×

Dropshipping İçin Ne Kadar Sermaye Gerekir 2021

Dropshipping

Dropshipping İçin Ne Kadar Sermaye Gerekir 2021

Dropshipping son yılların en çok gelişme gösteren alanlarından birisi. Özellikle internet satışı söz konusu olduğu zaman en çok başvurulan yöntemlerden birisi olarak dropshipping gösterilebilir.

Peki, dropshipping alanında ne kadar sermaye bulundurmak gerekir yahut sermayesiz olarak bu alanda çalışmak mümkün müdür? Bu soruların yanıtını vermeden önce dropshippingin ne olduğuna ve nasıl bir işleyişe sahip olduğuna birlikte bakalım:

Dropshipping Nasıl Bir Uygulamadır?

Türkiye’de dropshipping son zamanlarda oldukça hızlı bir şekilde gelişme göstermiştir. Ülkemizde stoksuz satış ya da doğrudan nakliye gibi tanımlarla bilinen bu iş yöntemi; e-ticaret alanında yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Adından da anlaşılacağı üzere; stoksuz olarak satış yapabilmeyi ve bir tedarikçi ile anlaşarak e-ticaret satışını yapabilmeyi olanaklı kılan bir sistemdir.

Tedarik zinciri aşamasının önemli noktalarından olan ve her bir noktasına özen göstermek gereken; depolama, döküm yapma ve aynı zamanda kargolama gibi süreçlerde etkin olan dropshipping tedarikçisi; internet satışı yapan mağazaların iş yükünü hafifletmekten ve büyük sermayeler ile stok sayılarına gerek kalmadan oldukça çeşitli ürün sunmalarını sağlayabilmektedir.

Bu yöntemde kısaca bir tedarikçi ile anlaşmaya gidilir ve bu tedarikçinin sisteminde bulunan ürün çeşitliliğini e-ticaret alanında sunma imkânı doğar. Pek çok açıdan avantajlı olduğu için tercih edilen stoksuz satış yöntemi; bir depo tutma masrafı, envanter işlemleri ve detayları; ayrıca kargolama hizmetleri gibi alanlarda uğraşsız ve hızlı sonuç almayı sağlar.

Bununla birlikte özellikle e-ticaret alanında yeni başlayanlar için büyük bir sermaye gerekliliği oluşturmaz. Çünkü bu alana başlarken en büyük masraflardan birisi olarak stok yapma ihtiyacı doğar. İşte dropshipping bu masrafın önüne geçmektedir.

Peki, pek çok açıdan masrafsız olduğunu söylediğimiz dropshippingin kendine ait sermayeye ihtiyacı ne kadardır? Yani bu alandan faydalanabilmek için ne kadar miktar gözden çıkarılmalıdır? Bu konu ile ilgili daha net bilgi sahibi olabilmek adına dropshipping sistemin işleyişine kısaca göz atalım:

Dropshipping İşleyiş Sistemi

Dropshipping işleyiş sistemi temel olarak aşağıda belirtildiği gibi gerçekleşmektedir.

  • Öncelikle müşteri e-ticaret satışı üzerinden sipariş verir.
  • Sanal mağaza siparişe ait ve müşteriye ulaştırma bilgilerini belirlenen otomatik şekilde ya da manuel şekilde stoksuz satış tedarikçisini bildirir.
  • Tedarikçi siparişi hazırlar, paketler ve e-ticaret satıcısının adıyla kargolanmasını ve müşteriye gönderilmesini sağlar.

Bu alanın çok fazla tercih edilmesinin sebeplerinden bir diğeri de herhangi bir konu kısıtlaması getirmemesidir. Geleneksel iş modelinde belirli bir alanda çalışma zorunluluğu bulunurken e-ticaretin serbestliğine uygun olarak dropshipping herhangi bir fiziksel sınır olmaksızın işlem yapabilmeyi sağlar.

Yani uygun tedarikçi ile anlaşıldığı ve doğru iletişim kurulduğu sürece herhangi bir bölgede bulunmak gibi bir zorunluluk durumu oluşmaz. Özetle belirli bir sistem kurulduktan sonra internet bağlantısı üzerinden satışı gerçekleştirmek rahatlıkla mümkün olur.

Ancak dropshipping olmadan depo kullanılarak ve bireysel olarak yapılan satış yönteminde mekana ve alana bağlılık daha fazladır. Şimdi dropshippingin faydalı taraflarına birlikte göz atalım:

Dropshipping Faydalı Yönleri

Türkiye’de dropshipping yapmak son zamanlarda daha da rağbet gören bir yöntem olarak ön plana çıkmaktadır. Ülkemizde ve dünyada dropshipping belli avantajları söz konusu olduğu için gittikçe yaygınlaşmaktadır. Peki stoksuz satış alanının temel faydaları nelerdir?

Kolay Kurulum Olanağı

Dropshipping alanının en çok tercih edilmesinin sebeplerinden birisi; kısa süreçlerde ve az masrafla kurulabilir olmasıdır. Bu noktada gerekli olan şeyler uygun tedarikçi bulmak, internet sitesi üzerinden satış alan oluşturmak ve satışa başlamaktır. Aynı zamanda internet satış alanına yeni başlayan kişiler için de diğer iş modellerine nazaran daha kolay bir başlangıç olan sistem pek çok açıdan faydalı olmaktadır.

Maliyet Düşüklüğü

Özellikle geleneksel iş modelleri ile karşılaştırılırsa dropshipping sisteminin maliyetinin ve sermaye gerekliliğinin çok az olduğunu söylemek mümkündür. Bu alanda genelde internet satışı ile ilgili masraflar ön plana çıkacaktır. Stok yapma mantığı ve kargolama süreçleriyle uğraşmak gerekli olmayacaktır. Dropshipping ağının diğer bazı faydaları aşağıda yer aldığı şekildedir:

  • Bu alanda; başlarken olduğu gibi devam ederken de çok yüklü maliyetlerden söz edilmez.
  • İleriye dönük satış prensibi için bu genel maliyet düşüklüğü oldukça önemlidir.
  • Bir satış yöntemi olarak dropshipping riskinin en az olduğu sistemlerden birisidir.
  • Konum avantajı oldukça fazladır ve işi istediğiniz her yerden yürütebilirsiniz.
  • Tedarikçinin depo alanı kullanıldığı için çok çeşitli ürün satma olanağı mevcuttur.
  • Güvenli bir kargolama süreci sağlar.

Dropshipping Sisteminin Maliyeti ve Sermaye İhtiyacı

Dropshipping için sermaye oluştururken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Kar marjı ortalama % 15 ve % 45 arasında değişen bu sistemde; lüks sınıfına giren ürünler ve dayanıklı tüketim ürünleri söz konusu olduğundan kar marjı %100 e varabilir.

Bu noktada dropshipping başlangıç maliyetlerinin oldukça düşük olduğunu söylemek mümkündür. Ancak bir noktaya kadar düşük kar marjıyla işlem yapmak gerekebilir. Eğer daha yüksek kar marjı üzerinden satış yapmak istenirse; bu şekilde bir tedarikçi yerine doğrudan üretici üzerinden kaynak da sağlanabilir.

Burada amaç aracıları ortadan kaldırarak kar oranını yükseltmek yönündedir. Dropshipping sistemi artıları ve eksileri olan, bu nedenle kişiye göre tercih edilmesi gereken bir alan olmasının yanı sıra; düşük sermayeli bir başlangıç yapacak olanlar için uygundur.

Yorum gönder