Ethereum Staking Nedir? Nasıl Yapılır?
Kripto para yatırımları, uzun yıllardır en çok tercih edilen yatırım yöntemleri arasında yer almaktadır. Kripto para birimleri arasında dikkat çeken Ethereum, staking işlemi yapmaya müsaittir. Bu bağlamda Ethereum staking nedir sorusuna sık sık yanıt aranmaktadır.
Staking işlemi, bir nevi faiz sistemi gibidir. Bu bağlamda staking işlemi yapan bireyler belirli bir süre sahip oldukları Ethereum birimleriyle işlem yapamamakta ve bu sürecin sonunda faiz getirisi kazanmaktadır. Bu da demek oluyor ki, Ethereum staking kripto hesabınızda var olan birimleri kullanamadığınız ve kullanmamanız durumunda kazanç elde edebileceğiniz bir sistemdir.
Stake Ne Demek?
Ethereum Staking işleminin son dönemlerde oldukça popüler olmasından dolayı, pek çok insan bu işlemi uygulamak istemektedir. Stake ne demek sorusuna yanıt arayan bireylerin sayısı da bu bağlamda artmaktadır. Stake, temel olarak kripto paraların Blockchain ağında kilitlenmesi anlamına gelmektedir. Bu kilitlenme, hesapta bulunan kriptolar ile belirli bir süre boyunca işlem yapılamayacağı ile aynı anlamı taşımaktadır.
Ethereum Staking Nasıl Yapılır?
Ethereum staking işlemi kendi içerisinde hem avantajlara hem de dezavantajlara sahiptir. Ethereum birimleri üzerinde bu işlemi gerçekleştirmek ve stake avantajlarından faydalanmak isteyen bireyler, Ethereum staking nasıl yapılır sorusuna cevap aramaktadır.
Ethereum staking yapabilmek için ilk olarak 32 ETH birimine sahip olmanız gerekmektedir. Bu değerin altında Ethereum biriminiz varsa, staking işlemi yapamazsınız. Buna ek olarak Node servisi edinmeniz gerekecektir. Node, en basit tabirle bilgisayar ağları yönlendirici görevi görmektedir. Bu hizmet sayesinde staking yapılabilmektedir.
Ethereum Staking, stake işlemi yapılabilen kripto para siteleri üzerinden gerçekleştirilebilmektedir. Günümüzde staking işlemlerinin büyük bir bölümü Binance üzerinden yapılmaktadır. Binance staking nasıl yapılır diye düşünen bireyler, Binance sitesinin kolay ara yüzü ve hesaplama panelleri ile bu işlemi kolayca yapabilmektedir.
Staking Yapmanın Avantajları Nelerdir?
Staking yapmak, kendi içerisinde pek çok avantaja sahiptir. Pek çok yatırımcının tercih ettiği kazanç yöntemlerinden bir tanesi olan staking, pasif yatırım olarak da adlandırılmaktadır. Staking nasıl yapılır sorusuna ek olarak staking avantajları nelerdir sorusuna da cevap arayan bireyler, aşağıdaki listeye göz atarak bu işlemi yapmanın getirilerini öğrenebilmektedir.
- Staking işlemi yapan bireyler, stake sayesinde pasif şekilde gelir elde edebilmektedir. Zira bu yöntemde hem coin değerlenmesi hem de stake yapma ödülü kazanılmakta ve kazanç arttırılmaktadır.
- Staking işlem türü, kripto para madenciliği kadar zor değildir. Madencilik için kullanılan maliyetli ekipmanlar, staking için gerekli değildir.
- Staking yapan yatırımcılar, stake işlemi için kilitledikleri parayı güvenli olarak saklayabilmektedir. Stake sistemi, saldırılara karşı güvenli olup, %51 saldırılarına engel olmaktadır.
Staking Yapmanın Dezavantajları Nelerdir?
Staking yapmak, her ne kadar bazı avantajlara sahip olsa da olumsuz getirilerinin de olduğunu bilmek gerekmektedir. Bu nedenle staking yapmak isteyen bireyler, işlem öncesinde tüm olumsuzluklar hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Aşağıda yer alan listede staking yapmanın dezavantajlar belirtilmektedir.
- Stake işlemi yapılan kripto para birimleri, değer düşüşleri nedeniyle olumsuz etkilenebilmektedir. Zira bu süre zarfında alım satım işlemi yapılamayacağından değer kaybı yaşanabilmektedir.
- Stake işlemi yapmanız durumunda karar değiştirmeniz ve kripto işlemi yapmanız mümkün değildir. Bu süreçte herhangi bir işlem yapamazsınız.
- Staking yapılan bilgisayarın internet bağlantısı koparsa ya da farklı sebeplerden ötürü node bağlantısı kesilirse, blok kaybı yaşanabilmektedir.
Özetlemek gerekirse, staking işlemi pasif bir kazanç sağlasa da bazı hususlara dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu nedenle uzman yorum ve tavsiyeleri dikkate alınarak işlem yapılmalıdır.
Not: Makaledeki bilgiler yatırım tavsiyesi değildir.
Yorum gönder