E-ticarette Pazaryerlerinin Sağladığı Avantajlar
E-ticarette pazaryerlerinin sağladığı avantajlar, bu sektöre adım atacak olan satıcıların başlıca merak ettiği ve incelediği konular arasında yer almaktadır. Son dönemlerde oldukça fazla rağbet gören e-ticaret ve bununla birlikte gelişen online alışveriş, hem alıcıların hem de satıcıların ilk sırada tercih ettiği durumlardan biridir. Gelişen teknoloji ile birlikte kurulan e-ticaret siteleri ve buradan yapılan alışverişler çok daha kârlı olabilmektedir.
E-ticarete henüz yeni atılacak olan ve bu konuda yeterli bilgiye sahip olduğunu düşünmeyen kişiler, kendi web sitelerini kurmak yerine pazaryerleri üzerinden mağaza açmayı tercih etmektedir. Ülkemizde en çok kullanılan online alışveriş siteleri arasında yer alan Trendyol, Hepsi Burada, Gittigidiyor gibi mağazalar başlıca tercih edilen pazaryerlerinden biridir. Bununla birlikte tercih edilen bu pazaryerlerinin e-ticarete olumlu katkıları da bulunmaktadır.
E-ticaret Pazaryeri Nedir?
E-ticaret pazaryeri nedir sorusu da e-ticaret hakkında başlıca merak edilen konular arasında yer almaktadır. Çoğu girişimcinin ilk etapta tercih ettiği pazaryerlerinde mağaza açma fikri, başta uygulanabilecek adımlar arasında yer almaktadır. Pratik ve kolay bir seçenek olan online pazaryerinde mağaza açma fikri, pek çok satıcı tarafından tercih edilmektedir.
Avantajları olduğu kadar dezavantajları da olan online pazaryerleri, biden fazla mağazanın aynı ortamda satış yapmasına imkan tanımaktadır. Bununla birlikte her gün binlerce kişi tarafından ziyaret edildiği için markanızın tanınma olasılığı da oldukça yüksek olacaktır. Online pazaryerlerinin avantajlarını ve dezavantajlarını inceleyerek kendinize göre bir tercihte bulunabilirsiniz.
Pazaryerlerinin E-ticarete Katkısı Nedir?
Pazaryerlerinin e-ticarete katkısı nedir diye sorulduğu zaman sıralanabilecek madde sayısı birden fazla olabilmektedir. E-ticaretin gelişmesi ve online alışveriş tercihlerinin artması ile birlikte pazaryerleri üzerinde mağaza açma fikri, çoğu satıcı için gündeme gelen konular arasında yer almaktadır. Ancak bu düşüncenin desteklenmesi için pazaryerlerinin e-ticarete katkısının ne olduğu kesinlikle bilinmelidir.
Trendyol, Amazon, Gittigidiyor gibi bilinen online alışveriş siteleri, pazaryeri olarak bilinmekte ve pek çok mağazanın satış yapmasına imkan tanımaktadır. Bu şekilde bir satış gerçekleştirmek isteyen satıcı, pazaryerleri sayesinde şu avantajları görebilmektedir:
- Farklı şehirlerden veya farklı ülkelerden alıcı bulma imkanı oldukça yüksektir.
- Pazaryerleri tarafından sunulan imkanlar kapsamında düşük maliyetle yüksek sayıda müşteriye ulaşmak son derece mümkündür.
- Girişimcilerin web sitesi kurma ve akıl karıştırıcı işlemlerden kurtulmalarını sağlamaktadır.
- Web siteleri, sınırlı sayıda müşteri ağırlarken, online pazaryerleri her gün binlerce kişi tarafından ziyaret edilmekte ve pek çok kişinin alışveriş yapmasını sağlamaktadır.
- Satış yapmak için e-ticaret sitesi kurma gereksinimi duyulmaz.
- Marka tanıtımı ve ürün satışı için oldukça elverişli bir ortama sahiptir.
Pazaryerlerinin Dezavantajları Nelerdir?
E-ticaretin avantaj ve dezavantajları konusunun yanı sıra bu konu kapsamında araştırılan pazaryerleri hakkında da dezavantajlar sık sık incelenmektedir. E-ticarete atılmayı düşünen bireyler bu sektörde acemi oldukları için pazaryerleri üzerinden mağaza açmayı daha uygun bulmaktadır. Çünkü web sitesi açmak ve şirket kurmak gibi karmaşık işlemler başta oldukça zor gelecektir.
Online mağaza açma konusunda pazaryerlerinin tercih edilmesi, sık sık görülen bir durumdur. Pazaryerlerinin e-ticarete sağladığı olumlu etkiler olsa da olumsuz etkiler de vardır. Bu olumsuz etkiler aşağıda detaylı bir şekilde açıklanmıştır.
- Yüksek Rekabet: Aynı pazaryeri üzerinden çok sayıda online mağaza ve binlerce farklı ürün bulunmaktadır. Bunun sonucunda da müşteriler kendi kriterleri kapsamında ürünleri karşılaştırmakta ve buna göre satın alma işleminde bulunmaktadır.
- Komisyon Ücreti: Komisyon ücreti, her mağaza için geçerli olmakla birlikte her mağaza için değişiklik göstermektedir. Örneğin büyük bir mağazanın yüksek satış yapması ve ürün kalitesinin yüksek olması, yüksek komisyon ücreti ödediği anlamına gelmektedir.
- Uyulması Gereken Kurallar: Her pazaryerinin belirlediği kurallar farklı olsa da her mağaza tarafından uyulması gerekmektedir. Kişiye özel web sitesi olması halinde istediği şekilde değişim, teslimat, ödeme gibi işlemleri yapabilirken pazaryeri üzerinde mağazası olanlar bu sitenin belirlediği kurallara uyma durumundadır.
Pazaryerlerinde Ürün Satışı Nasıl Arttırılır?
Pazaryerlerinde ürün satışı nasıl arttırılır diye düşünen çok sayıda satıcı bulunmaktadır. Oldukça rekabetli bir ortam olan pazaryerleri, ürün satışının aniden düşüp aniden yükselebileceği bir ortam olarak bilinmektedir. Pazaryeri üzerinde mağaza açan bir işletmecinin yüksek oranda satış yapabilmesi için dikkat etmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Bunlar;
- Müşteri yorumlarına dikkat etmek
- Ürün açıklamalarının net ve anlaşılabilir olması
- Ürüne ait gerçek fotoğrafın kullanılması şeklindedir.
Mağazanızdan alışveriş yapan veya yapmak isteyen müşterilerin yorumlarını dikkate almanız durumunda ve hoşgörü içerisinde cevaplamanız halinde satışlarınızdaki artışı görmüş olacaksınız. Bununla birlikte müşterilerinize hediyeler göndererek de daha sık alışveriş yapmalarını sağlayabilirsiniz.
Online Pazaryerleri Listesi
Online pazaryerleri listesi, pazaryeri üzerinde mağaza açmayı düşünenlerin kesinlikle değerlendirmesi ve uygulaması gereken bir durumdur. Piyasa üzerinde yer alan ve her gün binlerce kişi tarafından ziyaret edilen pazaryerleri, ilk sırada incelenmelidir. Başlıca incelenebilecek olan pazaryerleri şunlardır:
- com
- com
- com.tr
- Trendyol
- com
- com
Yukarıda yer alan online alışveriş siteleri, ülkemizde en çok tercih edilen online pazaryerleri arasında yer almaktadır. İnsanlar neye ihtiyaçları varsa bu pazaryerleri sayesinde bulabilmekte ve alışveriş yapabilmektedir. Bunu göz önünde bulunduran satıcılar, ilgili pazaryerlerini şu etkenler kapsamında değerlendirmelidir:
- Günlük ne kadar ziyaret edildiği
- Komisyon ücreti
- Kategori sınırlamasının ne kadar olduğu
- Ödeme bilgileri
Yorum gönder