En Güzel Kına Gecesi Şarkıları
Kına gecesi genelde düğünden bir gün önce yapılan ve gelinin baba evinde geçireceği son gece için düzenlenen eğlence organizasyonudur diyebiliriz. Kına gecesi önemi evlenecek kadınlar için çok değerlidir. Sonuçta baba evinden ayrılık söz konusudur. Kına gecesi adeti eskilerden gelen bir uygulamadır. Bu kına törenleri genellikle duygu yüklü ve hüzünlü olmaktadır. Sadece hüzünlü anlar değil yeri geldiğinde de eğlenceli anlar da yaşanmaktadır. Günümüzde kına geceleri hem eski adetlere bağlı kalarak hem de modern yaşama ayak uydurularak yapılır. Kına gecelerinde en çok dikkat edilmesi ve seçerken zorluk yaşanan detaylardan biri de şarkı ve türkü seçimleridir. Bu yazımızda sizlere kına gecesi hakkında detayları ve seçeceğiniz şarkı ya da türküler hakkında bilgiler paylaşacağız. En güzel kına gecesi şarkıları;
Kına Gecesi Nasıl yapılmalıdır?
Kına gecesi şekli her yöreye ait değişen bir durumdur. Fakat kına gecesi nasıl olmalı diye düşünerek genel bir bakış açısı ile yaklaşacak olursak, düğünden bir gün önce baba evinde yapılır diyebiliriz. Bu geceye sadece kadınlar dahil olmaktadır. Kına gecesi için hazırlık aşaması kına gecesinden bir gün önce erkek tarafının kız tarafına kına için gerekli malzeme ve ihtiyaçları götürmesidir. Bunun ertesi günü yani kına gecesi sabahı ise hazırlıklar tamamlandıktan sonra baba evinin kapısına bayrak asarak düğünün başladığı belirtilir. Kına gecesi genelde yatsı ezanı sonrası yapılır. Davetliler yatsı ezanı sonrası gelinin baba evine gelir. Tatlılar, çerezler ve bunlar gibi birçok hazırlanan ikramlar gelen davetlilere ikram edilir.
Gelin bu gece için yöresel bir kıyafet ya da kendi isteğine bağlı başka uygun bir elbise de giyebilir. İkramlar davetlilere sunulduktan sonra gelin ellerinde mum olan genç kızlar eşliğinde salona getirilir. Tabi gelin salona gelirken buna şarkılarla ve türkülerle eşlik edilir. Davetliler hem hüzünlü türküler hem de eğlenceli şarkılar söylerler. Gelin adayı her an hüzünlüdür çünkü baba evinden ayrılacaktır. Tüm bu etkinliklerden sonra geline kına yakma aşamasına geçilir. Geline kına yakma aşamasında gelinin başına kırmızı tülden yapılmış ve işlemeleri bulunan örtü örtülür. Kına öncelikle bakır bir kap içerisine hazırlanır. Mumlarla ve çiçeklerle süslü olan bir tepsiye kına koyularak bir aile büyüğü tarafından bu tepsi taşınır.
Aynı zamanda genç kızlar da ellerinde mumlar ile türküler eşliğinde gelinin etrafında dönerler. Kına yakma aşamasına gelince kına geline evli ve mutlu bir kadın tarafından yakılır. Geleneksel olarak uygulanan adet bu şekildedir. Öncelikle gelini ağlatmak gerekir. Bu işlem de çok eskilerden gelen geleneksel bir durumdur. Kına gelinin eline yakılmaya başlanır. Sonrasında ise mendil ya da her hangi ilenmiş süslü bir tülbent ile gelinin avucu sarılır. Geline kına yakıldıktan sonra tekrar ikramlar yapılır ve gelin de gelen misafirler ile beraber eğlenir. Geline kına yakmanın amacı ve inancı ise çiftler arasında aşkı nazarlardan koruyarak ömür boyu devam etmesini sağlamaktır.
Kına Gecesinde Tercih Edilmesi Gereken Müzikler Nelerdir?
Kına gecesinde hem hareketli hem de hüzünlü müzikler tercih edilir. Sizlere kına gecesine en uygun müzikler hakkında bilgiler vereceğiz. Bu bilgiler de hem çok çalınan hem de daha az bilinen parçalar yer almaktadır.
Bunlardan genelde kına yakılırken söylenenler; Kınayı Getir Aney-Mihriban, Yüksek Yüksek Tepelere-Zara, Kına Gecesi-yeşim salkım parçalarını örnek verebiliriz. Bunalar dışında hem eğlenceli hem hüzünlü müzik parçaları ise şunlardır; Bu Gece Lazım-Sunay Özgür, Ben Kalender Meşrebim-Nurhan Damcı oğlu, Yanayım Yanayım-Babutsa, Bahriye Çiftetellisi-Kirpi Bülent, damat Halayı- Serdar Erbaşı, Evlenmeliyiz- Hadise, Bekar Gezelim-Grup Laçin, Aynalı Körük-Feryal Öney, Entarisi Ala Benziyor- Figen Genç, hayatı Tesbih Yapmışım-Hüseyin kağıt, Yanıyorum Hele-Kubat, Gelinim-Kenan Doğulu, Sultanım-Levent Yüksel, Evde Kaldım Vah- Suzan Kardeş, Her Gece-Mirkelam, Sezen aksu parçalarından Şinanay, Seni Yerler, Onu Alma Beni Al, Kaçın Kurası,İzmir’in Kızları, Ben Annemi İsterim, yarım hava çalsana- Suzan Kardeş, Lingo Lingo Şişeler-Sinan Yılmaz, Gül Döktüm Yollarına-Tarkan, kaynana-İzmirli Taylan, Rengarenk Sertab Erener,Yar Saçların Lüle Lüle-Semiramis Pekkan, Sendeki Kaşlar-Suzan Kardeş, Bütün Kızlar Toplandık-Nil Karaibrahimgil, Yine Nil Karaibrahimgil’den-Resmen Aşığım, Evli-Mutlu-Çocuklu-Demet Akalın, Züleyha’dan Oy Atlıya Atlıya ve Kınamı Yoğurdular gibi şarkıları kına gecesinde tercih edebilirsiniz.
Bu şarkılar dışında bir de Arapça şarkılar vardır bunlar; Le Le Yere Milheve-Mezdeke, Shik Shak Shok- Hassan Abou Seoud, Ya El Yelil-Mezdeke şarkılarıdır. Kına gecesinde hem hüzünlü hem eğlenceli parçalar için tüm bu şarkılar yeterli olacaktır.
Kına Gecesinde Testi Kırma Adeti Ve Şarkıları Nelerdir?
Kına geceleri genelde kadınlar arasında yapılır demiştik ama her yörede bu durum aynı değildir. Bazı yörelerde hem erkeklerin hem de kadınların katıldığı bir kına gecesi yapılır. Bu kına gecelerinde testi kırma adeti vardır. Toprak bir testinin içine tüllere sarılı çikolata, şeker ve paralar konur. Damat adayı bir sandalyede oturur ve gelin adayı etrafında elinde testi ile dans eder. Sonrasında ise gelin adayı hiç beklenmedik bir anda testiyi yere atarak kırar. Gelin oynarken o sırada çalınacak müzikler ise şunlardır; Oy Atlıya Atlıya-Züleyha, Kır Testiyi Gelin-Emirhan Çalışkan, Eklemedir Koca Konak-Zara bu şarkılardır. Testi kırma sırasında gelin dans ederken bu şarkılar kullanılabilir.
Kına Yakılırken Çalınacak Türküler Nelerdir?
Gelin adayına kına yakarken çalınacak türküler hüzünlü ve daha ağır şarkılar olmalıdır. Sebebi ise gelini ağlatmaktır. Adetlerimize göre gelini ağlatacak ve en çok çalınan türküler şunlardır; Yüksek Yüksek Tepelere- Candan Erçetin ve Kınayı Getir Aney türküleridir. Bunların arasında genelde en çok tercih edilen ve daha hüzünlü olanı ise yüksek yüksek tepelere türküsüdür diyebiliriz.
Yorum gönder