×

E-Ticaret Neleri Kapsar?

E-ticaret neleri kapsar

E-Ticaret Neleri Kapsar?

E-ticaret neleri kapsar? E-ticaret adından da anlaşılacağı üzere belli bir alanda yapılan ticaretin internet dünyasına taşınmış hali olarak özetlenebilir. E-ticaret mantık olarak; satıcının müşteriye doğrudan ve hızlı bir biçimde ulaşabilmesini sağlayan alanlardır. Bu nedenle sık olarak tercih edilir. Hem firmaların hem de müşterilerin yoğun olarak kullandığı e-ticaret alanları günümüzde çok çeşitli olabilmektedir.

Günümüzde internet kullanımının çok yaygınlaşmasıyla birlikte; pek çok alan sanal dünyaya taşınmıştır. Bunun bir örneği de; e-ticaret sahalarıdır. Peki, e-ticaret neleri kapsar? Şimdi sırayla bu konuya dair ayrıntılara bakalım:

E-ticaret sayesinde herhangi bir bölgedeki ürün rahatlıkla çok uzaktaki bir bölgeye taşınabilmekte ve çok sayıda ayrı bölgedeki hizmet daha yakın ve ulaşılabilir olmaktadır.

E-Ticaretin İlerleme Süreci

E-ticaret dünya üzerinde yaklaşık olarak 1980’li yıllarda başlamıştır. Elektronik veri iletişimi yöntemiyle başlatılan uygulama bugün önü alınamaz bir hızda ilerlemekte ve gelişme göstermektedir. Sayısız ürün ve çeşitliliğe ulaşmak mümkündür.

Ülkemizde e-ticaretin gelişme süreci ise; daha sonraki yıllara rastlar. 1997 yılında Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu toplantısı ile hayata geçirilen bir uygulama olmuştur.

E-Ticaretin Sistemdeki Temel Satıcı Kitlesi

E-ticaret birçok farklı alanda birden kullanılabilmektedir. Bunlardan bazıları aşağıdaki gibidir:

  • Yayınevleri
  • Pazarlama şirketleri
  • Sigorta şirketleri
  • Perakende şirketleri
  • Giyim şirketleri
  • Bankalar
  • Kamu kurumları
  • Gıda sektörü
  • Teknoloji siteleri
  • İkinci el eşya siteleri

Elbette e-ticaret satışı yapan kesimlerin listesi burada sayılanlarla sınırlı değil. Burada yoğun bir alana sahip olan firma ve oluşumlardan söz ettik. Bu alana pek çok farklı örnek eklemek mümkündür.

E-Ticaret Araçları Nelerdir?

E-ticaret bugün çok sayıda araç ile kullanım olanağı bulunan ve herkesin erişiminin olabileceği bir alandır. İnternet, telefon, televizyon, bilgisayar ve elektronik transfer sistemi gibi araçlar; e-ticaretin aracısı konumundadır.

E-Ticaret Çeşitleri Nelerdir?

E-ticarette de; her iş kapsamında olduğu gibi belirli alt çeşitler ve iş süreçleri vardır. Bunlara göz atalım:

  • Şirketler Arası E-Ticaret: adından da anlaşılacağı üzere; bir ürün ya da hizmet ihtiyacında bir araya gelmek koşuluyla ortaya çıkan ve bir şirket tarafından üretilen ürün ya da hizmetin diğer bir şirket tarafından kullanılması durumudur.
  • Şirket ve Tüketici Arasında Yapılan E-Ticaret: genel olarak bilinen ve en yaygın olan e-ticaret türüdür. E-ticaret nedir dendiğinde ilk akla gelen satış biçimidir. Doğrudan bir şirket tarafından tüketiciye sunulan ürün ve hizmetleri kapsar.
  • Şirket ve Kamu Arası Yapılan E-Ticaret: çeşitli kamu ihalelerin şirketler tarafından alınması hizmet sunulması şeklinde tanımlanabilir.
  • Tüketici ve Kamu Arası Yapılan E-Ticaret: tüketici ve kamu idareleri arasındaki her türlü e-ticareti içerir.

Teknolojide yaşanan hızlı gelişmelerle paralel olarak ilerleyen ve gelişen e-ticaret alanında bugün sayısız satıcı ve alıcı bulunur. Her geçen gün ilerleyen alanda pek çok ürün ve içeriğe kolaylıkla erişmek mümkün olmaktadır.

Ayrıca dükkân, kira ya da eşya masrafı gibi pek çok masraf kalemi dışarıda kalacak şekilde bir iş kurmayı olanaklı kıldığı için; geleneksek pek çok ticaret sahasına göre çok daha az risk içerir. Bu anlamda daha rahat atılabilecek ve girişimciliği arttıran ve kolaylaştıran bir alandır.

Artık çok sayıda geleneksel ticaretle uğraşan firma ve şahıs da; e-ticaret alanında bir platform oluşturmaya yönelmiş durumda. Zira ilerleyen dönemlerde satış sektörünün çoğunlukla bu alandan yürümesi öngörülüyor. Bu konuda; hem az masrafla kurulan bir iş olmasının hem de çok geniş bir kitleye kısa süre içinde ulaşılabiliyor olmasının payı vardır.

Müşteri açısından da çok pratik olması ve ürün çeşitliliğinin neredeyse sınırsız olması nedeniyle tercih edilen alanda; çok uzak bir bölgedeki bir ürüne çok kısa bir zaman diliminde ulaşmak mümkün olabilmektedir. E-ticaret alanları küreselleşme olgusunu başka bir boyuta taşımış ve ilerlemesini sağlamıştır. E-ticaretin de kendine has zorlukları vardır; ancak geleneksel bir ticaret modeline göre bu zorluklar daha rahat aşılabilir olgulardır.

E-Ticarete Başlarken Bilinmesi Gereken Bazı Püf Noktalar

Diyelim yeni bir e-ticaret işine başlıyorsunuz ve daha önce bu alana ait tecrübeniz yok. İlk yapılacak şey; mümkünse iyi bir araştırma yapmak olmalıdır. Yani nasıl bir süreçle karşı karşıya kalındığını bilmek; işleyişi anlamak ve kolaylaştırmak açısından önemlidir. Satılacak ürün belirleme işlemi de; önemli olan bir başka unsurdur.

Diğer tüm adımlar; satışı yapılacak ürün belirlendikten sonra gerçekleştirilir. Ardından ürünün çeşidi ve piyasadaki talep miktarına göre bir stok belirlemesi ve takibi yapılması çok faydalı olur. Yine ürüne göre bir toptancı ya da malzeme temini sağlayan güvenilir bir işletmenin varlığı önemlidir.

Bunun yanı sıra; aradaki tüm süreçleri doğru yönetmek ve tüm bu aşamaları bağlantılı olarak yürütebilmek de bir diğer değerli ipucudur. E-ticaret alanında olmazsa olmaz bir noktada duran ve kritik öneme sahip olan son süreç de; kargo sürecidir. Kargo işlemini kesinlikle özenli ve titiz bir firmayla yapmak gerekir.

En baştan kaliteli bir kargo süreci başlatmak işletme açısından da müşteri memnuniyeti açısından da önem arz eder. Baştan sona bütün aşamalar başarılı olsa da; yalnız başarısız bir kargo süreci tüm işlemlerin kalitesini ve verimini etkiler. E-ticaret tarihçesi konusunda ve diğer alanlarda verdiğimiz bilgilerin yanı sıra; e-ticaret alanında dikkat edilmesi ve özen gösterilmesi gereken alanlar elbette vardır.

Yorum gönder