×

Düzenli Spor Yapmanın 3 Önemli Kuralı

Düzenli spor yapmanın 3 önemli kuralı

Düzenli Spor Yapmanın 3 Önemli Kuralı

Düzenli olan her şeyin hayatımıza pek çok katkı ve zarar getirebileceği bilinen gerçekler arasında. Vücudumuzu bir şeye alıştırmamız, onu her zaman istemesi etkisi yaratabilir. Düzenli spor ve fiziksel aktiviteler de sağlığımıza olumlu etkiler yaratmaktadır. Bu duruma karşılık olarak hareketsiz bir yaşam sürmek de dünyada olduğu gibi, ülkemizde de çeşitli hastalıkların habercisidir. Düzenli spor yapmanın 3 önemli kuralı sağlıklı bir yaşam tarzı hayali kuran herkesçe merak edilmektedir. Düzenli bir egzersiz programı, beraberinde psikolojik ve fizyolojik olumluluklar getirir. Motivasyonunuzu uzun vadede koruyabilmeniz için, düzenli bir spor hayatı şarttır. Yapılan araştırmalar sonucunda spor yapmaya başlayan kişilerin, %80’inin bir süre sonra pes ettiği kanıtlanmıştır. Siz de bu oranın içerisinde yer alıyor ve egzersiz yapmak için motive kaybı yaşıyorsanız, birazdan okuyacağınız önemli kurallara pür dikkat bir şekilde odaklanmanızı tavsiye ederiz.

İşte O 3 Kural!

Hayatınızı yola sokacak ve sağlıklı bir yaşam kılacak olan üç önemli kural şu şekilde sıralanabilir:

Düzenli spor yapmanın 3 önemli kuralı

1.Düzenli Spor ve Egzersizi Hayatınıza Monte Edin:

Düzenli spor ve egzersizi hayatınızın merkezi haline getirebilmeniz için işe ilk olarak gideceğiniz spor merkezinin, evinize yakın olmasına dikkat ediniz yani yolda çok fazla vakit kaybederek motivasyonunuzu düşürmesinin önüne geçmelisiniz. Bu duruma ek olarak, güç içerisinde düzenli olarak yapacağınız işler ile sporunuzun çakışmamasına özen gösterin. İş çıkış saatleri size başta mantıklı gelse de fiziksel ve mental anlamda yorucu bir işiniz mevcutsa egzersizinizi tatil anınıza ayarlayabilirsiniz. Kendinize en uygun zaman ile lokasyonu ayarladıktan hemen sonra, biraz fedakârlık göstererek egzersizi rutininiz haline getirmelisiniz. Bununla beraber haftanın diğer günlerini planlarken, sporunuza da yeterli özeni gösteriniz. Düzenli bir spor hayatı için elinizden gelen performansı göstermeye dikkat ediniz.

2.Gelişiminizi Kayıt Altına Alın

Gerçekçi ve kısa vadeli hedefler belirleyerek, gelişim sürecinizi gözlemleyebilirsiniz. Bu duruma örnek göstermek gerekirse; uzun yıllar boyunca spor yapmamış bir kişi, 1 km koşu ya da yürüyüşle spor yapmaya başlayarak, bir ay içerisinde bu oranı 3 km’ye çıkarabilir. Bir diğer bakış açısı ile de ağırlık antrenmanı ile ilgilenen bir kişi ilk zamanlar aralıksız bir biçimde 20 şınav çekmeyi hedefler ve ilerleyen zamanda bu oran yine artar. Kişisel hedeflerinizi belirleyerek amacınıza daha emin adımlar ile ilerleyebilirsiniz. Düzenli olarak tutacağınız egzersiz günlüğünüz, ilk günden bulunduğunuz güne kadar ne kaydedebildiğinizi gösterecektir. Bu durum motivasyonunuzun artması için de faydalı olacaktır. Zaman konusunda sıkıntı yaşamayan bir kimseyseniz, gelişiminizi haftalık ve aylık grafikler halinde takip edebilmeniz daha faydalı olacaktır. Hedeflerinize belirlediğiniz süre içerisinde ulaşamasanız bile, başlangıç noktasına göre büyük gelişmeler kaydedebilmiş olmanız da olumlu bir durumdur.

3.Eğlenin!

Düzenli bir spor hayatı elde edebilmeniz için, size zevk veren aktiviteler ile içli dışlı olun! Ulaştığınız sonuçla beraber süreçten ne kadar keyif aldığınız da önemli bir konudur. Egzersiz esnasında kulağınıza taktığınız kulaklığınızdan en sevdiğiniz şarkının çalıyor olması motivasyonunuzu artıracaktır. Sevdiğiniz dostlarınız ile beraber antrenman yapmanız da sizi düzenli bir hayatına motive edecektir.

Spor Yapmanın Faydaları Nelerdir?

Yukarıda düzenli spor yapmanın kurallarından bahsetmişken, hayatımızı düzene sokacağı gibi hastalıklardan arınmamıza da olanak sağlayacak spor faydalarından bahsetmek isteriz. Spor yapmanın faydaları nelerdir sorusunu şu şekilde cevaplayalım:

  • Düzenli şekilde spor yapmak kaslarınızın güçlenmesinde büyük rol oynayacak.
  • Vücut dayanıklılığını artıran spor, esneklik de kazandırır.
  • Kemiklerin güçlenmesine olanak sağlayan spor, kemik yoğunluğunun artmasını da sağlar.
  • Vücut enerjisini artıran spor, zindelik verir.
  • Kilonuzu dengede tutan spor, eklemlere binen yükü de azaltmak da rol oynar.
  • Depresyonun ortadan kalkmasına olanak sağlayan spor, kaygıyı da önler.
  • Uyku düzeninize katkı sağlayan spor, rahat ve derin bir uyku çekmenizi sağlar.
  • Düzenli bir spor hayatı, kalp hastalıklarının önüne geçer.
  • Tansiyonu düzenleyen spor, yüksek kolesterol riskini de en aşağı çeker.
  • Düzenli spor hayatı daha kaliteli bir yaşam sunar.
  • Kalp damar dolaşım hızını geliştiren spor, tansiyonu da kontrol altına alır.
  • Bağışıklık sisteminizin düzenli çalışmasını sağlayan spor, hastalıklardan korur.
  • Spor, endişe ve kuruntularınızın azalmasını sağlar.
  • Hamilelik sürecinde meydana gelen bel ağrılarına iyi gelen spor, mide yanması ve kabızlık sorunlarını da ortadan kaldırır.
  • Hareketsiz bir yaşam tarzına sahip olan bireyler, spor ile beraber direnç kazanır.
  • Kassal güç katan spor, dayanıklılık seviyenizi de artırır.
  • Zihinsel uyanıklılığı artıran spor, sağlıklı bir düşünce sistemi oluşturur.
  • Yüksek oranda gıda tüketmenizi sağlasa da, kalori dengenizin sabit kalmasını sağlar.
  • Spor yapmak dengenin gelişimine katkı sağlar.

Spor Yapmaya Nasıl Başlanmalı?

Ruh halinden uyku düzenine kadar sağlığa pek çok faydası olan spor yapma eylemi, alışıklık kazanmayla beraber olumlu daha pek çok sonuç doğurmaktadır. Spor yapmaya nasıl başlanmalı konusu da spor hayatını düzenli bir hale getirmeyi düşünenler için en merak edilen konuların başında gelmektedir. Daha önce hiç spor deneyimi olmayan bireyler sağlık problemi olup olmadığını teyit etmelidirler. Doktor kontrolünden geçtikten sonra vücut spor yapmaya uygun ise ısınma hareketleri uygulanmalı. Bir sonraki adımda soyunmak gerekir. Bir sonraki adımda bol bol su içmeye özen göstermek gerekir. Bir sonraki adımda bedeninizi dinlemeniz gerekmektedir. Bu adımları takip ederek düzenli bir spor hayatı elde etmiş olacaksınız.

Yorum gönder