E-Ticarette Tedarik Zinciri Nedir?
E-ticarette tedarik zinciri nedir? Bu konu; e-ticaret alanında tedarik kısmına işaret eden ve oldukça önemli olan bir konudur. Öncelikle e-ticaret; geleneksel ticaret anlayışının yanında günümüzde temel bir satış yöntemi olarak öne çıkmaktadır. İnternet üzerinden satış ve tedarik konusunda ön plana çıkan tedarik zinciri nedir, hangi süreçleri içerir; birlikte bakalım:
Tedarik Zinciri
Tedarik zinciri; satışı yapılan bir ürüne dair üretimden tüketime dair arada kalan tüm süreçleri de kapsamak üzere yer alan bir süreçtir. Bu aşamaların tümünün başarılı ve etkin bir şekilde tamamlanmasını sağlar. Tedarik zinciri; satış yapılan tüm ürünlere özgü süreçleri oluşturan bir alandır. Dolayısıyla başarılı bir üretim, sevkiyat ve tüketim gibi tüm süreçleri kapsar.
Tedarik Sürecinde Yer Alan Öğeler
Tedarik sürecinde birbiriyle bağlantılı pek çok süreç ve etken yer alır. Bunları açıklayalım:
- Üretici: Ürünün üretim aşamasını tamamlayan öğedir.
- Toptancı: Ürün doğrudan tüketiciye gitmiyorsa; toptancı aracılığıyla iletilir.
- Dağıtıcı: Dağıtıcılar; ürünün tüketiciye ulaşması noktasında bir diğer önemli unsurdur.
- Perakendeci: Toptancıdan dağıtıcıya ulaşan ürün; perakendeciye ulaşır.
- Tüketici: Tedarik zincirinin son aşaması olan süreçte; tüm süreçlerden geçen ve satışa sunulan ürünün planlandığı şekilde tüketiciye ulaşması aşamasıdır.
Tedarik zincirinde yer alan temel aktörlerin yanı sıra; bu alanda bazı temel unsurlar da bulunmaktadır. Şimdi bu alanlara dair adımlara göz atalım:
Tedarik Zincirinin Temel Unsurları
Tedarik zinciri yönetimi söz konusu olduğunda; ürünün üreticiden tüketiciye ulaşana kadar tüm süreçlerinde önemli olan ve dikkat edilmesi gereken bazı unsurlar vardır. Bunların başında; ürün sipariş yönetimi yer alır. Ürünün üretiminden sipariş sürecine kadar tüm süreçleri kapsar.
E-ticarette tedarik zinciri nedir? Bu soru dâhilinde yer alan önemli bir adım da süreç planlama aşamasıdır. E-ticaret alanında yer alan ve tedarik zincirinin temel bir aşaması olan adımda; sürecin baştan planlanarak işlemlerin yapılması ve aşamaların yürütülmesidir.
Bir başka önemli unsur olarak da; stok yönetimi söz konusu olmaktadır. Stok yönetimi alanı da dikkat edilmesi gereken ve önem arz eden bir konudur. Tedarik zinciri aşamasının bir diğer önemli noktası da; stokların doğru tutulması ve gerekli şekilde bulundurulmasıdır.
Örneğin bir kitap stokuyla bir cam ürün stoklamasının aynı şekilde olması düşünülemez. Bu nedenle her satış ürününün kendine özgü aşamaları olduğunu söylemek mümkün. Tedarik zinciri yönetimi nedir diye soranlar için hazırladığımız yazımıza bir diğer önemli tedarik unsuruyla devam ediyoruz. Tedarik zincirinde yer alan ve diğer süreçlerle bağlantılı olan bir aşama da; sevkiyat ve kargolama aşamasıdır.
Tedarik Zinciri Hakkında Önemli Bilgiler
Tedarik zincirinin önemli aşamalarından biri; belki de birincisi doğru bir planlama kurmaktır. Birbiriyle bağlantılı olan tüm süreçler için önemli olan işlem; doğru bir planlanma kurarak başarılı bir süreç yönetmektir. Bu aşamalar karışık olduğunda ve doğru yürütülmediğinde başarılı olma potansiyeli düşer ve tedarik zinciri kurmanın bir anlamı kalmaz.
Tedarik Zincirinin Olumlu Tarafları
E-ticarette tedarik zinciri konusunun faydalı taraflarından biri; tüm süreçlerin eşgüdümlü yürütülmesinden ve belli bir düzene sahip olmasından ötürü; satış sürecinin daha verimli işlemesine olanak tanır.
Doğru ve talebe yönelik bir üretim sürecinin ardından; başarılı bir depolama aşamasının olması ve gerekli stokların oluşturulmasıyla; tedarik zinciri başarılı bir şekilde işler ve tüketiciye erişmesi açısından kolaylık ve başarı sağlanır.
Tedarik Zincirinde Yer Alan Temel Fonksiyonlar
Tedarik zincirinde yer alan belli fonksiyonlar vardır; bunlar talep ve sipariş yönetimi, satın alma işlemi, planlama süreci, üretim aşaması, stok yönetimi, depo alanı süreci ve sevkiyat süreçleridir.
E-ticarette tedarik zinciri nasıl olmalıdır sorusunun cevabına da yer verdiğimiz yazımızda; özellikle e-ticaret sürecinde tedarik aşamasının tüm ayrıntılarına değinmeyi amaçladık. Tedarikçiye ihtiyaç duyma süreci; en baştan üretim aşamasından başlar.
Ürün üretimi temelde iki esasa dayanır. Bunlar hizmet üretimi ve ürün üretimi şeklindedir. Eğer satışa sunulan öğe; bir ürünse o halde bir tedarikçiye ihtiyaç duyulur. İşte tam da bu noktada tüm süreçleri kapsayan tedarik zinciri devreye girer.
Tedarikçi, mantık olarak bir ürünün en doğru şekilde ve en uygun maliyetle üreticiden tüketiciye kadar ulaştırılmasını sağlar. Tüm aşamalarda etkin bir rol alan tedarikçi; özellikle e-ticaret gibi uzaktan yapılan satışlarda önemli bir öğe olarak karşımıza çıkar. Şimdi bu alanda bir başka konuyla devam edelim:
Tedarik Zincirinin Önemli Aşamaları
E-ticarette tedarik zinciri konusunda temel öğeler; eylem, etkin olan aktörler ve kaynak alanlarıdır. Eylem yani faaliyet alanı; bir ürünün üretim aşamasından tüketim aşamasına dek tüm aşamalarını ifade eder.
Etkin olan aktörler ise; bu süreçlerin tümünde yer alan; üretici, sevkiyatçı ve tüketici gibi tüm öğeleri kapsar. Bir başka önemli öğe ise; kaynak alanıdır. Bu da üretimi ve satışı yapılan ürünün tüm hammadde sürecini ve hazırlık aşamasını kapsar.
E-ticaret alanında tedarik zinciri yönetimiyle hareket etmek önemli bir konudur. Tüm üretim, toptancı, depolama, perakendeci, sevkiyat ve tüketici gibi aşamalar birbiriyle bağlantılı olan ve profesyonel bir şekilde yürütülmesi gereken alanlardır.
Bu nedenle tedarik zinciri anlayışıyla bu alanlar arasında rahat bir şekilde bağlantı kurmak mümkün olur ve satışa dair baştan sona devamlılık sağlanır. Satışın başarılı yürümesi; bu süreçlerin başarısıyla doğru orantılıdır.
Yorum gönder