×

E-Ticarette Tedarik Zinciri Kurma ve Yönetme

E-ticarette tedarik zinciri kurma ve yönetme

E-Ticarette Tedarik Zinciri Kurma ve Yönetme

E-ticarette tedarik zinciri kurma ve yönetme; e-ticaret alanında satış yapan herkesin aşina olduğu ve özellikle ürün satışına yönelenlerin hâkim olduğu bir konu. Dolayısıyla bu alana yönelmek isteyenler tarafından da araştırılan ve merak edilen bir konu. Yazımızda e-ticarete ve tedarik zincirine dair merak edilen tüm ayrıntıları paylaşıyor olacağız.

E-ticaret alanında satış; temelde iki boyutlu işler. Birincisi hizmet, ikincisi ürün satışıdır. Eğer ürün satışına yönelik bir işleyiş söz konusu ise; tedarik zincirini bilmek çok önemlidir. Tedarik zincirinin ne olduğuna, hangi alanları kapsadığına ve hakkında merak edilen pek çok detaya ulaşmak için yazımıza devam edelim.

Tedarik Zinciri Nedir?

Tedarik zinciri; üretim aşamasından ürünün tüketicinin eline ulaştığı ana dek geçen süreyi ve aradaki işlemleri kapsar. Tüm bu süreçler birbiriyle bağlantılıdır ve her bir aşaması oldukça önemlidir. Müşteriye en iyi ürünün en doğru şekilde ulaştırılmasını sağlamak adına takip edilmesi önemli olan tedarik zinciri sürecinde; e-ticaret için gerekli olan çok sayıda ayrıntı yer alır.

E-ticaret alanı bugünkü şeklini almadan önce; tedarik zinciri ürünün belli bir noktadan alınıp teslim edilmesi anlamına geliyordu. Tedarik zinciri; ürünün en faydalı şekilde ve en düşük maliyetle ulaştırılmasına olanak tanıyan bir sistemdir.

Tedarik zinciri temelinde; üretici, tedarikçi, toptancı, dağıtımcı, perakendeci ve tüketici aşamalarını kapsayan bir süreçtir. Tedarik zincirinde; tüm süreçlerin ayrı bir yeri olduğu için her bir aşamanın başarılı bir şekilde sürdürülmesi önem arz eden bir konudur. Bir noktadaki aksaklık; tüm tedarik sürecinin başarısını etkileyecektir.

Tedarik zinciri yönetimi sürecinin en önemli adımı; müşteri memnuniyeti amaçlanan yaklaşımıdır. Tüm bu aşamalar; devamlı müşteri memnuniyeti sağlanacak şekilde oluşturulmaktadır.

Tedarik Zincirinin Temel Aşamaları

Tedarik zincirinde tüm süreçler birbiriyle etkin şekilde bağlantılı olmalıdır. Her bir aşama diğeriyle rahatça iletişim kurulacak plana göre hazırlanmalıdır. Bu bağlamda; tedarik zincirinin temel aşamaları aşağıdaki şekilde olmaktadır:

  • Satın alma
  • Takip ve planlama
  • Sipariş süreci
  • Üretim
  • Stok takibi
  • Depo takibi
  • Sevkiyat

Bu alanlar; tedarik zinciri yönetiminde temel etkenler olarak karşımıza çıkar. Tedarik zincirine ait temel konulara daha yakından bakalım:

Üretim

Üretim aşaması bilindiği şekilde, ürünün ortaya çıkarıldığı süreçtir. Bu noktada e-ticaret satışı yapacak kişi ya da firma; üretimi kendisi yapıp\ yaptırabileceği gibi; üretilmiş bir malzemeyi alarak da satışa sunabilir. Bu aşama; bir e-ticaret satışının başarılı olması için; temel bir bölümdür. Zira müşteri memnuniyeti ve diğer tüm süreçler bu aşamaya bağlı olarak gerçekleşir. Üretim kısmı ne kadar iyi olursa; diğer tüm süreçlerdeki emek de ona göre fayda sağlar.

Üretim süreci; diğer pek çok aşamayı da yönlendiren ve belirleyen bir alandır. Örneğin üretilecek ürün belirlendikten sonra; ancak stokları ve depolama mantığıyla ilgili bir fikir verilebilir. Piyasaya çok sayıda sunmak için üretilen ve sürümden kazandırması amaçlanan bir ürünün stokuyla; tekil olarak ve kişisel amaçlı üretilen ürünlerin stokları tabii ki aynı olmaz.

Takip ve Planlama

Bu noktada; tedarik sürecine dair alınması gereken kararlar etkili olur. Tüm bu aşamaların nasıl ve ne yönde tamamlanacağı; takip ve planlama sürecinin bir parçasıdır. Eğer bu süreç başarılı bir şekilde tamamlanırsa; tüm tedarik zinciri genel bir plan içinde yürüyeceği için; çok daha faydalı ve verimli olur.

Depo Takibi

E-ticaret yoluyla satışa çıkarılacak ürünün belli bir sayıda stoklarda bulundurulması gerekir. Bu durumda da ihtiyaçlara yönelik bir depo takibi devreye girer. Depo seçimi; tamamen üretilen ürüne göre yapılmalıdır. Örneğin çok yer kaplayan ve kırılacak bir ürünün depolama sistemiyle bir kitap depolaması aynı olmayacağı için; ihtiyaç dâhilinde ve belli koşullar göz önünde tutularak karar vermekte fayda var. Tedarik zinciri nedir diye soranlar için yazımıza devam ediyoruz.

E-ticarette tedarik zinciri kurma ve yönetme

Stok Takibi

Stok takibi; satışı yapılacak ürün ve depo takibi yapıldıktan sonraki adımdır. Bunun yanı sıra; stokları baştan belirleyerek ona göre depo belirlemek ve daha sonra stokları yönetmeye başlamak en doğru tercih olacaktır.

Stok takibi de süreç dâhilinde çok önemli bir konudur. Çünkü bir ürünün stoklarda olmaması; başlı başına olumsuz bir izlenim oluşturacaktır. Bu durumda ürün ne kadar kaliteli olursa olsun; aynı şekilde tedarik zincirinin diğer aşamaları ne kadar başarılı şekilde yürürse yürüsün başarılı bir satıştan söz etmek mümkün olmaz. Stokta bulunmayan bir ürün müşteri açısından hiçbir anlam ifade etmez. Dolayısıyla tedarik zincirinin bir başka önemli noktası da; stok takibi olmaktadır.

Sipariş Süreci

E-ticaret yönteminin en temel meselelerinden biri; ürünün doğru şekilde ve hızlı olarak ulaştırılmasıdır. Bu nedenle sipariş verildikten sonraki aşama da çok önemlidir. Belirtilen süre zarfında teslimat yapılması müşteri memnuniyeti açısından belirleyici olmaktadır. Siparişin verilmesinin ardından; sürecin başarılı bir şekilde işlemesi adına kargo aşaması devreye girer.

Sevkiyat

Sevkiyat aşaması; ürün satılmadan önceki dönemde de gerçekleştirilebilir. Yani belli bir noktadan; örneğin, üretim noktasından depoya sevk edilmesi sevkiyata örnektir. Son aşamada sipariş işleminin ardından yapılan sevkiyat daha çok kargo aşaması olarak adlandırılır.

Başarılı bir kargo süreci; tedarik zincirinin son aşamasıdır ve tüm süreç açısından en etkili süreçlerden biridir. Üretimden depolamaya, sipariş almadan ürün hazırlamaya tüm aşamalarda çok kaliteli bir süreç işlese dahi; kargo sürecinin başarısı tüm bu adımları bir seviye üste çıkarır. Tedarik zinciri neleri kapsar konusundan bahsettiğimiz yazımızın sonuna geldik.

Yorum gönder