×

Evlendikten Sonra Yapılması Gereken Resmi İşlemler

evlendikten sonra yapılması gereken resmi işlemler

Evlendikten Sonra Yapılması Gereken Resmi İşlemler

Evlilik sürecinde olan çiftler için evlendikten sonra yapılması gereken resmi işlemler hakkında bilgi vermek isteriz. Evlilik telaşı ile beraber misafirleri görkemli bir şekilde ağırlama isteği, balayı heyecanı gibi durumlar, evlilik sonrası yapılması gereken işlemlerin unutulmasına sebep olabiliyor. Unutmak dışında pek çok çiftte yapılması gereken bu resmi işleri sürekli olarak erteleyebiliyor. Evlenecek olan çiftlerin değiştirmesi gereken belgelerin takibini iyi yapmakla beraber, fazla vakit kaybetmeden bu işlemleri yapmalarını tavsiye ederiz. Kimlik, pasaport, ikametgâh değişikliği gibi durumları bir an önce değiştirmek önem teşkil eder. Bu işlemlerin ertelenmesi ya da unutulması durumda cezai yaptırım uyguladığını da bilmenizde fayda var. Evlendikten sonra yapılması gereken resmi işlemler hakkında detaylı bilgi edinebilmek için, yazımızın devamını okuyunuz.

evlendikten sonra yapılması gereken resmi işlemler

1. Evlendikten Sonra Kimlik Değiştirme

Evlendikten sonra kimlik değiştirme işlemleri hakkında merakı olan herkes yazımızı dikkatli bir biçimde okumaya odaklansın. Çipli kimlik uygulaması ile beraber yeni evlenen çiftlerin medeni hal değişikliklerinden ötürü eski kimliklerini yenilemeleri gerekir. Yeni kimliklerde medeni halin yer almaması neticesiyle, önceden olduğu gibi hemen kimlik değiştirme zorunluluğu erkeklerde olmasa da, kadınların yeni soyadlarının kimliklerinde yer alması gerektiği için evlilik sonrasında kimliklerini hemen yenilemeleri gerekir.

Evlilik Sonrası Kimlik Değiştirmek İçin Hangi Evraklar Gerekli?

Evlilik sonrası için kimlik kartı değişikliğinde gerekli olan evraklar;

  • Kimlik kartı ya da nüfus cüzdanı, ehliyet kartı, uluslararası aile cüdanı ya da kimlik yerine sayılabilecek bir belge.
  • 1 adet biyometrik fotoğraf.

 

Evlendikten Sonra Nüfus Cüzdanı Yenileme Nerede Yapılır?

Yurt içinde kimlik kartı başvurusunda bulunabilirsiniz. Bu başvuru için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün web sitesinden veya ALO 199 hattı ile randevu alınarak başvurabilirsiniz. Bunların dışında randevusuz bir biçimde ilkçe müdürlüklerinden de başvurabilirsiniz. Yurt dışında yaşayan bireyler için dış temsilcilikler de bu işe bir el atabilir. Evlilik sonrası kimlik yenileme işlemlerini bu şekilde sağlayabilmeniz söz konusudur.

Evlendikten Sonra Nüfus Cüzdanı Değiştirme Süresi Ne Kadardır?

Bu durumun herhangi bir süresi bulunmasa da soyadı değişikliğinden ötürü herhangi bir resmi işlemde sorun yaşamamak adına bu durumu fazla ertelemeden gerçekleştirmek de fayda var.

Evlendikten Sonra Kimlik Yenileme Ücreti Ne Kadar?

2021 senesi için evlendikten sonra kimlik yenileme ücreti fiyatının 30 TL olduğu bilinmektedir. Kayıp sebebi ile düzenlenen kimlikler için de ödemeniz gereken tutar 60 TL’dir. Uluslararası aile cüzdanı için 160 TL değerli kağıt bedeli talep edilmektedir.

Evlendikten Sonra Kimlik Değiştirmeme Cezası Var mı?

Evlilik sonrasında kimlik değiştirmek için bir süre tanınmadığından, bu durumda uygulanan bir ceza söz konusu değildir. Fakat siz yine de resmi işlemlerde soyadı değişikliğinden dolayı bir problem yaşamamak adına en yakın süre içerisinde kimliğinizi yenileyiniz.

Evlendikten Sonra Soyadı Değişikliği Nasıl Yapılır?

Kendi soyadını kullanmak isteyen gelin adayları, başvuru esnasında kayıt masasından temin edecekleri soyadı dilekçesini doldurarak, isteğini bildirmelidir. Kendi soyadı ile beraber eşinin soyadını kullanmak isteyen gelin adayları, yeni kimlik başvurusu esnasında dilekçe doldurarak beyanda bulunmalıdırlar. Yalnızca eşinin soyadını kullanmak isteyen gelin adayları, bir talep ya da beyanda bulunmaması halinde yalnızca eşlerinin soyadını kullanabilirler.

2. Evlilik Nedeni İle Pasaport Yenileme

Evlilik nedeni ile pasaport yenileme konusu, evlilik sonrası pasaport yenilemek şart mı gibi sorular için merak uyandırmaktadır. Kanunlara göre pasaportun güncel nüfus cüzdanı ile aynı bilgileri taşıma zorunluluğu vardır. Bu nedenle evlilik sonrası pasaportun yenilenmesi gereklidir.

Evlendikten Sonra Pasaport Değişikliği İçin Gerekli Evraklar Hangileri?

Evlilik sonrası yeni bir pasaport için başvuruda bulunacakların, gerekli pasaport belgeleri ile beraber yeni kimlik veya nüfus müdürlüklerinden alınan geçici kimlik belgesinin olması gerekir.

Evlilik Nedeniyle Pasaport Değişikliği Nerede Yapılır?

2018 2 Nisan tarihinde uygulanmaya başlayan kararnameye göre pasaport işlemleri nüfus müdürlüklerinde yapılmaktadır.

Evlilik Nedeniyle Pasaport Yenileme Ücreti Nedir?

2021 yeni pasaport ücreti 6 ay – 4 yıl ve üzeri için 407 TL ile 1265 TL arasında değişiklik göstermektedir. Fakat pasaportunuzun süresi var ise yalnızca 180 TL’ye pasaport ücreti ödemeniz gerekecektir.

3. Evlilik Sonrası Ehliyet Değiştirme

Yeni evlenecek olan çiftlerin bir diğer merak konusu ise evlilik sonrası ehliyet değiştirme konusudur. Soyadı değişikliğinden ötürü, ehliyet yenilenmesi gereken bir belgedir.

Evlendikten Sonra Ehliyet Yenileme İşlemleri Nereden Yapılır?

Randevu alınmakla beraber, randevusuz bir şekilde de nüfus müdürlüklerinden bu işlemi halledebilirsiniz.

Evlendikten Sonra Ehliyet Yenilemek İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Evlendikten sonra ehliyet yenilemek için gerekli belgeler şu şekildedir:

  • Sürücü belgesi.
  • Sürücü sağlık raporu.
  • 1 adet biyometrik fotoğraf.
  • Kan grubu kartı.
  • Değerli kâğıt ve vakıf payının yatırılması dahilinde dekont.

Evlendikten Sonra Ehliyet Yenileme Ücreti Nedir?

2021 senesinde ehliyet yenileme fiyatı 13 TL değerli kağıt bedelidir. 2 TL’de vakıf parası olmakla beraber toplamda 15 TL yatırmanız gerekir.

4. Evlendikten Sonra İkametgâh Değişikliği

Evlendikten sonra ikametgâh değişikliği ile ilgili aşamalar hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız, yazımızı okumaya devam ediniz. Evlilik sonrasında yaşadığınız yerden ayrılacağınız için, resmi kurumlara yeni ikametgâh bilginizi bildirmeniz gerekir.

Evlendikten Sonra Adres Değişikliği Yapmanın Cezası Var mı?

Nikah sonrası 30 gün içerisinde adres değişikliği yapmanız gerekmektedir. Bu süre içerisinde adres değişikliği yapmazsanız eğer, 94 TL ceza ödemek durumunda kalırsınız. (2021)

Evlenince Adres Değişikliği Nasıl Yapılır?

Yeni evlenen çiftlerin, oturacakları yerin nüfus ve vatandaşlık işleri dairesine başvurmaları dahilinde, bu değişikliği yapabilmeleri söz konusudur.

Evlendikten Sonra Adres Değişikliği İçin Gerekli Belgeler Neler?

Adres değişikliği için evlendikten sonra bazı belgeler gereklidir. Bu belgeler:

  • Adınızla beraber yeni ev adresinize kesilmiş olan doğalgaz, elektrik, su faturası veya kira sözleşmesi.
  • Nüfus cüzdanı.

5. Evlendikten Sonra Aile Hekimi Değiştirme

Evlilik sonrası ikametgâh başka bir yere geçerse, aile hekiminin de değiştirilmesi şart. Yeni adresinize en yakın olan aile hekimliğine başvurmanız gerekir. E-devlet üzerinden aile hekim ve sağlık ocağı değişikliği yapabilmeniz mümkündür.

6. Evlendikten Sonra İşyerine Verilecek Evraklar

Soyadı değişikliğinizin resmi işlemlerde görülmesi adına, çalıştığınız kuruma bildiride bulunmanız gerekir. Çalıştığınız kurumun istediği belgeleri öğrenmeniz gerekmektedir. Genel olarak, adres değişikliği formu başta olmak üzere, evlilik cüzdan fotokopisi, asgari geçim indirimi belgelerinin istenmesi söz konusudur.

7. Evlendikten Sonra Evlilik Sözleşmesi Yapılır Mı?

Eşiniz ile konuştuktan sonra “paylaşmalı mal aylığı rejimi”, “mal ortaklığı rejimi” ya da “mal ayrılığı rejimi” sözleşmelerinden bir tanesini uygulayabilirsiniz.

8. Yabancı Uyruklular İçin Evlilik Sonrası İşlemler

Yabancı biri ile evlenen Türk kişisi, yurt dışında resmi bir evlilik gerçekleştirdiyse, ülkemizde de bu işlemlerin yasal olarak tanınmasına ilişkin işlem gerçekleştirmelidir. Evliliğin gerçekleştiği ülkede Türk konsolosluğuna bildirim sağlamanız yeterli olacaktır. Gerekli belgeler şu şekildedir:

  • Yabancı olan eşin uluslararası doğum belgesi.
  • Uluslararası evlenme belgesinin aslı.
  • Çiftlerin nüfus cüzdanlarının asılları.
  • Son 6 ay içerisinde çekilmiş olan 2 tane renkli fotoğraf.
  • Çiftlerin sağlık raporları.

Evlilik sonrası yapılması gereken resmi işlemleri detaylı bir biçimde paylaşmaya çalıştık, umuyoruz ki siz değerli okurlar için faydalı bir yazı olmuştur. Şimdiden hepinize kolay gelsin!

Yorum gönder