×

Fast Food Tüketimi Neden Sağlıksızdır?

fast food tüketimi neden sağlıksızdır

Fast Food Tüketimi Neden Sağlıksızdır?

Fast food ürünler ucuz, lezzetli ve gençken bize hayat boyu tüketici olacağımız umuduyla pazarlanıyor. Fast food ürünlerin aşırı tüketiminin sağlıksız olduğu ilkokul yıllarından beri bizlere sürekli söyleniyor. Peki dünya pazarında bu kadar büyük pazara sahip fast food tüketimi neden sağlıksızdır?

Fast food ürünler büyük miktarlarda karbonhidrat, ilave şeker, sağlıksız yağlar ve sodyum içerir. Bu yiyeceklerin her zaman kalorisi yüksektir ve çok az besleyici değerler içerirler. Fast food, günlük hayatınızda tüketmeniz gereken sağlıklı besinlerin yerini aldığında, her türlü kötü hastalıklara yol açabilir. Eğer kilo verme hedefiniz varsa bu ürünler kesinlikle uzak durmanız gereken ürünlerdir. İşte madde madde anlatımıyla: fast food ürünlerin tüketimi neden sağlıksızdır?

fast food tüketimi neden sağlıksızdır

Uyuşuk Hissetmenizi Sağlarlar

Yüksek yağ oranı içeren burger, patates kızartması ve milkshake gibi hızlı yiyecekler ve diğer fast food ürünler genellikle vücudunuza ağır bir kalori yüklemesi sağlar. Uzmanlar, büyük fast food porsiyonlarının uyuşuk hissetmenizi sağladığını söylemektedir.

Şişkin Hissettirir

Bazı gıdalar doğal olarak daha yüksek miktarda sodyum içerir, ancak birçok fast food ürününe ekstra miktarda sodyum da eklenir. Bu katkı maddelerinden bazıları, lezzetlendirici veya koruyucu olarak kullanılan monosodyum glutamat (MSG), sodyum nitrit, sodyum sakarin, kabartma tozu (sodyum bikarbonat) ve sodyum benzoattır. Sodyumlar ile ilgili olarak, yetişkinlerin günde 1.500 miligramın altında kalmaları ve asla 2.300 miligramdan fazla tüketmemesi önerilir. Tek bir öğün fast food ürününün içerdiği sodyum miktarı 2.300 miligramı geçebilir. Çok fazla sodyum vücudunuzun su tutmasına neden olarak sizi şişkin hissettirir.

Hafızayı ve Bilişsel İşlevleri Olumsuz Etkiler

Pastırma içeren hamburgerler, bazı kızarmış yiyecekler ve milkshake gibi fast food ürünlerin genellikle doymuş yağ oranı yüksektir. Doymuş yağların kalbi olumsuz etkilediği uzun süredir tespit edilmiş bir gerçektir, ancak yüksek doymuş yağ alımının hafızayı ve bilişsel işlevleri olumsuz etkileyebileceğini gösteren araştırmalar da vardır.

Kabız Olmanızı Sağlar

Diyet lifi (sebze, meyve, kepekli tahıllar, kabuklu yemişler ve tohumlarda yaygın olarak bulunur) sindirim sisteminde baskın bir rol oynar. Lif, atıkları vücuttan çıkardığı için sindirim sisteminizin düzgün çalışmasına yardımcı olur. Kolesterolü düşürmeye ve kan şekeri seviyelerini normal tutma konusunda da işe yarar. Ne yazık ki, çoğu fast food çok düşük oranlarda lif içerdiğinden bu ürünlerin sürekli tüketimi kabız olmanızı sağlayabilir.

Obezite Riskiniz Artar

Tüm yiyeceklerin bulunduğu dengeli bir diyet, eğer yerini fast food yiyeceklere bırakırsa, kaydedeceğiniz en belirgin fark, yemek başına tüketeceğiniz kalorilerde büyük artış olacaktır. Bu durum da karın yağlarında artışa ve haliyle obezite riskinizin artmasına neden olacaktır.  Bu da sizi kronik hastalıklar geliştirme riski altına sokacaktır.

Dişeriniz Çürüyecek

Sık sık soda ve şekerli içecek tüketimi kötü ağız sağlığına yol açabilir. Çok miktarda soda ve şekerli içecek içmek, ağzınızdaki asit miktarını arttırır ve sonunda diş çürümesine ve diş kaybına neden olur.

Yüksek Depresyon Oranı

Son araştırmalar, fast food tüketiminin kişide daha yüksek depresyon oranına neden olabileceğini gösteriyor. Bir çalışma, fast food yiyen insanların depresyon geliştirme olasılığının, tüketmeyenlere göre yüzde 51 daha yüksek olduğunu göstermiştir.

Kan Şekerini Yükseltir

Yüksek karbonhidratlı fast food ürünleri kan şekerinizi yükseltir. Hamburger, kızarmış sandviçler veya patates kızartması gibi beyaz un bazlı yiyecekleri tüketirken, vücudunuz büyük miktarda beyaz şeker alır. Bu tür gıdaların sık sık tüketilmesi, Amerikan Tabipler Birliği’nin klinik bir tanı olduğunu belirten obezite ve diyabet gibi hastalıklara yol açabilir.

Kolestrol Oranınız Yükselecek

Birçok fast food yiyecek hayvansal ürünlerden elde edilir, yağda kızartılır, peynir ve yüksek yağlı dip soslar ile servis edilir. Fast food ürünlerdeki yüksek yağ içeriği, ateroskleroza da yol açabilen kolesterol oranını yükseltir. Bu durum, arterlerde plak biriktiğinde, kalbe ve organlara kan akışını önlediğinde ortaya çıkar. Dahası, fast food iyi (HDL) kolesterolünüzü düşürebilir, kalbinizi ve sağlığınızın kötüleşmesine yol açabilir.

Kanser Riskiniz Artar

Beslenme ve kanser dergisinde yayınlanan 2008 tarihli bir çalışmada test edilen 100’den fazla fast food tüketicisi örneğinde bu teori ortaya çıktı. Örgüt, etin belirli bir sıcaklığa ısıtıldığında oluşan maddenin meme, prostat ve kolon kanserlerine neden olabileceğine olduğunu söylüyor. Ayrıca fast food etlerinde sodyum nitrat ve sodyum nitrit de bulunmaktadır. Bu katkı maddeleri etin rengini korumak ve bakteri üremesini engellemek için kullanılır. Fast foodlara eklenen bu maddeler, kanser riskinizin artmasına neden olmaktadır.

Kalp Hastalığı Riski Artar

Lokantalarda yaygın olarak kullanılan yağlar, doymuş yağ asitlerinden oluşur. Bunlar, oda sıcaklığında katı olan, genellikle hayvanlardan ve bazı bitki yağlarından elde edilen yağlardır. Bir çiz burger içinde bol miktarda bu yağlardan bulabilirsiniz. Uzmanlar bu yağlarındaki kan kolesterol seviyenizi yükseltebileceği konusunda uyarır ve bu durum da kalp hastalığı riskinizin artmasına neden olur.

Yorum gönder