E-Ticaret İle Fiziksel Satış Arasındaki Farklar
E-ticaret ile fiziksel satış alanındaki farklar; satış alanıyla uğraşmak isteyen girişimcilerin merak ettiği ve araştırdığı bir konulardan birisi. İnternet kullanımın artması ve genişlemesiyle özellikle 2000’li yılların başında gelişim gösteren ve dikkat çekmeye başlayan e-ticaret alanı; kısa denilebilecek bir süre içinde geleneksel ticarete hem rakip hem de destekçi oldu.
Bu iki alan arasındaki farklar; hangi alanın tercih edileceği ya da önce hangisinden başlamak gerektiğine dair ipucu veriyor. E-ticaret son yılların en çok bilinen ve uygulanan satış yöntemlerinden birisi; fiziki ticaretse tarihi neredeyse insanlık tarihiyle bir olan olgulardan. Peki, bu iki ticaret yolu arasında hangi farklar var ve ne gibi şartlarla birbirinden ayrılıyor?
Öncelikle belirtmek gerek; ister e-ticarette olsun isterse geleneksel ticaret sahalarında olsun; satışa dair temel kurallar tüm alanlar için geçerli. Müşteri memnuniyeti ve devamlılık gibi olgular buna örnek verilebilir. Şimdi bu iki alanı ayıran temel noktalara göz atalım:
E-Ticaret ve Fiziki Satış Arasındaki Temel Farklar
- Geleneksel ticaret yöntemi ve e-ticaretin farklı olan yönlerinden biri; dükkan açma mantığıdır. Fiziki ticarette somut bir alanda satış yapmak gerekir. Haliyle bu alana dair bazı masraflar söz konusu olur. E-ticarette de genelde mağaza açılır; ancak bu oluşum tamamen sanal dünyaya özgüdür ve oldukça masrafsız bir seçenektir.
- Mağazadan alışveriş yönteminde; mecburen belli gün ve saatlerde hizmet verilir; ancak e-ticaret alanında herhangi bir kısıtlama olmaksızın ve bir yerde sabit olmak gerekmeden 7 gün ve 24 saat hizmet verilir. Bu durum da satış öğesini oldukça etkileyen bir yoldur.
- Geleneksel satışta bir yerde bulunmak gerekirken; internet satışında bu anlamda bir serbestlik söz konusu olmaktadır. İstenilen bölgeden satış gerçekleştirmek mümkündür.
- E-ticaret alanında çok daha geniş bir kesime hitap edilir. Geleneksel ticaret alanlarında, genelde bulunulan çevrede satış yapılır.
- E-ticaret alanında yurtdışı bağlantılı satış yapmak; fiziki ticaret yollarına nazaran çok daha rahat ve hızlı bir işlemdir.
- İnternet satışında bu alanla çalışmanın sonucu olarak reklam verilebilecek alan da çok geniştir. Fiziki ticaret alanlarında reklamların etki alanı daha dar kalabilir.
- E-ticaret ve geleneksel ticaret alanlarının en belirgin ve dikkat çeken farkı; belki aradaki maliyet farkı olmaktadır. Zira fiziki ticarette dükkan kirası, malzeme ve çeşitli masraflar da dahil olmak üzere maliyet daha yüksek olur. İnternet satışı alanında bu masraflar daha düşüktür.
Yukarıda yer alan şartlar göz önünde bulundurulduğu takdirde; iki ticaret yöntemi arasında belirgin farklardan söz etmek mümkündür. Peki, bu ticaret alanları arasında benzer olan noktalar nelerdir? Şimdi bu benzerliklere bakalım:
E-Ticaret ve Geleneksel Ticaret Yöntemleri Arasındaki Benzer Noktalar
- Hem e-ticaret alanında hem de geleneksel ticarette ürün satışında belgelendirme yapma zorunluluğu vardır. Yöntem olarak da aralarında herhangi bir fark bulunmaz.
- Her zaman ve her ticaret türü için geçerli olan konulardan birisi; uygun fiyatlandırmanın her zaman müşteri kazandıracağıdır. Tabii ki, bu ancak ürün maliyeti ve masrafları çıkarıldıktan sonraki hesaplamayla mümkün olur.
- Bir diğer ortak nokta olarak çeşitli promosyon ve indirimlerin satış açısından faydalı olduğudur.
- Belli özel günlerde indirim yapma politikası da yine her iki ticaret alanı için de geçerli olmaktadır.
E-ticaret ve geleneksel ticaret alanlarının farkları ve benzerliklerinin ardından bu alanların olumlu ve olumsuz yanlarının satışa ne gibi etkileri olduğunu değerlendirelim:
İş Başlangıcında Sermaye Farkı
E-ticaret ve fiziki ticaretin genel farklarından birisi; başlangıçta ihtiyaç duyulan sermaye farkı olmaktadır. Geleneksel ticaret yönteminde başlangıç aşaması için daha yüksek miktarda belli bir sermaye gerekirken; internet satışında başlangıç aşaması da dahil olmak üzere çok daha az masrafla girişimcilik yapmak mümkündür.
Ürün Çeşitliliği ve Sayısındaki Fark
E-ticaret ve fiziki ticaret alanındaki farklardan bir diğeri de; sunduğu ürün sayısı ve çeşitliliğindeki ayrımdır. E-ticarette çok geniş bir alan söz konusu olduğu için; ürün çeşitliliği de buna paralel olarak artmaktadır. Ürün sayısı konusunda da; talebe dayalı olarak e-ticarette yoğunluk söz konusudur.
Fiziki ticaret alanında ise; ürün çeşitliliği ve sayısı daha az olur. Bunda da talebe göre stok miktarı ve yine müşterilerin ihtiyacına göre ürün çeşidi belirleme esası yatar.
Hedef Kitle Farkı ve Rekabet Piyasası
Hedef kitleleri bakımından da farklılık arz eden e-ticaret ve fiziki ticaret alanları, bulunduğu çevre bakımından farklı sayıda müşteriye ve çevreye hitap eder. E-ticaret; internet kullanımının yoğunluğu ve erişiminin kolaylığı sayesinde çok yaygın bir kitleye sahiptir ama aynı zamanda yine bu yoğunluk nedeniyle çok büyük bir rekabet piyasasının içinde yer alır.
Fiziki ticaret alanında da aynı şekilde rekabet söz konusudur ancak, e-ticarete göre hedef kitlesinin ve rakiplerinin daha az ve belirli bir bölgede olduğunu söylemek mümkündür.
Müşteriyle İletişim Biçimi Farkı
Hangi ticaret alanında olunursa olunsun; müşteri memnuniyeti olgusu; satışların devamlılığı ve işin başarısı açısından çok önemli bir konudur. Her iki ticaret alanında ortak olan bu konu bir yönüyle ayrılır. O da; müşteriyle iletişime geçme noktasındaki farktır.
E-ticarette uzaktan bir iletişim söz konusudur ve iletişim açısından bu biraz zorlayıcı olabilir. Geleneksel ticarette ise; genelde müşteriyle doğrudan bir iletişim kurulur. Geleneksel ticaret ve e-ticaret arasındaki farklar kısaca bu şekilde özetlenebilir.
Yorum gönder