×

E-Ticarette Altın Kurallar

E-ticarette altın kurallar

E-Ticarette Altın Kurallar

E-ticaret, günümüzde ticaretten daha yaygın olarak tercih edilmektedir. Zira internet kullanımının artmasıyla birlikte normal mağazalar yerine sanal mağazalardan alışveriş yapmayı tercih eden insanların sayısı da artmıştır. Bu nedenle pek çok girişimci e-ticarete atılmak istemektedir. Bu bağlamda en çok araştırılan konulardan biri de e-ticarette altın kurallar olmaktadır.

E-ticaret, ticaretin internet üzerinde yapılan versiyonudur. Her ne kadar ticaret ile benzer olsa da belirgin farklılıkları da bulunmaktadır. Bu nedenle e-ticarete başlamadan önce bazı hususlar hakkında bilgi sahibi olunması ve buna göre hareket edilmesi oldukça büyük bir önem arz etmektedir.

E-Ticarette Dikkat Edilmesi Gereken 10 Altın Kural

E-ticarette altın kurallar ile ilgili araştırma yapan bireylerin online platformlarda başarıyı yakalayabilmesi için bilmesi gereken 10 kural aşağıdaki başlıklarda açıklanmaktadır. Bu başlıklara göz atarak e-ticarette daha başarılı olabilir ve isminizi duyurabilirsiniz.

E-ticarette altın kurallar

1- Ürün Seçimi

E-ticaret yapacak olan bireylerin en çok dikkat etmesi gereken hususlardan bir tanesi de ürün seçimidir. İnsanlar, normal bir marketten alabilecekleri bir ürünü internetten sipariş etmek istememektedir. Bunun yanı sıra sitede satacağınız ürünlerin kaliteli ve kullanışlı olması gerekmektedir. Zira müşteriler sizin sitenizden alışveriş yaptıktan sonra memnun kalmazsa, bir daha alışveriş yapmayacaktır.

Ticaret kuralları konusunda da ürün seçiminin önemi büyüktür. Ancak e-ticarette ürün seçimi daha önemlidir. Kargoyla gönderilecek olan ürünlerin kargo esnasında zarar görmeyecek türden olması gerekmektedir. Spesifik olarak hangi ürünü satacağınızı bilmiyorsanız, e-ticaret sitelerinde en çok satılan ürünlere göz atabilirsiniz.

2- Kargo Firması Seçimi

E-ticarette altın kurallar arasında kargo firması seçimi de yer almaktadır. Zira en başarılı e-ticaret firmalarına bakıldığı zaman hepsinin hızlı ve güvenilir kargo firmalarıyla anlaşma sağladığı görülmektedir. İnternet ortamında alışveriş yapan bireyler, ürünlerin kalitesi kadar kargoyu da önemsemektedir. Eğer kargo yavaş ve zarar görüş şekilde müşteriye ulaşırsa, müşteri kargo firmasını suçlamak yerine firmanızı suçlayacaktır. Bu durumda tercih edilme oranınız azalacaktır.

3-  Müşteri Memnuniyetinin Önemi

Pek çok e-ticaret firması, müşterileri memnun etmek yerine para kazanmayı düşünmektedir. Ancak bilinmesi gerekir ki, memnun edilmeyen müşteriler daimi müşteri olmayacağı için kazancınızda artış gözlenemeyecektir. Bu nedenle müşteri memnuniyetini ilke edinerek çalışmalı ve müşterilerinizle iletişim kurarak hizmet kalitenizi arttırmalısınız.

4- Ödeme Yöntemi Çeşitliliği

E-ticarette altın kurallar arasında yer alan hususlardan bir tanesi de ödeme yöntemi çeşitliliğidir. Başarılı bir firma olmak ve yüksek gelirler elde etmek istiyorsanız, mutlaka müşterilerinizin istediği yöntemleri kullanarak ödeme yapmasına müsaade etmelisiniz. İnsanların alışverişte en çok kullandığı havale, banka ve kredi kartı, kapıda ödeme gibi seçenekleri sitenize eklemelisiniz. Zira ödemenin çeşitli olması, müşterilerin daha memnun olması anlamına gelmektedir.

5- Müşteri Hizmetleri Desteği

Müşterilerinizin herhangi bir sorun yaşaması ya da hizmetler hakkında daha detaylı bilgi almak istemesi gibi durumlarda müşteri hizmetleri ya da canlı destek hattı bulundurmanız oldukça önemlidir. E-ticaret, mağaza satışıyla benzer olmadığı için insanlar muhatap olacak yetkili bulmakta zorluk çekmektedir. Eğer müşterilerinize daha iyi bir hizmet vermek istiyorsanız, mutlaka iletişim ağına dikkat etmelisiniz. Memnun müşterinin, daimi müşteri olacağını unutmamalısınız.

6- Kampanya Düzenleme

Kampanya ve indirimler, müşteri çekmenin en kolay ve etkili yoludur. Yapılacak e-ticaret ekibi toplantısı sonrasında müşteri sayınızı arttırmak ve daha fazla tercih edilmek için bazı kampanyalar başlatabilirsiniz. Bu noktada zarar etmemek için öncesinde toplantı yapmanız oldukça önemlidir. Kampanya ve indirimler sayesinde insanlar, ihtiyacı olmayan ürünleri sırf indirim var diye satın alacaktır. Eğer ürünleriniz beğenilirse pek çok daimi müşteri edinme olasılığınız yükselecektir.

7- Reklam Yapma

E-ticaret yapmak isteyen bireyler mutlaka reklam ve işbirliği yapmalıdır. Zira piyasada sayısız e-ticaret sitesi olduğu için ön plana çıkmak zorlayıcı olabilmektedir. Bu nedenle reklam yaparak bilinirlik seviyenizi arttırmanız oldukça önemli bir husustur.

E-ticaret sitenizin reklamını yapmak için büyük bütçeler ayırmanıza da gerek yoktur. Televizyona reklam vermek yerine internet fenomenlerine ürünlerinizi göndererek tanıtım yapmasını isteyebilirsiniz. Bunun yanı sıra kendi sosyal medya hesaplarınızı kullanabilir ya da firmanıza özel bir hesap oluşturarak duyurularınızı yapabilirsiniz. Bu sayede sosyal medyanın gücünü arkanıza alarak satışlarınızı arttırabilirsiniz.

8- Ürün Açıklamalarını Yeterli Yapma

Günümüzde pek çok e-ticaret sitesi sahibi, e-ticarette altın kurallar listesinin en önemli adımlarından birini atlayarak ürünlerin görsellerini yetersiz koymakta ve çoğu ürüne açıklama yapmamaktadır. Müşteriler, normal bir mağazadan alışveriş yapmadığı için ürünlerin açıklamalarından yola çıkarak satın alma işlemi yapmaktadır. Ancak açıklama yetersiz olursa insanlar alışveriş yapmaktan vazgeçecektir. Özellikle giyim ürünlerinde boy, beden, kumaş gibi bilgiler yazılmalı ve tüm ürünlerin profesyonel fotoğrafları siteye eklenmelidir.

9- Mobil Uyumlu Site Açma

E-ticaret yaparken bilinmesi gereken önemli detaylardan bir tanesi de çoğu insanın telefonlarını kullanarak alışveriş yaptığıdır. Bu nedenle e-ticaret sitenizin mobil uyumluluğa sahip olması gerekmektedir. Eğer siteniz mobil görünümüne elverişli değilse tercihte ön plana çıkamayacaktır.

10- Güvenilir Satıcı Olma

E-ticarette altın kurallar arasında var olan belki de en önemli husus güvenilir olmaktır. Müşterilerinize olmayan bir şeyi vaat etmeniz, ilk alışverişte iyi gibi görünse de müşteri kaybetmenize neden olacak bir husustur. Zira vaat ettiğiniz kalitede ürün satmamanız, kargonun müşteriye ulaşmasıyla birlikte ortaya çıkacaktır. Bu durum müşterilerinizi kaçırmanıza sebep olacaktır.

Yorum gönder