Ege Bölgesi Antik Şehirler
Ege Bölgesi Antik şehirler bakımından oldukça zengin olan ülkemizde; Ege Bölgesi de bu alanda öne çıkan bir bölge olmaktadır. Gerek çok eskilere dayanan tarihi, gerekse de bu tarihin korunmuş haliyle Ege’nin birbirinden güzel antik kentlerini birlikte inceleyelim. Doğal güzellikleri ve tarihi değerleri bünyesinde barındıran Ege Bölgesi’nin kıymetli antik şehirlerini tanıtmaya başlayalım:
- Priene Antik Kenti
- Kaunos Antik Kenti
- Hierapolis Antik Kenti
- Didyma Antik Kenti
- Halikarnassos Antik Kenti
- Afrodisias Antik Kenti
- Sardes Antik Kenti
- Pergamon Antik Kenti
Priene Antik Kenti
Aydın Söke bölgesinde yer alan ve tarihi yaklaşık milattan önce 7. yüzyıla kadar dayanan antik kent; görülmeye değer tarih harikalarından birisi. Muhteşem manzarasının yanı sıra tarihten kesitler sunan bu alan mutlaka görülmeli.
Antik kent içinde yer alan tiyatro, tapınak ve kale gibi çeşitli tarihi mekânları da görmek mümkün. Her biri ayrı ayrı incelenmeye değer tarihi kalıntılar olarak karşımıza çıkmaktadır.
Kaunos Antik Kenti
Muğla’nın Ortaca bölgesinde yer alan ve tarihsel geçmişi yaklaşık olarak milattan önce 4. yüzyıla kadar dayanan bu bölge; özellikle eski çağlarda liman kenti olarak bilinen bir alan. Zaman içinde denize dolan alüvyonlar sebebiyle liman vasfını kaybetmiş olsa da tarihe şahitlik eder şekilde varlığını korumaktadır.
Aslan kabartmalarından kaya mezarlarına birbirinden farklı yapılar barındırmaktadır. Antik çağda Ege Bölgesi hakkında izler sunan bir tarihi alan olarak karşımıza çıkmaktadır.
Hierapolis Antik Kenti
Hierapolis Denizli’de oldukça eski yapılardan birisi olarak öne çıkan Hierapolis; milattan önceki yüzyıla kadar dayanan tarihi ile bugüne taşınmıştır. Bu ismi almasının sebebi olarak Kraliçe Hera gösterilmektedir. Pamukkale’ye oldukça yakın olan antik kent aynı zamanda çeşitli pek çok dini yapı ve tapınağı da bünyesinde barındırmaktadır.
Bu sebepten dolayı; Kutsal Kent olarak da anılan bir bölgedir. Aynı zamanda bölgede kullanılabilen bir antik havuzda yer almaktadır. Bölgede bulunan birbirinden güzel tarihi alanlar mevcuttur.
Didyma Antik Kenti
Aydın’ın Didim bölgesinde yer alan antik kent bilindiği kadarıyla milattan önce 6 yüzyıla kadar giden tarihi ile ön plana çıkmakta. Didim bölge olarak ismini ikiz kardeş mânâsına gelen ‘didyma’ kelimesinden almaktadır. Bölge daha çok dini bir merkez olarak düşünülmüş bu nedenle şehirden uzağa konumlandırılmıştır.
Kutsal yol olarak anılan bölgeye giden yolun iki tarafında da kadın ve erkek heykelleri konulmuştur. Hem mitolojik özelliği bakımından hem de yapılarının güzelliği sebebiyle görülmeye değer antik kentlerimizden birisidir.
Halikarnassos Antik Kenti
Türkiye antik kentler haritası söz konusu olduğunda ön plana çıkan antik şehirlerden birisi de Muğla Bodrum’da yer alan ve tarihi milattan önce 3. yüzyıla kadar dayanan Halikarnassos Antik Kenti olmaktadır. Eski tarihlerden bu yana çok çeşitli kültürlere ev sahipliği yapmış olan bölge Dorlar,
Lidyalılar, Persler ve Helen kültürü etkisi altında bulunmuştur. Dünyanın 7 harikasından birisi olarak kabul edilen Halikarnas Mozolesi bu bölgede yapılmıştır. Mozolede bulunan bazı heykeller ve önemli parçalar günümüzde maalesef Londra’da bir müzede sergilenmektedir.
Mısır ve Roma’nın ardından beylikler ve şövalyeler dönemine de şahitlik yapan bölge; tarihin uğrak noktalarından biridir denilebilir. Hem antik kenti hem de tarih kokan tüm bu yapıları görmek için Muğla Bodrum Halikarnassos Antik şehrini görebilirsiniz.
Afrodisias Antik Kenti
Aydın Karacasu bölgesinde yer alan Afrodisias Antik Kenti; yaklaşık milattan önceki 2. yüzyıldan bugüne tarihe şahitlik etmektedir. Afrodisias Antik Kenti’nin önemli anekdotlarından birisi de bölgenin bulunuş hikayesi olmaktadır. Gazeteci Ara Güler’in Aydın’da kaybolma hikâyesinden başlayan keşif; bulunduğu köyde dikkatini çeken objelerle başlar.
Evlerde ve kahvelerde çok çeşitli tarihi eserlere ve ürünlere rastlayan Ara Güler, bu güzel antik kentin bulunmasına da önayak olmuştur. 2017 senesinde UNESCO Dünya Mirası listesine dahil edilen antik şehir görülmeye değer tarihi alanlardan birisi olarak karşımıza çıkmaktadır.
Sardes Antik Kenti
Manisa’nın Salihli ilçesinde yer alan ve tarihi yaklaşık milattan önce 700 senesine kadar dayanan Sardes Antik Kenti; pek çok kültürün buluşma noktası ve etkileşim mekanı olarak tanınmaktadır.
Rivayete göre nehirlerinden altın akan bu kent; aynı zamanda ünlü Kral Yolu’nun başlangıç noktası olarak da bilinmekte. Pek çok farklı tarihi yapı ve mekanı bölgede gözlemleme şansı mevcuttur. Pergamon Antik Kenti
Adından da anlaşılacağı gibi İzmir Bergama’da yer alan ve yine farklı kültürlere şahitlik etmesi ile ön plana çıkan Pergamon Antik Kenti; bilinene göre Mısır’a taşınmadan evvel yaklaşık olarak 2 yüz bin civarı kitap barındıran eşsiz bir kütüphaneye sahipmiş.
Yaklaşık olarak milattan önce 2. yüzyılda bölgede inşa edilmiş olan Zeus sunağı; 19. Yüzyılda Almanya kaçırılmıştır. Bu nedenle esas yerinde değildir.
Yorum gönder