×

Ebu’l-Kasım

Ebu’l-Kasım

Ebu’l-Kasım

1086 ile 1092 yılları arasında hüküm sürmüş bir validir. Önce gelen Kutalmışoğlu Süleyman Şah sonrasında gelen kişi ise I.Kılıç Arslandır. 1092 yılında vefat etmiştir. Dini ise Sünni İslamdır. Anadolu Selçuk Devletinin ilk zamanlarında İznik Valisi olarak görevde kalmıştır. Kutalmışoğlu Süleyman Şah’ın vefatından sonrasındaki fetret zamanında bir süre Selçuklu Devletini idame ettirdi. Süleyman Şah’ın Ebu-l Kasım’ı devletin başına yetkili olarak göreve getirmiştir.

1086 senesinde Antakya çevresinde Tutuş’la yapmış olduğu savaşta vefat etmiştir. Süleyman Şah’ın iki evladı Melikşah’ın İsfahan’daki sarayına esir halde gitmiştir. Süleyman Şah’ın ölümünün ardından ve oğullarının esir hale gelmiştir. Ebu-l Kasım’ın gerçek bir sultan gibi ülkeyi yönetmesine bu durum sebep olmuştur. Kayseri çevresinde kardeşi Ebu-l Gazi’yi Emir göreve atamıştır. Bu zaman diliminde ise Anadolu Selçuklu Devleti’nin fetret zaman dilimi olarak bilinir.

Ebu’l-Kasım

Ebu’l-Kasım’ın Bizans ile Mücadelesi

Ebu’l Gazi Hasan Bey ile Bizanslılarla büyük bir mücadele vermiş ve devlete alanlarını büyütmeye başlamıştır. Yapmış olduğu akınlarla Süleyman Şah’ın 1081 senesinde imzalamış oldu anlaşmayı bozmuştur. Anadolu Selçuklular Marmara Denizi’nin yakınlarında Gemlik limanında donanma inşa etmeye çalıştılar. Bu sebeple Bizans İmparatorluğu ile iyi bir savaş vermeye gayret gösterdiler. Anadolu Selçukluları İzmir’de Beylik kurulması ile ilk olarak donanmasını oluşturmuş kişi olan Çakabey ve balkanlarla destek alarak Bizans İmparatorluğu seçeneklerle beraber birbirlerine destek olmuşlardır.

Çaka Bey’in donanmasıyla denize kendilerini göstermişlerdir. Ebu Kasım’ın harekete geçirmiş olduğu habere duyulur. Bizans İmparatorluğu İznik gönderir donanmasını da harekete halini alır. Bizans donanması İnşaat zamanında olan Selçuklu gemilerini yapmaya başlar.

Bizans ordusu da karargahı İznik önünde inşa etmiş ve şehri ele almıştır. Türkler ise baskın ile beraber surların içerisinde bulunmuşlardır. Ebu’l-Kasım bu durumda barışı talep etmiştir fakat barış görüşmeleri uzun süre uzatılmıştır. İznik üzerinden ordusu çıkmıştır. Sultan Melik Şah’ın müdahalesi ile Ebu’l-Kasım Büyük Selçuklu Devleti hükümdarı olan Melik şah Anadolu’yu ele geçirmek istemiştir.

Bir ordu ile Emir Porsuku göndermiştir. Porsuk diğer beyliklerini ele geçirmiş olmasıyla İznik yakınlarına gelmesi ile Bizanslılar böyle durumundan kaçma eylemi göstermişlerdir. Bu kaçma eylemini Ebu’l Kasım’ın fark etmesi Bizanslıları takip etmiş.

İzmir’in fethinde galibiyet kazanmasına sebep olmuştur. Anadolu’da Türk ismi güçlü hale gelmesinden istemeyen 1. Aleksios Ebu’l Kasım ile beraber anlaşma yapmak istemiş ve davet etmesi ile bu kişinin diğer bir düşüncesi de İzmit’in kontrol altında almak istemesidir. Buraya istediği gibi  bir şey de kaleye yapacaktı.

Anadolu civarlarında iyi bir konum elde etmek istiyordu. Emir porsuk ordusuyla kendi başına savaşamaz. Bu yüzden Ebu’l Kasım bu daveti geri çevirmem işti Konstantinopolis’te gitmiştir ve oldukça memnun bir şekilde ağlamıştır. Her gün oldukça zengin olan yemek masalarına icabet etmiş ve kendisi için düzenlenmiş olan Araba yarışlarını izlemiştir. Ziyaret Faslı uzatma gösterirken Bizans İmparatoru ise Kale için İzmit’e adam göndermiştir. Bu bölgeye kendi kontrolünde emniyetini alıp le inşasına başlatılmıştır.

Bu işte bu olayların bitmesinden daha sonrasında Ebu’l-kasım İznik’e gitmiştir. Yokluğunda İzmit’in bu hale gelmesini kabul etmek zorunda kalmıştır. Ebu Kasım İznik için savunma yapmıştır. Zorda kalmış kalma durumuna kadar Bizans imparatorluğundan hiçbir şekilde yardım talep etmemiştir. Daha sonrasında oldukça zor şartlar altında kalmasıyla yardım talebinde bulunmuştur. Bu sırada ise Bizans İmparatorluğu’nda bir Alexsios Peçenek saldırılarını ile uğraşıyordu. Ayrıca yardım için ayıracağı yardım kısıtlıydı. Küçük bir birliğe imparatorluk ifade eden sancakları ermiş ve İznik e yollamıştır.

Kent 3 aylık bir kuşatma yaşamıştır ve bu kent bu kuşatmanın ardından düşmemiştir. Ardından porsuk kuşatma ve geri çekmiş ve yere gitmiştir. Porsuk Bodrum’da büyük bir başarısızlık elde etmiş olması sebebiyle Melik şah Emir Bozan’ı yollamıştır.

Kozan’da kenti alamamış ve Ulubat Gölü’nün çevresinde kamp halinde beklemeye başlamıştır. Büyük Selçuklu Devleti ile savaşmayı cesaret gösterememiş ve Ebu’l-Kasım İznik’te bırakmıştır. 15 katır yükü bulunan altını Melik Şah’a bağlılığını göstermek için ve Anadolu’yu güvenli hale getirmek için yol almıştır.

Ebu’l Kasım Melik şah görüşmemiştir. Melik şah bu durumda Anadolu’daki durumlarda Emir Bozona bırakmış olduğunu belirtmiş ve onunla görüşmesi gerektiğini söylemiştir. Ebu’l-Kasım böyle bir olay karşısında İznik’e geri yol almıştır. 1902 senesinde Emir bozanın adamları Ebu’l Kasım’ı boğulmuştur. Ebu Gazi’nin solmuş oldu İznik yeniden kuşatmış olan Emir Bozdoğan hiçbir sonuç elde etmemiştir.

Ardından Urfa’ya tekrar yol almıştır. Bu kasımın vefatının ardından kardeşi Ebul Gazi bir zaman diliminde izni hakimiyeti kurmuştur. Büyük Selçuklu Devleti Sultanım vefatının üzerine Süleyman Şah’ın 2 tane evladı İsfahan’da özgürlüğüne kavuşmuşlardır.

1902 senesinde bir Kılıçarslan’a hiçbir zorluk göstermeden kendi yönetimini ona bırakmıştır. Anadolu Selçuklu Devleti’nin yönetimi Süleyman Şah hanedanına yere verilmiş oldu. 1087 senesinden ardından gelen bir zaman diliminde bozan Bey Anadolu’ya gönderilmiş ve İznik’i almıştır. Sinop’ fethetmiş ve bulunan Karatekin bu sebepten dolayı Bizanslıların eline geçmesini önüne geçememiştir.

Ebu’l-Kasım buraya oldukça kuvvetli bir şekilde müdafaa etmiş e Bizans İmparatorluğu’ndan yardım görmüştür. Bozan Bey yapmış oldu saldırılar sonrasında çok fazla başarıya sahip olamamış ve İznik kuşatmasını kaldırma durumunda kalmıştır. Anadolu’da diğer şehirlere kontrol altına almak sebebiyle Ulubat Gölü yakınlarında bulunmuştur.

Ölümü

Melik şah da bozan beyin geri çekilmesini talep etmiştir. Melik şahta Emir Bozan’ı oraya görevi atandıktan sonra bir daha böyle bir şey taksinin yaşanmayacağını kendisi tarafından belirtmiştir ve o ona getirmiş olduğu altınları ona vermesi gerektiğini ve talebinde ona bildirmesi gerektiğini söylemiştir. Onun düşüncesi benim iradem olacağını bildirdi. Ebu’l-Kasım aradan geçmiş olan bir süre zarfında Bozan’dan Bey ile anlaşma hazırlıklarına başlamıştır. Kendisi mi takip etmiş olan bozan Bey kendisine yakalanmış ve yayın kirişi ile kendisine boğdurmuştur. Ebu Kasım’ın Melik şah Bodur olduğunu ilave eden birisi olmuştur. Ebu’l Kasım kanının akıtılması adam öldürülmesi şekli ile gösterilir. Sultan unvanını almış olduğuna dair kayıt eğer doğruyu yansıtıyorsa bu konuda sağlam bir delildir.

Yorum gönder