En Etkili Omuz Hareketleri
En etkili omuz hareketleri olarak öncelikle ön omuz hareketleri, yan omuz hareketleri ve arka omuz hareketleri şeklinde üç başlık atında inceleyebiliriz. Bireyler güçlü ve kaslı vücut yapılarına sahip olmak için omuz hareketleri yapmayı tercih ederler. Tabi bu omuz hareketleri doğru uygulanmalı ve gerektiği oranda yapılmalıdır. Kaslı bir vücut yapısına sahip olmak için uğraşan bireylerin öncelikli olarak omuzların kaslı bir vücutta en önemli etken olduğunu bilmesi şarttır. Kişi vücut kası yapmak istediği zaman yapacağı egzersizleri etkili bir biçimde ve doğru yapması da kişinin omuzlarının sağlamlığı ve esnekliğiyle doğru orantılıdır. Kaslı bir vücut, güzel bir duruşa sebep olan omuzlar için yapılan omuz hareketleri görüldüğü ve sanıldığı kadar kolay değildir.
Omuz genişletmek için yapılacak olan egzersizlerden önce mutlaka ısınma hareketi yapılmalıdır aksi takdirde egzersizden önce yapılması ihmal edilen ısınma hareketi ciddi sorunlar ve sakatlıklara yol açabilir. Yapılan vücut geliştirme sonrası omuzların vücuda göre ince durmaması için ön omuz hareketleri, yan omuz hareketleri ve arka omuz hareketleri yapılmalıdır. Ön omuz ve yan omuz kasları geliştirmek için yapılacak egzersizlerde az kilogramlık dumbell lar kullanılması önerilir. Ön omuz kasları, arka omuz kasları ve yan omuz kaslarını bir arada çalıştırabilmek için yapılan egzersizde halter yardımı kullanıla bilir.
Omuz Hareketleri Uygulamaları
Omuz hareketleri uygulamaları incelendiğinde en etkili şekilde olması için omuz hareketlerine başlamadan önce birey mutlaka iyi derecede ısınma yapmalıdır. Yan omuz ve ön omuz hareketi için dumbell kullanımı uygundur. Yapılacak hareketler şöyle ki; omuzlar ayak genişliğinde açılır daha sonra dumbell baldır hizasında tutulur. Bu yapılan hareketin etkili olabilmesi için dumbeller omuz hizasına kadar kaldırılır ve ağırlık omuzlarda hissedilir ki bu nedenle tekrar bahsetmek gerekirse omuz hareketlerinden önce yapılacak olan egzersizlerin de önemi artmaktadır. Alınan ve verilen nefesle orantılı olarak dumbeller yavaşça kaldırılır ve indirilir.
Birey dumbelleri kaldırırken mutlaka nefes vermelidir. Bunun yanı sıra halter kullanarak da hem ön omuz, hem orta omuz hem de arka omuz kaslarını çalıştırmakta mümkündür. Halterle yapılan uygulamada da yine ayaklar hafifçe açılır ki omuz genişliğini geçmeyecek şekilde açılması gerekir daha sonra halter baldırın üzerinde tutulur, derin nefes alınır ve halter omuz hizasına kaldırılır. Halteri omuz hizasına kaldıran birey halter kaldırma esnasında nefes vermek zorundadır. Halter kaldırmak dumbell kaldırmaktan daha zordur ve halter kaldırmadan önce yoğun bir şekilde ısınma hareketi yapmak zorunludur aksi takdirde sakat kalınma olasılığı dumbell hareketine oranla daha fazladır. Ön omuz, yan omuz kaslarını çalıştırmakla kalmayıp kol kaslarının çalışmasına etki eden diğer hareket uygulaması ise bireyin sırtı dik olarak oturup ellerin omuz genişliğinden biraz fazla olacak şekilde açılmasından sonra nefes alınıp halteri göğsüne kadar indirip kaldırılır. Bu hareket yapılırken dikkatli olunmazsa kişinin beline zarar verebilir ve bunun sonucunda sakatlık meydana gelir.
Etkili Arka Omuz Hareketi
Etkili arka omuz hareketi, ön omuz hareketleri ve yan omuz hareketleri için oldukça önemlidir. Arka omuz şınavı oldukça kolay ve arka omuzu çalıştırmada etkili rol oynar. Bu hareketin yapılabilmesi için kişi yüz üstü uzanarak ellerini omuz genişliğinde açmalıdır. Dizler yukarıya kaldırılarak göğüs yere değmeyecek şekilde bu hareket kolayca yapılabilir. Evde omuz geliştirilir mi sorusunun cevabı egzersizler dikkatli yapıldığı sürece omuzlar geliştirilebilir.
Omuz Kası Geliştirirken Yapılan Yanlışlar
Omuz kası geliştirilirken yapılan yanlışlar arasında en önemlisi kas geliştirme hareketi yapmadan önce ısınma hareketlerini yeterli düzeyde ve hiç yapılmıyor olmasıdır. Vücut geliştirmek için yardım almayan kişilerin genellikle yaptığı bir diğer yanlış ise yapılan egzersiz ne kadar uzun olursa o kadar etkili diye düşünmeleridir. Tabi ki de doğru olan belirli aralıklarla egzersizleri atlamayacak şekilde orantılı yapmaktır. Sık sık egzersiz yapmak yapılan egzersizi ağır yapmaktan daha verimlidir.
Omuz Kası Yapmak İçin Tavsiyeler
Omuz kasını doğru yapmak için tavsiyeler nedir diye sorulduğu zaman verilecek en sağlıklı cevap tabi ki de omuz kasları yapmadan önce sıkı ve sağlam ısınma hareketleri yapılması olacaktır. Bir diğer tavsiye ise halter ve dumbell yardımıyla yapılacak olan hareketlerde vücuda oranla ağırlık kaldırılması gerektiği olacaktır. Ağırlık yardımıyla yapılan veya bireysel olarak yapılan egzersizler mutlaka yarım bırakılmamalıdır. Ön omuz geliştirme hareketi yapılırken yan omuz kas hareketi ve arka omuz kas hareketi mutlaka atlanmamalı ve yapılan omuz kası geliştirme hareketleri birbirleri ile orantılı olarak doğru bir şekilde yapılmalıdır.
Yorum gönder