×

Erciyes Dağı Kamp ve Tırmanış

Erciyes Dağı kamp ve tırmanış

Erciyes Dağı Kamp ve Tırmanış

3917 metrelik yüksekliğiyle, Kayseri ili içinde kalan Erciyes Dağı, tırmanış ve kamp yapmak için tercih edilen dağlarımızdan bir tanesidir. Yaz ya da kış fark etmeden tüm kampçıların severek gittiği Türkiye’nin en iyi tırmanış ve kamp alanlarından biridir. Erciyes bir dağcılık merkezi olmasının yanı sıra Türkiye’nin oldukça önemli bir kış turizm merkezidir. Erciyes Dağı kamp ve tırmanış başta olmak üzere doğa yürüyüşü, kuş gözlemi, tur kayağı ve fotoğraf çekimi gibi çeşitli aktiviteler de yapılabilir.

Erciyes Dağı

Erciyes İç Anadolu bölgesinin en yüksek dağıdır. Zirvenin batısında 2700 metre yüksekliğindeki bir diğer tepe olan Safrakaya diğer bir adıyla Küçük Erciyes bulunur. Bölgedeki diğer tepelerin yüksekliği 2200 ile 2700 metre arasında değişir. Bunlar Belaşma, Yılbat, Karasığır, Lifos, Kepez ve Kefelik tepeleridir. Eskiden yaz kış karın eksik olmadığı Erciyes Dağı günümüzde yalnızca kuzey yamacında bir miktar kar vardır. Kışın yağan kar miktarı gitgide azalmaktadır. Erciyes Dağı volkanik bir dağ olup en son MÖ 253 yılında püskürdüğü söyleniyor. Erciyes Dağı’nın çevresi yaz aylarında sıcak ve kuru olurken kış aylarında soğuk ve orta nemli bir iklime sahiptir. Zirve noktasından eğer hava da açıksa Kapadokya’dan Toroslar’a kadar gözüken bölgenin büyüleyici manzarası izlenebilir. Erciyes Dağı için çoğu insan ‘yaklaştıkça uzaklaşan dağ’ demektedir. Her ne kadar Erciyes Dağı uzaktan çok görkemli gözükse de, yayvan özellikteki taban alanı yüzünden tırmandıkça aslında üst kısmının ne kadar küçük olduğunun farkına varılmaktadır.

Erciyes Zirve Tırmanışı Kaç Saat

Erciyes dağının zirvesinde gün doğumunu izlemek isteyen doğaseverler için birçok tırmanış etkinliği mevcut. Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin 3 yıldır yaz döneminde düzenlediği tarifeli zirve tırmanışı, her hafta sonu düzenleniyor. Bu konuda meraklı olan tırmanışçıların en çok arattığı şeylerden biri de Erciyes zirve tırmanışı kaç saat sorusudur. Her yaştan doğaseverin katılabildiği için bu tırmanış yaklaşık olarak 9 saat sürüyor ve profesyonel rehberler eşliğinde düzenleniyor.

Erciyes Dağı kamp ve tırmanış

Erciyes Tırmanış Turları

Erciyes tırmanış turları, kampçıların ya tırmanışçıların istediğine bağlı olarak değişebilmektedir. Tur ile hareket etmek isteyen kişilerin istekleri ve ihtiyaçları doğrultusunda düzenlenen birçok farklı tur mevcuttur. Özellikle kış aylarında daha fazla revaçta olan bu turlara ilgi yaz aylarında da gösterilmektedir. Bazı turlar tüm ihtiyaçları karşılarken bazıları kişinin kendisinin getirmesi gereken malzemelerin olduğunu söyleyebilir. Bu malzemeler genellikle şöyle sıralanabilir;

  • Uyku tulumu ya da battaniye
  • Yürüyüşe uygun ve dayanıklı spor ayakkabı
  • Küçük sırt çantası
  • Mont
  • Polar
  • Gözlük ve şapka
  • Sağlık raporu gibi.

Ayrıca tırmanış için malzemeler: krampon, ip, kazma, kask, muhtelif emniyet malzemeleri (sikke, buz burgusu gibi) gerekir. Erciyes Dağına kış döneminde tırmanış yapacak dağcıların yürüyüş kazması, buz kramponu ve kask kullanmaları güvenlikleri için son derece önemlidir.

Erciyes Zirve Rotaları

Erciyes Dağının temel olarak 3-4 temel çıkış rotası vardır. Erciyes Dağı’na düzenlenen yaz ve kış tırmanışlarından insanların en çok tercih ettiği rotalara Tekir yaylası üzerinden ulaşım sağlanır. Tekir yaylasında kampçıların ve dağcıların konaklanabileceği dağ evi bulunmaktadır. Dağ evine veya Tekir yaylasına ulaşım için Kayseri şehir merkezinden kalkan minibüslerle ulaşabileceğiniz Hisarcık üzerinden kolayca gidilebilir. Hisarcık ve Tekir yaylası arası yaklaşık olarak 12kmdir. Dağ evinden yapılan çıkıştan sonra karşımıza dört seçenek çıkar. Erciyes zirve noktaları;

  • Sırt Rotası
  • Şeytan Boğazı Rotası
  • Nesrin Topkapı Rotası
  • Kuzey Yüzü veya Hacılar istikametidir

Sırt rotası uzun olmasına rağmen güvenli bir rotadır. Yaz aylarında dağ yürüyüşü gibi çıkılabilen bu rotada kış aylarındaki sert hava koşullarına dikkat etmelidir. Bu rota genel olarak, yeni başlayanlar, kondisyonuna güvenmeyenler ya da kalabalık gruplar tarafından tercih edilir. Dağcılık deneyiminiz yoksa ve kondisyonunuz iyi değilse Sırt Rotasını kullanmak daha güvenli olacaktır. Diğer rotalarda kaza riski bu rotaya göre daha fazladır.

Şeytan Boğazı Rotası genelde sırt rotasından tırmanan dağcıların iniş için tercih ettikleri bir rotadır. Bu rota dik bir biçimde küçük zirve sırtına çıkar. Bu rotada dikkat edilmesi gereken şey taş düşmeleri olacaktır. Bu yüzden kesinlikle kask kullanılarak gerekli önlemler alınmalıdır ve tek sıra düzeninden çıkılmamalıdır.

Nesrin Topkapı Rotası da Şeytan Boğazı Rotası gibi dik bir rotadır. Her iki rota da hem yaz aylarında hem de kış aylarında tehlikelidir. Bu rotada da taş düşme riski bulunduğunda, önem olarak kesinlikle kask takılması gerekir.

Kuzey Yüzü veya Hacılar İstikameti Erciyes Dağının kuzeyinden yapılacak çıkışlar için minibüs aracılığı ile Hacılar ilçesine ulaşılır. Oradan Aksu Yurdu, oradan da Sütdonduran yaylasına çıkılarak kamp kurmak mümkündür. Kamp alanına yürüyüş saati mevsime göre değişmektedir. Yaz aylarında 4 ya da 5 saatte ulaşılabilirken, kışın zorlu şartlarını da hesaba katarsak bu saat 8 veya 9 saate kadar ulaşıyor. Kamp yerinden zirveye doğru hareketle yürüyüşe başlanır. Buzul üzerinden tırmanılarak zirveye ulaşılır. Dönüşte kar durumuna göre aynı yerden veya dağın batı yüzünden kamp alanına inilir.

Yorum gönder