×

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Hakkında Bilgiler

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Hakkında Bilgiler

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi (FSMVU), 2010 yılında Türkiye Cumhuriyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından kurulmuş, amacı Türk yüksek öğretim ve araştırmalarında ön planda olmak olan bir yükseköğretim kurumudur. Üniversite, 1471 yılında İstanbul Fatihi Sultan Mehmet tarafından Ayasofya camisini korumak ve korumak amacıyla kurulan ünlü eski Fatih Sultan Mehmet vakfı (hayır vakfı) tarafından sübvanse edilmektedir. Eğitim ve o zamandan beri öğrenme için fon sağlamaya devam etmiştir. Köklerimizi böylesine saygın bir akademik mirasa sahip olmaktan ayrıcalıklı hissediyor ve geleneksel eğitimi çağdaş bilgiyle birleştirerek bu geleneği daha da ileriye taşımak için çalışıyordur.

Üniversite, İstanbul’un tarihi yarımadasında, tarihi Osmanlı İstanbul’unun daha önceki yüzyıllarına dayanan binalarda, şehrin kalbinde yer almaktadır. Bu, görevimize çok benzersiz bir avantaj sağlıyor. Günlük hayatın kültür, tarih ve sanatla iç içe geçtiği bir noktada önemli bir yer işgal ettiğinin sürekli farkındayız. Aynı şekilde yükseköğretim için de bir buluşma noktası olmayı umut ediyor, tüm öğrencilerimizi, akademisyenleri ve diğer yükseköğretim kurumları ile iş birliklerini bekliyoruz.

FSMVU’nun şu anda İstanbul’un tarihi yarımadasında yer alan 6 kampüste 7 fakülte, 1 enstitü, 2 meslek yüksekokulu, 2 dil okulu, 15 araştırma merkezi ve 1 merkezi bulunmaktadır. Meslek Yüksekokullarımız aracılığıyla, üniversite desteği ile çağdaş iş dünyasının ihtiyaçlarına uygun bir eğitim vermeyi planlıyoruz.

Öğrencilerimizi kendi alanlarında kabul görmüş nitelikli bireyler olarak yetiştirmeyi amaçlıyoruz. Bu bireyler modern teknolojiyi kullanacak, çağdaş bilginin ihtiyaçlarını üretecek; teknik ve sanatsal yetenekleri nedeniyle sosyal ve talepkar olacaklardır.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi

İmkân ve Olanakları Nelerdir?

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi imkân ve olanakları öğrenciler için oldukça geniştir.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Nasıl Bir Üniversitedir?

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi kulüpleri oldukça geniş çaplı olmakla beraber öğrencilerin isteği doğrultusunda seçebilecekleri kulüpler de üniversitenin bünyesinde mevcuttur. TOPKAPI KAMPÜSÜ

Topkapı Yerleşkesi, Yenikapı Mevlevihane’si Külliyesi binalarından oluşmaktadır. Yenikapı Mevlevihane’si, Sünbül Efendi vasıtasıyla Mevleviliğe başlayan Yeniçeri Kâtibi Malkoç Mehmet Efendi tarafından yaptırılmış ve 1597 yılında hizmete açılmıştır. Yenikapı Mevlevihane’si, “Asitane” adı verilen Tekke Mimarisinin en güzel örneklerinden biridir. İstanbul’da Galata Mevlevihane’sinden sonra ikinci Mevlevihane’dir. Tarihi kayıtlara göre Yenikapı Mevlevihane’si başlangıçta mescit, semahane, harem, çeşme, türbe ve 18 derviş hücresinden oluşuyordu. Yenikapı Mevlevihane’si, 1925’te kapatılıncaya kadar, diğer tüm tekke ve din eğitimi kurumlarıyla birlikte 328 yıl boyunca Mevleviliğe hizmet etmiştir.

Bina 2005’ten 2009’a kadar yenilenmiştir. Tadilattan sonra FSMVU’nun kullanımına tahsis edilmiştir. Üniversite, tasavvuf geleneğini ayda iki kez halka açık olan derviş ritüelleri düzenleyerek sürdürmektedir. Bu Kampüs, Arapça Hazırlık Okulu, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Mühendislik ve Fizik Bilimleri Enstitüsü, Güzel Sanatlar Enstitüsü, Sürekli Eğitim Merkezi (SEM) ve FSMVU Türk Hava Yolları merkez kütüphanesine ev sahipliği yapmaktadır.

KÜÇÜK ÇAMLICA KAMPÜSÜ

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yaptırılan bu yerleşke, 2010-2011 eğitim öğretim yılında Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu olarak hizmet vermeye başlamıştır. Kampüs, İstanbul trafiğinden uzak ideal bir konumdadır ve eğitim faaliyetlerinin sağlıklı ve verimli bir şekilde yürütülmesi için uygundur. Toplu ulaşıma ve Üsküdar, Ümraniye, Kadıköy gibi merkez ilçelere yakındır, çok sayıda öğrenci yurdu kampüsümüze yürüme mesafesindedir. Üniversitemize yerleştirilen öğrenciler, öğrencilerin tüm ihtiyaçlarına cevap veren bu binada zorunlu yabancı dil hazırlık sınıfına devam edecekler. Bu Kampüs şunları barındırır: Yabancı Diller Bölümü (İngilizce).

HALİÇ KAMPÜSÜ

Kampüs Beyoğlu ilçesine bağlı Halıcıoğlu adlı bir bölgede yer almaktadır. Kampüs içindeki yapılar, dönemin çok tipik modern kışla yapılarının ilk örneklerindendir; 18. yüzyılın sonu ve 19. yüzyılın başı mimarisi. Bu külliye aynı zamanda Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk modern eğitim kurumu olan Mühendishane-i Berrî-i Hümayun’un 1847 yılında açıldığı yerdir. Bu Kampüs, Hukuk Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Meslek Yüksekokulu, ALUTEAM, KURAM, Kariyer Merkezi ve TÜMER’e ev sahipliği yapmaktadır.

KANDİLLİ KAMPÜSÜ

Kampüs aynı zamanda galerilerle halka açık bir güzel sanatlar merkezi işlevi de görüyor. Üsküdar Belediyesi tarafından 2012 yılında Sanat Merkezi olarak inşa edilen bu binada FSMVU, Üsküdar Belediyesi ile ortak olarak sanat ve kültür etkinlikleri düzenlemektedir. Bu Kampüs, Güzel Sanatlar Fakültesi, Güzel Sanatlar Meslek Yüksekokulu ve Güzel Sanatlar Enstitüsü’ne ev sahipliği yapmaktadır.

ÜSKÜDAR (ATİK VALİDE) KAMPÜSÜ

Üsküdar’da kendi adıyla anılan bir mahallede bulunan külliye, cami ve medreseyi çevreleyen yapılardan oluşuyor. Kervansaray, Hadis Mektebi, Kur’an-ı Kerim hâfız okulu, mutfağı, misafirhanesi, sıbyan mektebi, hamamı ve hastanesi gibi tarihi bölümleriyle oldukça eşsizdir. 1570-1579 yılları arasında Mimar Sinan tarafından yaptırılan bu yapılar, Sultan 3. Murad’ın annesi Nurbanu Valide Sultan tarafından finanse edilmiştir. 18. yüzyıla kadar “Valide Sultan Külliyesi” olarak anılan mekân, Üsküdar Meydanı’nda Gülnuş Sultan adıyla benzeri yeni bir dizi yapı inşa edildikten sonra Atik Valide, Valide-i Atik (The Valide-i Atik) olarak anılmaya başlandı. Eski Valide). Valide-i Atik Külliye’ Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından renovasyonu devam etmekte olup bittiğinde eğitim amaçlı kullanılacaktır. Bu Kampüs ev sahipliği yapmaktadır: Edebiyat Fakültesi ve Eğitim Fakültesi.

Dönemin özgün sivil mimari örneklerinden biri olan Rektörlük binası, aslen yerel yönetim binası olarak tasarlanmış ve 1914 yılında yapıldığında “Şehremaneti Fatih Dairesi” olarak anılmıştır. Fatih yarımadasının tarihi siluetine saygı duruşunda bulunurken modern bir tarzda inşa edilen bitişik bina 2017 yılında eklenmiştir.

Açılan Bölümler Nelerdir?

Tarihin gücünü çağdaş bilgi ve teknoloji ile birleştiren Meslek Yüksekokulları Güzel Sanatlar Bölümü, Türkiye’nin ilk ve tek meslek okulu olma ayrıcalığına sahiptir ve mesleki eğitimin boşluğunu dolduracaktır. Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi bölümleri yıllar geçtikçe zaman içerisinde daha çok gelişmeye ve daha çok açılmaya başlamıştır.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, tüm programları Türkiye Yüksek Öğretim Komisyonu (YÖK) tarafından akredite edilmiş 2 Meslek Yüksekokulu aracılığıyla 4 meslek programı sunmaktadır.

Yorum gönder