×

En Yaygın 10 Spor Yaralanması ve Tedavileri

en yaygın 10 spor yaralanması ve tedavileri

En Yaygın 10 Spor Yaralanması ve Tedavileri

İster iyi eğitimli bir atlet, ister hafta sonu savaşçısı olun, her zaman yaralanabilme şansınız vardır. Ne yazık ki, yaralanmalar meydana geldiğinde, ne yaptığınızı veya nasıl tedavi edeceğinizi bilmek zor olabilir. Bu yazıda size yardımcı olabilecek en yaygın 10 spor yaralanması ve tedavileri bulunmaktadır.

10. Kalça Fleksör

Kalça fleksörleri, uyluğunuzun üst ön tarafında bulunan kaslardır. Kalça fleksör kaslarının ana işlevleri, dizini gövdeye doğru kaldırmak ve bacağınızı diğer bacağa doğru ve uzağa doğru hareket ettirmeye yardımcı olmaktır. Kalça fleksörleri iş yerinde çok fazla oturan bireylerde zayıf olabilir.  Bu kas grubundaki spor yaralanmaları, hızlı dönüşler ve ani başlangıçlarla sprint, eğim ve aktivitelerden kaynaklanabilir.

Kalça fleksör suşu, ilk 48 ila 72 saat boyunca her seferen yaygın 10 spor yaralanması ve tedavileriinde 15 ila 20 dakika dinlenmek ve buzlanmak suretiyle tedavi edilir. İlk üç iyileşme gününden sonra, yaralı sporcu 15 ila 20 dakika boyunca ısı uygulayabilir, ardından uzanabilir ve yumuşak topuk slaytları ve kalça fleksör gerginlikleri yapabilir. Ağrı, semptomlar ve sınırlı aktivite iki hafta sonra kalırsa, birey ağrı ve şişme kontrolü için fizik tedavi ve güç, hareket aralığı ve hareketin yeniden kazanılması için belirli kalça güçlendirme egzersizlerinde talimat almalıdır.

 

9. ACL Gözyaşı veya Zorlanma

Ön çapraz bağ olan ACL, dizdeki ana stabilize edici bağlardan biridir. Diz içindeki ligamentler genellikle ACL yaralanması ile yırtılır, bu da onu yıkıcı bir olay haline getirir.

Hafif bir ACL veya yırtığı ameliyat olmadan dinlenebilir. Tam bir ACL gözyaşı ameliyat gerektirir ve sporcu aktiviteye geri dönmeden önce agresif fizik tedavi ile birkaç ay iyileşme süresine ihtiyaç duyar.

8. Beyin sarsıntısı

Beyin sarsıntıları, hafife alınmaması gereken ciddi yaralanmalardır. Beyin sarsıntısı yaşayan bir sporcu sertifikalı bir atletik eğitmen veya sarsıntıları tedavi etme deneyimi olan bir hekim aramalıdır. Yaygın sarsıntı belirtileri şunları içerebilir:

  • Baş ağrısı
  • Bilinç bulanıklığı, konfüzyon
  • Baş dönmesi
  • Bulantı ve / veya kusma
  • Konuşma bozukluğu
  • Işığa duyarlılık
  • Sorulara geciken yanıt

Yaygın sarsıntı tedavileri dinlenme, zihinsel veya fiziksel stres gerektirmeyen, azaltılmış aktiviteledir.

7. Kasık Çekme

Bir kasık çekilmesine kasık suşu da denir. Kasık kasları üst-iç uyluktan dizin hemen üzerinde iç uyluğa doğru uzanır. Kasık kasları bacakları bir araya getirir ve sıklıkla hızlı yan yana hareketler ve / veya esneklik eksikliği ile yaralanır. Sakatlık, yanal hareketlerde arabalara girip çıkmanın yanı sıra kasık veya iç uylukta hassasiyet veya morarma ile fark edebilir.

Kasık çekme tedavisi, ilk 72 saat boyunca periyodik olarak 15 ila 20 dakika dinlenmeyi ve buzlanmayı içerir. İlk üç günden sonra, atlet periyodik olarak 15 ila 20 dakika boyunca ısı kullanabilir, ardından yumuşak, uygun kasık germe hareketleri yapabilir.

6. Shin Splints

Shin splintli sporcular, alt bacak kemiğindeki ağrıdan şikayet ederler. Shin atelleri çoğunlukla koşucu ve futbolcularda bulunur. Sporcular, aktivitelerini veya kilometreleri çok hızlı bir şekilde artırdıklarından, sezonlarının başlarında teşhis edilen shin splintleri alırlar. Buzlanma ve kademeli olarak artan koşu aktiviteleri ile tedavi edilir. İyi kemer desteğine sahip ayakkabı satın almak da inciklerdeki ağrıyı azaltabilir ve iyileşmeye yardımcı olabilir.

5. Siyatik

Siyatik, aynı zamanda bacağın arkasından ayaklara giden sırt ağrısıdır. Bu yayılan ağrı ek olarak uyuşma, yanma ve bacağın karıncalanması ile ilişkili olabilir. Sırt ağrısı ve yayılan ağrı, bir şişkin disk veya sıkışmış bir sinirden kaynaklanabilir. Bazen dinlenmek, sırtı germek ve karna uzanmak semptomları hafifletmeye yardımcı olabilir. Ağrı, uyuşma veya karıncalanma iki haftadan fazla devam ederse, sporcu siyatik semptomlarını hafifletmeye yardımcı olmak için fizik tedavi uzmanı aramalıdır.

4. Hamstring Suşu

Hamstring kası uyluğun arkasında bulunur. Ne yazık ki, hamstring kasları sıkı olabilir ve ayrıca çekilmiş kas olarak da adlandırılan bir suşa karşı da hassas olabilir. Kötü germe teknikleri veya germe eksikliği hamstring yırtılması / gerilmesinin nedeni olabilir. Genellikle, hamstring gözyaşı olan bir atlet uyluğun veya dizinin arkasında morarma yaşayacaktır. Dinlenme ve buzlanma, çekilmiş bir hamstring için yaygın erken tedavi teknikleridir, ardından başka bir yaralanmayı önlemek için hafifçe gerdirme ve güçlendirme yapılır. Ağrı iki haftadan fazla devam ederse, atlet çekilen kasın iyileşmesini desteklemek için ultrason veya diğer yöntemleri kullanmalı, fizik tedaviyi denemelidir.

3. Tenis veya Golf Dirseği

Tenis ve golfçü dirseği genellikle sporcularda çok fazla sürükleyici aktivite sonucu gerçekleşir. Medial veya lateral epikondilit olarak da bilinen aşırı kullanım spor yaralanması olarak düşünülebilir. Tekrarlayan eylem nedeniyle, önkol tendonları iltihaplanabilir ve herhangi bir bilek veya el hareketini son derece ağrılı hale getirebilir. Tenis veya golf dirseği için erken tedavi seçenekleri, iltihaplı bölgeyi dinlendirmeyi ve buzlanmayı içerir. Doktorlar genellikle bölgeden baskıyı almak ve dirsek yaralanmalarını önlemek için iltihap önleyici ilaçlar verirler. Bir fizyoterapist tarafından uygulanan germe teknikleri ve diğer güçlendirme egzersizleri, sertliği azaltmaya ve kademeli olarak güç geliştirmeye yardımcı olabilir ve sporcuları spor faaliyetlerine geri döndürür.

2. Omuz Yaralanması

Omuz yaralanmaları, çıkıklardan, yanlış hizalamadan, kaslardaki suşulardan ve bağların burkulmasından kaynaklanan çok sayıda spor yaralanmalarını kapsar. Omuz yaralanması tedavisi, ağrı ve şişlik rahatlamasına yardımcı olmak için dinlenme ve buzlanma ile başlar. İki haftadan uzun süre devam eden ağrılar bir fizyoterapist tarafından değerlendirilmelidir.

1. Patellofemoral Sendrom

Spor yaralanmalarının çoğu alt gövdeyi, özellikle diz yaralanmalarını içerir. En yaygın diz yaralanmalarından birine patellofemoral sendrom denir. Bu tanı, bir kayma veya dizlerin üstüne düşme, diz ekleminin şişmesi veya kas dengesizliği nedeniyle ortaya çıkabilir. Bazen, diz üzerine düşme şişmeye neden olarak oluktaki diz kapağının doğru izlenmesine yardımcı olan iki büyük kasın kas dengesizliğine yol açabilir. Bu kas dengesizliği daha fazla şişme oluşturabilir ve bu da izleme problemini daha da kötüleştirebilir. Dinlenme ve buz, diz yaralanması ağrısına ve şişmesine yardımcı olabilir. İç uyluk kası için nazik izometrik veya statik, güçlendirme egzersizleri ve dış veya yan uyluk kasları için hafifçe kasları germe, kas dengesizliğini düzeltmeye yardımcı olabilir. Diz yaralanması ağrı veya işlev bozukluğu iki haftadan fazla devam ederse, sporcuyu bir fizyoterapiste sevk etmek gerekir.

Yorum gönder