×

Duygusal Yemek Yeme ile Ne Şekilde Savaşılır?

Duygusal Yemek Yeme ile Ne Şekilde Savaşılır

Duygusal Yemek Yeme ile Ne Şekilde Savaşılır?

Az bir süre kalan yaz aylarında yağ yakma isteği her ankinden daha çok olur. Deniz ve bikini döneminin açılmasıyla, insanlar vücutlarına daha fazla yönelirler ve şahıslarını daha güzel ve hoş görmek için uğraşırlar. Bundan dolayı lazım olan her gerekli şartı oluşturmalarına rağmen, birkaç günün akabinde işler tersine gitmeye başlar. Tüm lazım olan bilgiye vakıf olmalarına rağmen, hislerini genellikle kontrol altına alamıyorlar. Bu durumda, rejimdeyken hissel beslenmeye sebep oluyor. İşte bunun hasebiyle de, yağ yakma aşaması engele uğruyor veya tüm moral yerine kaygıya bırakıyor. Mideden ses geldiği için değil de bir hissi doyurmak için tüketmek, hissel tüketimdir. Neşeli anlarınızda, yeme yöneliminiz et ya da burger olabilir, kötü durumda bulunduğunuzda ise, bu isteğiniz çikolata veya pastalar şeklindedir. Moraliniz az bulunduğunda ise, yöneliminiz yağlı besinler şeklindedir. Besinler, midenizi doldurmaktan daha çok görev oluşturmaktadır- besinler, aynı anda hislerinizi doyurmaktadır. Ve ne zaman ki, bu hislerinizi güzel hissettiğiniz gıdalarla kontrol etmeye çabaladığınızı ve karnınız istemediği durumda bu gıdaları yemeniz, duygusal tüketim belirtilerini meydana getiriyor. Duygusal Yemek Yeme ile Ne Şekilde Savaşılır?;

Duygusal Yemek Yeme ile Ne Şekilde Savaşılır

Normal Yeme ile Duygusal Yeme Arasındaki Birtakım Farklar?

Hissel aç olma durumu ile bedensel aç olma arasında çok aşırı değişik haller bulunur. Bunları şu halde söyleyebiliriz:

Hissel aç olma durumu bir anda gerçekleşir; bedensel aç olma durumu ise az az meydana gelir.

Bir hissi doyurmak için besin tükettiğimizde, bu şahsınızın aç midenizle alakalı olmaz, burger ya da pasta gibi bazı istediğiniz bir gıdayı tüketirsiniz ve bu yalnızca şahsınızın gereğini oluşturur. Fakat eğer aç hissettiğiniz için besin tüketiyorsanız, öbür seçeneklere de yöneliminiz olabilmektedir.

Karnınızı doldurduğunuzda, eğer önemli bir hissi doyurmak ihtiyacı güdüyorsanız, yemek tüketmeye durmadan devam edeceksinizdir. Fakat eğer ki aç hissettiğiniz için tüketiyorsanız, açlığınız gittiğinde besin tüketmek isteğinde olmayacaksınız.

Hissel yemek yeme, altında suçluluk hissi oluşturan, fiziki olarak aç hissettiğinizde besin tüketmek bu gibi hislere alan bırakmaz.

Hissel besin tüketmenin altından kalkmak için, bireyin ilk olarak bu durumun farkına varması elzemdir. Her mideye indirilen gıda için, açlık halini bir ve dokuz rakamları arasında değerlendirmek ve bunu bir yere yazmak, açlıktan çok diğer nedenlerden sebepli mi ya da onlardan olduğu vakit mi tüketmek, hususlarında faydalı olacaktır.

Bunun akabinde ise, besin tüketmenin dışında, hisleri kontrol altında tutma hususunda farklı yollar ve seçenekler bulunmalıdır. Ufak kişiler neşesiz veya modsuz bulunduklarında, ebeveynleri olarak çocukları kahkaha attırmaya çabalarız. Bu, aslında akabinde erişkinlik zamanlarında da süre gelir. Kötü ve olmaması gereken duygularla ne şekilde başa çıkacağımızı öğrenmeden olgunlaşmış oluruz. Besin tüketmeden, hislerimizle savaş vermek ve onları kontrol altına almayı bilmek, bir sürü kişi için önemli ve elzem bir husustur.

Duygusal Tüketimle Nasıl Mücadele Edilmeli?

Hissel besin tüketimde uğraş vermede kaliteli olan ipuçları;

Hissel besin tüketmenin farkını fark edin ve şahsınızı bu harekete yönelten durumun neyden kaynaklandığını bulmaya çalışın.

Aç olmadığınızda, fakat şahsınızı besin tüketme karmaşasında bulduğunuzda, bir “oluşturulacaklar” listesi yapın şahsınıza. Şahsınızı çok aşırı bitkin ve görevlilik altında bulursanız, hislerinizden bir an için kaçmak ve besin tüketme yerine daha zevkli bir eğlenceye eşlik etmeye özen gösterin.

Koşuya gitmeye, bir sevdiğinizle kahve içmeye, evinizi tekrar tertipletmeye veya kafanızı rahatlatacağınız ve algınızı gevşeteceğiniz farklı bir seçeneğe gitmeye uğraşın. Az bir zamanlığına yatmanız bile faydalı gelebilir.

Duygusal Tüketimde Sağlıklı Kalmanın Yolları

Aç olmadığınızda, besin tüketme endişesine düştüğünüzde, yağlı gıdalar yerine, daha faydalı olan “rahat” bir gıdayı tercih edebilirsiniz.

Birtakım kişiler için, rejimdeyken hoşlandıkları ve “huzurlu” buldukları gıdalardan kaçmak ve bunları yememek hissel biçimde aşırı zor bulunuyor. Asıl olan, bütünüyle yaşamınızdan çıkarmak yerine düzeni sağlamaktır. Bundan dolayı, hoşunuza giden ve “huzurlu” bulduğunuz gıdaların miktarlarını az kısımlara bölebilirsiniz. Mesela, eğer büyük bir paket patates cipiniz bulunuyorsa, bunu ufak poşetlere bölüp yanınızda az miktarlar şeklinde götürebilirsiniz. Bu şekilde, tek anda bütün paketi tüketmekten ve aşırı gıda almaktan uzaklaşmış bulunursunuz.

Bu “huzurlu” gıdaların kaliteli bulunmayanlarına sıra gelince, obez yapan şekerli gıdalar gibi, o vakitte de şu yol iş görebilir. Yalnızca bir kaşık almak ve akabinde onu koymak. Çünkü, beyin, herhangi bir gıdayı aşağı yukarı üç dört ısırığın akabinde bu gıdayı tekrar anımsıyor ve gıdadan alınan zevki kafada hazmediyor. Bu, şekilde, daha kısa miktarda (yağa), daha fazla yarar (hoşunuza giden gıdayı tüketmiş olmak) meydana getirmiş oluyoruz.

Son olarak, kafanızdan çıkmasın, hissek besin tüketme kişilerin üzgün, neşeli veya mutsuz bulundukları bir haldir. Bu bir büyük patates cipsi veya tavuk da olabilir, fakat gıda yönelimi ne şekilde olursa olsun, bu yemek isteğini kontrol altında tutmayı ve dengeyi kurmayı bulmak, kilit yollardır.

Yorum gönder