×

Erzurum’da Bulunan Atatürk Üniversitesi Hakkında Bilgiler

Atatürk Üniversitesi

Erzurum’da Bulunan Atatürk Üniversitesi Hakkında Bilgiler

Atatürk Üniversitesi’nin tarihi, Türkiye Cumhuriyeti’nin en önemli projelerinden birinin hayata geçirilmesinin öyküsüdür. Kasım ayında Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yasama yılı açılış konuşmasını yaptı. 1 Ocak 1937’de Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye’nin Doğu Anadolu bölgesinde büyük bir üniversitenin kurulması gerektiğini vurgulayarak, bu amaçla gerekli girişimlerin yapılmasını emretti. 1954 sonbaharında, Atatürk Üniversitesi ile Ankara’da kurulması planlanan üniversiteyi kapsayan ilk proje anlaşması imzalandı.

Daha sonra Atatürk Üniversitesi’nin kuruluşunu planlamak ve gerçekleştirmek için bir Türk-Amerikan karma komitesi kuruldu. 37 iken nihayet 12 Mart tarihinde tüm bu gelişmeleri, ardından birinci Erzurum Kurtuluş yıldönümü ünlü ediliyordu, hükümet resmen yeni Üniversite Atatürk adını edileceğini Erzurum halkının ve tüm ülkeye müjdesini verdi. Bu kurul 1955 ile 1957 yılları arasında üç yıl çalıştıktan sonra Üniversite kanun taslağını hazırladı. Bu kanun tasarısı, mayıs ayında 6990 sayılı Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilmiştir. 31 Ocak 1957 tarihinde yürürlüğe girmiş ve 7 Haziran 1957 tarihinde Resmî Gazete ‘de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Böylece Atatürk Üniversitesi resmen haziran ayında kurulmuş oldu.

Atatürk Üniversitesi misyon ve vizyonunu yansıtan bir slogan (Hayatın Hizmetinde, Daima İleri…) belirlemiştir. “Hayatın Hizmetinde” görev alanını, “Daima İleri” ise görüş alanını ifade eder. Eğitim, araştırma ve topluma katkı misyonlarını bütüncül bir şekilde ele alan üniversite, vizyon ve misyonunu entegrasyon açısından da anlamlandırmaktadır.

Atatürk Üniversitesi

Atatürk Üniversitesi İmkân ve Olanakları Nelerdir?

Atatürk Üniversitesi imkân ve olanakları öğrenciler için oldukça geniştir.

Fuat Sezgin Kütüphanesi, Erzurum Olgunlaşma Enstitüsü binasında (Şair Nef’) eğitim ve araştırma faaliyetlerini desteklemek ve akademisyen ve öğrencilerin ihtiyaçlarına yönelik bilgi ve belge ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla 1958-59 öğretim yılında faaliyetlerine başlamıştır.

Doç. Dr. Dr. H. Adnan Erzi ve kütüphaneci Prof. Dr. Arthur J. Vennix tarafından, çoğu bağışlanan 12 bin kitapla hizmete açılan kütüphanemiz, 1970 yılında da kampüsteki şimdiki binasına taşınmıştır. Belirli periyotlarda ve raf uzunluklarında yapılan güncel kaynak alımları ile ülke genelinde referans kütüphane kimliği kazanan kütüphanemiz 7350 m² kapalı alanda 600 kullanıcıya çalışma imkânı sunmaktadır.2021’e kadar (Ocak); 253356 basılı kitap, 210.000 e-kitap, 4458 çeşitli dergi, 1.500.000’den fazla çevrimiçi e-tez, 1970-2013 yılları arasında ulusal gazete ve 1954-1990 yılları arasında yerel gazeteyi içeren kütüphanemiz 7 salon ve 6 bölümden oluşmaktadır. Kütüphanede bilgisayarlar/internet, kantin, kafeterya ve fotokopi odası bulunmakta olup, girişte bulunan terminal bilgisayarlar sayesinde öğrenciler hızlı bir şekilde kataloğu tarayabilir ve ayrıca self-check makinesi yardımıyla beklemeden kitap ödünç alabilir veya iade edebilirler.  Ayrıca kütüphanede bulunmayan bilgi kaynakları Kütüphaneler Arası Ödünç Takip Sistemi (KITS) -ILL (Kütüphaneler Arası Ödünç) ve Türkiye Doküman Teslim ve Ödünç Sistemi (TÜBESS) gibi protokoller ile diğer kütüphanelerden temin edilebilir. (Bu hizmetten üniversite akademisyenlerinin yanı sıra doktora ve yüksek lisans öğrencileri de yararlanabilmektedir).

Kütüphane açık raf sistemi ile hizmet vermekte olup öğrencilerimiz isterlerse kitap ödünç alabilmektedir (Birinci derece referans kitap, tez, süreli yayın, nadir eser gibi kaynaklar ödünç alınamaz).

Fuat Sezgin Kütüphanesi Okuma Odası ise herhangi bir bilgi kaynağı içermemekte olup ayrı bir yerde (Öğrenci İşleri arkası- kız öğrenci yurdu karşısı) okuma salonu olarak hizmet vermektedir.

7.715 m2 alana kurulan okuma salonumuz tam kapasite ile 800 kişiye hizmet vermektedir. Bireysel veya grup halinde çalışma imkânı sunan okuma salonumuzda ayrıca Atatürk Üniversitesi Vakfı tarafından kurulmuş sıcak ve soğuk içecek ve atıştırmalıkların uygun fiyatlarla servis edildiği bir kantin bulunmaktadır.

Üniversitenin öğrenci kulüpleri, öğrencilerimizin bireysel yeteneklerini geliştirmek ve eğitim hayatları boyunca yaptıkları çeşitli etkinliklere katkı sağlamak amacıyla oluşturulmuş sosyokültürel oluşumlardır. Öğrencileri ilgi alanlarına göre öğrenci kulüplerine üye olabilmekte ve yeni ilgi alanları için de kulüp oluşturma girişimleri yapabilmektedir. Bu nedenle boş zamanlarında yaptıkları aktiviteler sayesinde birçok alanda deneyim kazanırlar.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup üniversitede öğrenim gören öğrencilere öğrenimleri süresince öğrenim ücreti karşılığında öğrenci kredisi ve yaşam giderleri için öğrenci kredisi verilir ancak bunları ödemek zorundadırlar.

Atatürk Üniversitesi Kalkınma Vakfı, üniversitede öğrenim gören ve maddi imkanları yeterli olmayan öğrencilere burs vermekte ve bu sayede öğrencilerimizin eğitim hayatına katkı sağlanması hedeflenmektedir.

Üniversitede yarı zamanlı öğrenci istihdam programı uygulanmakta olup ayrıca öğrencilerimizin iş bulmadan önce iş deneyimi kazanmalarına yardımcı olmaktadır. Şehirlerarası Otobüsler: Türkiye’de hemen her şehirden direkt Erzurum’a giden şehirlerarası otobüsler var. Erzurum Belediyesi Şehirlerarası Otogarına gelen öğrenciler otobüs, minibüs ve taksilerle kampüse ulaşım sağlayabilirler.

Ankara Garından kalkan Doğu Ekspresi treni Kayseri, Sivas, Erzincan, Erzurum istikametini takip ederek Erzurum Tren Garı’na varıyor. Öğrencilerimiz istasyondaki duraklardan otobüs, minibüs veya taksilerle şehrin her noktasına ve kampüse rahatlıkla gidebilirler. İstanbul, Ankara, Bursa, Antalya, İzmir gibi birçok ilden Erzurum’a direkt ve aktarmalı uçuşlar bulunmaktadır. Erzurum şehir merkezinin kuzey doğusunda yer alan Erzurum Havalimanı, kampüsümüze 12 km uzaklıktadır. Erzurum Belediyesi otobüsleri ve taksiler kampüs, şehir merkezi ve havalimanı arasında sefer yapmaktadır. Erzurum Büyükşehir Belediyesi otobüsleri, minibüs ve taksiler şehir merkezinden kampüse 7/23 saat arasında toplu ulaşım sağlamaktadır.

Atatürk Üniversitesi Nasıl Bir Üniversitedir?

Atatürk Üniversitesi kulüpleri oldukça geniş çaplı olmakla beraber öğrencilerin isteği doğrultusunda seçebilecekleri kulüpler de üniversitenin bünyesinde mevcuttur.

Misyonu, bölgeye ve ülkeye katkı sağlamak, yüksek teknolojili tasarım ve inovasyon faaliyetleri yürütmek, örgün ve uzaktan eğitim yoluyla nitelikli bireyler yetiştirmek, bilim ve sanatın değerini evrensel olarak artırmaktır.

Vizyonu kendini sürekli geliştirdiği için bölgesinde dönüşümlerde ‘ad gibi öncü’ ve yeni nesil bir Dünya üniversitesi olmaktır.

Açılan Bölümler Nelerdir?

Atatürk Üniversitesi bölümleri yıllar geçtikçe zaman içerisinde daha çok gelişmeye ve daha çok açılmaya başlamıştır. Atatürk Üniversitesi akademik birimi içerisinde birçok fakülte, yüksekokul ve enstitü bulunmaktadır.  Erzurum’da bulunan bir devlet üniversitesi olan Atatürk Üniversitesi’nin eğitim dili İngilizce ve Türkçe olarak belirlenmiş programları vardır.  2012 2013 yıllarında üniversitesinde açılan iktisadi ve idari bilimler fakültesinde bankacılık ve finans, siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler bölümü bölgede tercih sebebi olarak açılmıştır ve öğrencilere Atatürk Üniversitesi istekleri doğrultusunda kapı açmıştır. İlerleyen yıllarında Atatürk Üniversitesi Meslek Yüksekokulu kurularak 9 programda ön lisans öğretime de açılmıştır. Atatürk Üniversitesi fen edebiyat fakültesi kapsamında psikoloji lisans bölümüne kontenjanlar dahilinde ilk defa öğrenci alımı yapılmıştır.

Yorum gönder