsiniz. Mesela isteğiniz iki ay içinde yüz defa şınav çekmek şeklinde olabilir.

Her Gün Şınav Hareketi Yapmanın Olumsuz Yanları

Sürekli sürekli hep aynı hareketi uygulamanın negatif yönlerinden biri, bu hareketin bir müddet sonra bedeninizi etkilemeyecek olmasıdır. Bu halde de ilerlemenizi durdurur ve çalışmalarınızdan eskisi gibi verim alamazsınız. Bu sebepten ötürü kuvvetinizi ve bedensel form düzeyinizi çoğaltmak için kaslarınızı tetiklemeye devam etmeniz mühimdir. Her gün sürekli şınav yapacaksanız, doğru hareket şeklini yapmak da mühimdir. Bedeni doğru forma sokmadan şınav yapmak, birtakım sorunlara sebep olabilir. Mesela, bedeninizi iyi bir şekilde yerden itemezsiniz, bel ya da omuz bölgesinde ağrı hissedebilirsiniz. Bu hareketi yapmak ilk olarak bedeninizi çok aşırı yoruyorsa, hareketi biraz farklılaştırabilirsiniz. Diz kapaklarınızın üstünde ya da bir şeyden destek alarak hareketi yapmaya çalışın. Şınav sırasında eklemleriniz üstünde aşırı baskı oluyorsa ya da geçmişten kalan bilek sorununuz varsa, şınav hareketleri yapmaya adım atmadan evvel bir hekime gidin.

Yorum gönder