×

Egoist İnsanlar Nasıl Fark Edilir?

Egoist insanlar nasıl fark edilir

Egoist İnsanlar Nasıl Fark Edilir?

Egoist insanlar nasıl fark edilir bu kişileri kolayca tanımada yardımcı olur. Latince bir kelime olan “Ego”, ben anlamına gelir. Bu sebeple egoist kişiler de kendilerini düşünür. Gerek hayatta, gerekse ilişkide farklı kişileri düşünmemek büyük sorunlara neden olur.

Zira insanların gösterdiği eylemlerin bazı sonuçları vardır. Eğer bunlara dikkat edilmezse başka kişiler bundan kolay bir şekilde zarar görebilir. Burada öncelikle aslında her insanda bu duygunun olduğu bilinmelidir. Zira rekabetçilik, kendini geliştirme ve en iyisi olma, yükselme gibi duygular da egonun bir sonucudur.

Ancak bazı insanlarda bu en üst seviyedir. Bu durumda kontrol edilemediği için farklı insanların zarar görmesi oldukça kolaydır. Bu sebeple istenmeyen olaylardan korunabilmek yahut önlem almak için egoist kişilerin nasıl tanındığı da bilinmelidir.

Egoist insanlar nasıl fark edilir

Egoist İnsan Özellikleri Nelerdir?

Egolu insan özellikleri arasında ilk olarak kendilerini belli edecekleri bilinmelidir. Bir kişi kendini düşünüyorsa kullandığı kelimeler çoğu zaman “ben” ile başlar. Örneğin bir ekip çalışmasında bile kendisinin yaptığını, iyi olduğunu dile getirebilir. Aynı zamanda,

  1. Gurur,
  2. Öfke,
  3. Kin,
  4. Kibir,

Gibi özellikler de çoğu zaman bulunur. Bunlara sahip bir kişi varsa egoist olması da muhtemeldir. Bunun haricinde,

  1. Kendisinin en iyisini yapmaz, aksine kazanmayı tercih eder.
  2. Yanlış bir şey olduğunda farklı kişileri suçlar.
  3. Bir yarışmayı kazanamazsa somurtmaya başlar.
  4. Bir kişiyle konuşurken kendisinden bahseder.
  5. İlişkide tek taraflı düşünür.
  6. Başka insanlar kendisinden daha başarılı olursa kıskanır.
  7. Kendisini ondan kötü kişiler ile kıyaslar.
  8. Tartışmadan kazanan kişi olmadıkça konuşur.
  9. Dedikodu yapar

Dolayısıyla bu gibi maddeleri sergileyen arkadaşlarınız varsa durumu konuşmanız, çözülmüyorsa da sonlandırmanız önerilir. Zira herhangi bir durum olduğunda bundan olumsuz etkilenmeniz mümkündür. Buna ilişki de dâhildir. Çünkü ilişkide tek taraflı düşünülmesi karşı tarafın duygusal anlamda zarar görmesine sebep olur.

Egoizm Neden Olur?

Ego ne anlama gelir? Kelime anlamı olarak Antik Latince olan Ego ben demektir. Psikolojik anlamda ise bir insanın sürekli kendisini düşünmesini gösterir. Her insanda bu durum olsa da, bazı kişiler aşırı derece yaşar. Bunun nedenleri ise şöyle verilebilir;

  1. Özgüvensizlik
  2. Megalomanyakal Düşünce
  3. Üstünlük Düşüncesi
  4. Arttırılmış Kontrol

Eğer kendinizde Egoizm olduğunu biliyorsanız veya farkına varmışsanız, bunun nedenlerini çözmeniz gerekir. Zira bu tür duyguları olan kişiler bir süre sonra yalnız kalır. Hiçbir insan bu kişilerle vakit geçirmek, ilişki başlatmak veya sürdürmek istemez. Aynı zamanda duygusal ve psikolojik açıdan kendinize ve karşınızdakine zarar vermeniz de olasıdır.

Özgüvensizlik

Ego nedir? Ego insanların kendisini aşırı derece düşünmesidir. Bunun farklı nedenleri olmakla beraber, ilki kişilerin özgüven yetersizliği yaşıyor olmasıdır. Eğer kişi bazı konularda kendini yetersiz hissediyorsa bu durum doğrudan tetiklenebilir.

Her ne kadar insanlar bu durumun farkında olsa da, dışarıya belli etmez. Ancak bazı kişiler bunu daha fazla gizlemek ve ortaya çıkmamasını sağlamak için benmerkezci bir yapı ile kendini tanıtır. Dolayısıyla egoist bir insan tanıyorsanız, özgüvensiz durumunu saklamak için bu hali takınmaktadır.

Dolayısıyla bu durumu çözmeniz gerek kendinize, gerekse çevrenize zarar vermemek için gereklidir. Peki, bu nasıl yapılır? Her insan kendini bazı konularda yetersiz hisseder. Eğer bu spor ya da meslekte ilerlemek ile alakalı bir konuysa, kişilerin kendilerini geliştirmesi çözüm sunabilir.

Eğer psikolojik nedenlerse ve kişiler kendisi çözüm bulamamışsa, uzman psikologlardan destek alınmalıdır. Kişilerin hayatını daha olumlu devam ettirmesi böylece mümkün olur.

Megalomanyakal Düşünce

Megalomani bir zihinsel bozukluktur. Egolu insan nedir tanımlamasını yapan bir diğer konu da bununla ilgilidir. Her insan kendi sınırlarının farkındadır. Bunlar gayret gösterilerek daha üst seviyelere taşınabilir. Ancak bu belirli bir zaman ister. Örneğin daha hızlı koşmanız için spor yapmanız gerekir. Aksi halde başarmanız imkânsızdır.

Ancak kendinizden hemen çok yüksek beklentiler içerisine girerseniz, sağlıklı düşünce de önlenir. Ego da böylece ortaya çıkar. Dolayısıyla bir konunun nasıl çözüleceği gibi durumlar üzerine ayrıntılı düşünülmemelidir.

Üstünlük Düşüncesi

Üstünlük düşüncesi egonun nedenlerinden bir diğeridir. Ego ne anlama gelir “ben” olduğu için, kişiler tabii olarak kendini ilk sıraya yerleştirir ve daha üstün olduğunu düşünür. Bu bakımdan diğer insanlara göre daha başarılı, güzel, mantıklı, yakışıklı olduğu hissiyatına kapılabilir.

Bu durumdan kurtulmak için insanların kendilerini geliştirerek ilerleyebileceği bilinmelidir. Üstünlük duygusunun altında temel olarak kişilerin kendini o konuda yetersiz görmesi gelir. Örneğin kendini mantıklı olarak düşünen egoist bir insan, aslında mantıklı değildir.

Dolayısıyla kişiler gerek kendisine, gerekse karşıdaki insana yalan söyleyerek kandırmaktadır. Durumu çözebilmek için de kişilerin kendisine karşı dürüst olması ve tüm başarı ve başarısızlıkları ile beraber kabul etmesi gerekir.

Bu süreçte psikologlara gidilerek de yardım alınabilir. Aynı zamanda kişilerin bilgi ve yetkinliklerini ilerletmesi de çözüm alınmasını sağlar.

Arttırılmış Kontrol

Her insanda bir kontrol duygusu vardır. Bu durum bir şeyi yaparken nasıl bir yol izleyeceğini belirler. Ancak her insan hatalı olabileceği için, kontrol yanlış olabilir. Burada çoğu kişi kendinde gerekli düzenlemeleri yapar.

Ancak egoist kişilerde bu duygu daha arttırılmıştır. Bu sebeple kişiler kendi yollarını kesin doğru olduğunu düşünür. Eğer bir hata farkına varılırsa savunmaya geçerek hemen kızar ve saygısızlık olarak görür.

Yorum gönder