×

Evlilik Tazminatı Hakkında Bilinmesi Gereken Tüm Detaylar

Evlilik tazminatı

Evlilik Tazminatı Hakkında Bilinmesi Gereken Tüm Detaylar

Evlenen bir kadının evlendikten sonra işten ayrılması ve bu ayrılık sonucunda aldığı tazminatına evlilik tazminatı adı verilmektedir. Evlilik tazminatı alabilmek için birçok şart vardır. Evlenecek olan bir kadının evlilik tazminatı alabilmesi için şartları taşıyıp taşımadığını iyi bilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde kadın evlense da evlilik tazminat şartı sağlanmıyorsa tazminat alması mümkün olmayabilir. Sigortalı bir işte çalışan kadının, uzun vadeli çalışmış olması gerekmektedir, evlenme dolayısıyla işten çıkmak zorunda kaldığı için sosyal güvenlik kurumunun işten çıkan kadına evlilik tazminatı ödemesi gerekmektedir. Evlenen bir erkeğin evlilik dolayısıyla işten çıkması durumunda erkeğe evlilik tazminatı ödenmemektedir. Evlilik tazminatı kadınlara özgü bir tazminat ödemesidir. Erkekler bu tazminattan yararlanamamaktadır. Evlilik tazminatı almak isteyen birçok evlilik aşamasında olan kadınlar vardır. Evlilik tazminatı talep etmek isteyen kadınların bilmesi gereken şartlar da mevcuttur.

Evlilik tazminatı

Evlilik Nedeniyle İşten Çıkma Durumunda İhbar Süresine Uyulur Mu?

Evlilik dolayısıyla acil işten çıkmak isteyen kadınların birçoğunun merak ettiği durumlardan bir tanesi de ihbar süresidir. Bilindiği üzere ihbar süresi çalışanın, çalıştığı aya, yıla oranla işten çıkmadan belirlenen gün öncesinden işverene geçerli sebep bildirmesidir. İhbar süresine uymayan ve işten çıkışını aniden isteyen bireyler maaşına oranla, aynı zamanda ihbar süre bildirimine oranla işverene ödemesi gereken tazminat olmaktadır. Eğer ki evlenen kadın evliliğinin birinci yılında işverene noter onaylı dilekçe verdiği durumda ihbar süresine uyması gerekmemektedir. Evlilik dolayısıyla işten çıkan çalışanın ihbar süresi bulunmamaktadır.

Evlenecek olan çalışanın işten çıkmak için vereceği dilekçe işverenin eline ulaştığından itibaren işten ayrılabilir bunun sonucunda beklemesini gerektiren bir durum olmamaktadır, ayrıca beklemediği için hiçbir şekilde işverene tazminat ödeme durumu bulunmamaktadır. Dediğim gibi evlilik nedeniyle işten ayrılan çalışanın ihbar süresine uyma zorunluluğu yoktur. Fakat işçi çıkacağını nikâh günü belirtir ise, evliliğinin birinci yılı olmadığından kaynaklı olarak işveren evlilik tazminatı ödemesi yaparken ihbar tazminatınızı çalıştığınız ay, yıla oranla kesme ihtimali söz konusu olabilir. Nikâh gününden sonra çalışan ortalama 6 ay içerisinde kişinin isteğine göre 7. Ayda, 11. Ayda veya herhangi istenilen ayda işten çıkılabilmektedir. Ayrıca çalışanın ihbar tazminatı talep etme hakkı da bulunmamaktadır. Bunun sebebi ise kadını işverenin değil kadın kendi isteğiyle çıkmasından dolayıdır. Evlilik nedeniyle işten ayrılan kadın kendi isteği doğrultusuyla işten ayrıldığı için işsizlik maaşı ödemelerinden yararlanamaz.

Evlilik Tazminatı Şartları Nelerdir?

Evlilik tazminatı almanın şartları vardır. Bir yılın altında çalışan kadınlar evlilik dolayısı ile işten çıkmaları durumunda evlilik tazminatı alamamaktadırlar. Evlilik tazminatı almak için aranan şartlar aynı işverenin yanında en az bir yıl çalışma şartı aranmaktadır. Ayrıca evlenecek olan kadının kendi iradesi ve isteği halinde bir yıl içerisinde işten çıkması durumu da önemli bir sebeptir. Bunun yanı sıra çalışan işverene evlilik nedeni ile işten çıktığını belirten noter onaylı dilekçe vermesi gerekmektedir. Çalışan işverene evlilik nedeni ile yazılı dilekçe vermediği takdirde ihbar tazminatına uymak zorundadır ve ihbar tazminatına uymayan çalışan haliyle işverene hukukta belirlenen oranda tazminat ödemekle yükümlü olacaktır.

Evlilik nedeniyle işten ayrılma dilekçe örneği bulunmaktadır.  Bunun yanı sıra evlilik dolayısıyla işten ayrıldığı işverene noter onaylı dilekçe yoluyla bildirmezse kadın evlilik tazminatında hak iddia edemez ve hak sahibi olamaz. Ayrıca kadının ikinci veya üçüncü evliliğinin yapılıyor olması evlilik tazminatına engel bir durum değildir. Çalışan kadının boşandığı eşiyle tekrar evlenme söz konusu olduğunda çalışan işçinin iş akdinin feshi yaparak kıdem tazminatı talep etmesinde de sakınca yoktur.

Evlilik Tazminatı Hesaplaması Nasıl Yapılmaktadır?

Evlilik tazminatı almak isteyen kadınların bir hayli merak ettiği konulardan bir tanesi de evlilik tazminatı hesaplaması nasıl yapılacağıdır. Evlilik tazminatı hesaplaması kadının soyadının değiştirilerek evlendiğini gösteren belge yardımı ile işverene bir yıl içerisinde başvurması sonucunda işten çıkması durumunda kadının son aldığı aylığının brüt ücreti çalışılan yıl ile çarpılarak hesaplanır. Bürüt ücret üzerinden yapılan hesaplamadan sonra net evlilik kıdem tazminatı hesaplanması için damga vergisi ücretten düşülmektedir. Evlilik tazminatından düşülecek olan damga vergisi tutarı ortalama yüzde yedi civarında olacaktır. Bürüt üzerinden yapılan hesaplama da damga vergisi hariç başka vergi veya herhangi bir ücret düşülmez. Aynı zamanda bu tazminata çalıştığı yıl boyunca pirim ve yemek ücreti de eklenerek ödeme yapılmaktadır.

Evlilik Tazminatı Alındıktan Sonra İşe Girilir Mi?

Evlilik tazminatı alan kadınların bir başka merak ettiği konulardan bir diğeri ise evlilik dolayısıyla işten ayrılıp tazminat alan bir kadının tekrar işe girmesinin mümkün olup olmadığıdır. Evlilik dolayısıyla işten çıkıp, işsizlik tazminatı alan bir kadın daha sonra işe girebilir. Bunun sebebi çalışma hak ve özgürlüklerini kapsıyor olmasıdır. Fakat işe giren kadın işsizlik maaşı hakkından yararlanamaz. Çalışan kadın işverenden evlilik tazminatı almak yerine sözleşmenizi fesih de edebilirsiniz. İş sözleşmesi feshi sonucunda çalışan kıdem tazminatı almaya hak kazanacaktır.

Çalışan kadın evlilik tazminatı almak için bildiride bulunan kadına işveren tazminat ödemediği süre zarfında kadın başka bir işe girebilir. Ayrıca işverene tazminatı alamadığı için dava açma yolu her zaman açıktır. Evlilik tazminatını işverenden alamayan kadın kanun yollarına başvurabilmektedir. Normal şartlarda evlilik tazminatı alacak kadına kıdem tazminatı ödemesi yapılmamaktadır. Fakat noter onaylı işverene verilecek dilekçede kadın 1475 sayılı iş kanunun 17. Maddesi gereğince tarafıma hem kıdem tazminatımı hem de hak ettiğim tazminatları talep ediyorum diyerek dilekçede belirttiği suretle kıdem tazminatı almaya da hak kazanılabilir. İşverene noter aracılığıyla ihtarname çekilmesi daha uygun ve daha risksiz olmaktadır.

Yorum gönder