×

Dropshipping Nedir?

dropshipping nedir

Dropshipping Nedir?

Pek çok girişimcinin merak ettiği sorular arasında yer alan dropshipping nedir sorusunun cevabı, son zamanlarda sıklıkla araştırılmaktadır. İnsanların online alışverişe ilgi duyması ile birlikte bahsi geçen bu sektörde pek çok yöntem ortaya çıkmıştır. Tercih edilen satış yöntemlerinden birisi de dropshipping olmakla birlikte hakkında pek çok soru merak edilmekte ve üzerine incelemeler yapılmaktadır.

Özellikle yeni başlayanlar için oldukça ideal olan dropshipping, mağaza olmadan yapılan satışları kapsamaktadır. Diğer online satış mağazalarının aksine bu yöntemde ürün stoklama veya mağaza açma gibi işlemler yapılmamaktadır. Maliyeti az olan ve aynı zamanda gelir elde edilebilen bu yöntem, ülkemizde pek çok girişimci tarafından uygulanmaktadır.

Dropshipping Nasıl Yapılır?

Dropshipping nasıl yapılır diye merak eden kişiler, bahsi geçen bu yöntemin ne olduğunu araştıran ve bu sektöre adım atmaya karar veren kişilerdir. Aslında oldukça kolay bir sürece sahip olan dropshipping, belirlenen adımların uygulanması ile birlikte oldukça kar elde edilebilecek alanlardan bir tanesidir.

Dropshipping yapacak olan bireylere bu konu hakkında pek çok detay ve bilgi içeren siteler önerilmektedir. Bu sitelerde anlatılan adımlar, dropshipping yönteminin nasıl yapıldığını ve bu yöntem ile birlikte ne kadar kazanç elde edildiğini açıklamaktadır.

Sanal mağaza yardımıyla yapılan satışlar, müşteriler tarafından online olarak satın alınmaktadır. Bu şekilde başlayan dropshipping yöntemi, siparişi alan perakendecinin ürünleri tedarikçiden sipariş etmesi ile devam etmektedir. Tedarikçiye ulaşan siparişler kısa süre içerisinde hazırlanmakta ve müşterilere teslim edilmektedir.

Dropshipping Yasal Mı?

İnsanlar, daha önce aşina olmadıkları konular hakkında bilgi edinirken bahsi geçen durumların yasal olup olmadığını da sıklıkla araştırmaktadır. Buna benzer olarak dropshipping yasal mı sorusu da akıllara gelen soru işaretleri arasında yer almaktadır. Bahsi geçen bu satış yöntemini uygulayacak olan pek çok birey, yöntemin yasal olup olmadığını öğrenerek buna göre adım atmaktadır.

Ülkemizde dropshipping yönteminin yasal olmamasına neden olacak herhangi bir durum bulunmamaktadır. Dropshipping yönteminin tamamen yasak olabilmesi için yasalarda bahsedilmiş olması gerekmektedir. Ancak yasal yollarla başka birinin ürünleri satmak olarak tanımlanan bu yöntem hakkında herhangi bir açıklama yapılmamıştır. Bu nedenle dropshipping yönteminin yasal olduğu açık bir şekilde ifade edilebilir.

Dropshipping Dezavantajları Nelerdir?

Online satış yöntemlerinden biri olan dropshipping hakkında pek çok konunun merak edildiği bilinmektedir. Bunlardan bir diğer ise dropshipping dezavantajları nelerdir sorusudur. İnsanlar, bir işleme başlayacakları zaman o işin ne kadar dezavantajı olduğunu mutlaka incelemektedir. Çünkü bu dezavantajların göz önünde bulundurulmaması, elde edilecek olan kazancın düşmesine neden olabilmektedir.

Dropshipping olarak adlandırılan bu satış yönteminin bazı dezavantajları bulunmaktadır. İnsanların mutlaka dikkat etmesi gereken bu dezavantajlar, şu şekilde sıralanabilir:

  • Bahsi geçen bu yöntem kapsamında müşteri memnuniyetini takip etmek ve aynı zamanda kargoları kontrol etmek oldukça zordur.
  • Satışı gerçekleşen ürünün garantisi, çalışması ve diğer özellikleri hakkında birtakım aksaklıklar ile karşılaşılabilir.
  • Müşterileri ilgilendiren pek çok konunun takip edilmemesi halinde müşteri memnuniyetsizliği görülebilir.
  • Elde edilen kar miktarının dönemsel olarak düştüğü söylenmektedir.
  • Tedarikçide bulunmayan ürünün satışını yapmak olumsuz sonuçlar doğurabilir.

Bu dezavantajlar, dropshipping yöntemi ile yaşanabilecek sorunlar arasında yer almaktadır. Bahsi geçen bu yöntemi uygulayacak olan kişilerin mutlaka tüm olumsuz yönleri ele alması ve buna uygun olarak hareket etmesi gerekmektedir.

Dropshipping Avantajları Nelerdir?

Dropshipping hakkında dezavantajlarının araştırılması kadar dropshipping avantajları nelerdir sorusu da sıklıkla ele alınan konular arasında yer almaktadır. İnsanların bir işe girişeceği zaman tüm olumlu ve olumsuz yönleri incelediği bilinenler arasındadır. Dropshipping gibi yeni ve en çok tercih edilen yöntem söz konusu olduğunda da pek çok kişinin fazla araştırmacı davrandığı açıkça görülebilmektedir.

Dropshipping hakkında bilinmesi gerekenler arasında avantajlarının olduğunu söylemek mümkündür. Bu nedenle mutlaka bu yöntemin olumlu tarafları da incelenmelidir. Dropshipping yöntemine ait olan bazı avantajlar şunlardır:

  • Stoksuz satış olarak adlandırılan bu yöntem, sermaye olmadan da yapılabilmektedir.
  • Dropshipping yapabilmek için bilgisayara ve internet bağlantısına sahip olmak yeterlidir.
  • Depo, çalışanlar, mağaza gibi detaylar bulunmadığı için gereğinden fazla maliyet oluşmamaktadır.
  • Ne kadar ürün çeşitliliği varsa o kadar tedarikçi ile anlaşma yapılabilmektedir.
  • Sanal dükkan olması sayesinde işlerin çok daha hızlı ve pratik yoldan kontrol edilmesini sağlamaktadır.

Bahsi geçen bu avantajlar da dropshipping kapsamında belirtilen olumlu yanlardır. Daha önce online satış yapmamış olan ve bu konuda belirli bir sermayeye sahip olmayan kişiler, dropshipping yöntemi sayesinde online satış sektörüne adım atabilmektedir. Aynı zamanda bu işlemin diğer başlangıçlardan çok daha kolay olduğu söylenmektedir.

Dropshipping Başlangıç İçin Tavsiye Edilir Mi?

Online satışların revaçta olduğu ve pek çok girişimci tarafından tercih edildiği bilinmektedir. Yüksek sermayeye sahip olan ve belirli alt yapılara sahip olan kişiler kendi sitelerini kurarken, sermaye konusunda sorun yaşayan kişilerin pazar yerleri üzerinden satış yaptığı görülmektedir. Bunun yanı sıra dropshipping başlangıç için tavsiye edilir mi sorusu da çoğu kez gündeme gelmektedir.

İlk kez online satış yapacak olan veya bu konuda tecrübeli olsa da yeterli sermayeye sahip olmayan kişiler için bahsi geçen bu yöntem tavsiye edilmektedir. Sermaye olmasa dahi bilgisayar ve internet bulunan ortam sayesinde dropshipping yapılabilmektedir.

Yorum gönder