Ferforje Nedir ?
Demirin dövülerek şekil verilmesi işlemine ferforje denir. Fransızca kökenli “fer forge” kelimesinden türeyen ferforjenin kullanımı çok eskilere dayanmaktadır. Ferforje ilk olarak 16. Yüzyıl İspanyasında ortaya çıkmıştır. Önceleri demirin eritilip dövülmesiyle yapılan bu işlem, artık makinalar yardımıyla kolayca ve hızlı bir şekilde yapılabilmektedir. Çeşitli desen ve renklerde tasarlanan ferforjeler sunduğu zarif ve estetik görüntüsü sayesinde günden güne daha çok tercih edilmektedir.
Ferforjenin Kullanım Alanları Nerelerdir ?
Aslında hayal edebildiğiniz sürece evinizin yada bahçenizin her yerinde çeşitli amaçlarla ferforje kullanabilirsiniz. Ferforjenin kullanıldığı alanlardan bazıları :
· Bahçe Kapısı
· Pencere Korkuluğu
· Balkon Korkuluğu
· Garaj Kapısı
· Raf
· Takı Askılığı
· Merdiven Korkuluğu
· Sehpa
· Çiçeklik
· Avize
· Balkon Kapısı
· Bahçe Korkuluğu
· Bahçe Masa ve Sandalyeleri
· Askılık
· Kameriye
Bahçe /Balkon Sallanan Koltuk
Yukarıdaki örneklerde de görüldüğü üzere ferforjeler istenilen her şeyde yapı malzemesi olarak kullanılabilir. Bu kadar çok kullanılmasının nedeni ise demirlere şekil verilmesinin yanı sıra dekoratif desenlerde uygulanabilmesidir. Bu dekoratif desenler ile daha modern bir görüntü vermesinin yanı sıra rozet, halka, mızrak ve kare gibi çeşitli motiflerin de işlenebilir olması ferforjelerin daha çok tercih edilmesine neden olmuştur.
Son zamanlarda konsept mekanlarda özellikle kullanılmaya başlanan ferforje masa ve sandalyeler artık balkon, teras ve bahçelerin de vazgeçilmezi oldu. Modern ve şık bir görüntü verilmek istendiğinde siyah ve beyaza boyanan ferforjeler, kıyı kesimlerdeki tatil mekanlarında ise çoğunlukla mavi renge boyanmaktadır.
Minimalist Ferforje Dekorasyon Modelleri
Ferforje Bahçe Masası
Özellikle açık havaya koyacaksanız, ahşap bahçe masası yerine ferforje bir masa tercih etmeniz daha kullanışlı ve uzun ömürlü olacaktır. Ferforje bir masaları değişik hava koşullarına karşı muhafaza etmek zorunda kalmazsınız. Ahşap masalar ıslandıklarında zamanla çürümeye başlar. Fakat ferforje masaların minderlerini içeriye aldığınız zaman hiçbir sıkıntı yaşamazsınız.
Askılık
Ferforje askılıklar önce sağlamlıkları sonra da şıklığı ile tercih edilmektedir. Ferforje askılık seçerken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise demirlerin mızrak şeklinde sivri olmamasıdır. Ferforje askılıkların desenlerinin içe kıvrık olmasına dikkat etmek gerekir. Aksi halde sivri uçlu ferforje askılıklar giysilerin yırtılmasına neden olabilir.
Ferforje Ayaklı Çiçek Sehpası
Çiçekler renkli oldukları için, saksıların altına ahşap renkli sehpalar koymak şık bir görüntü vermek yerine ortama sadece şirin bir hava katar. Ferforje desenli saksı ayakları kullandığınızda ise, odaya fazla çiçek koysanız bile göze batmayacaktır.
Raf
Evinizin duvarlarına çeşitli geometrik şekiller kullanarak yapabileceğiniz rafları kitaplar yada küçük dekor aksesuarları koyarak donatabilirsiniz. Rafların zemin kısmına uygun ölçülerde cam yada kütük kestirebilir demirleri ise salonunuza uygun bir renge boyayabilirsiniz.
Ferforje Kafes
Ferforje kafeslerde bahçe ve evlerin dekoratif parçaları haline gelmiştir. Büyük kafesler daha çok kuşlar için kullanılır. Küçükler boş kullanılabileceği gibi içerisine ampul yada mum da konulabilir.
Ferforje Korkuluklar
Ferforje korkuluklar sağlam olması ve koruyuculuğu arttıran desenlerle donatılması nedeniyle daha güvenlidirler. Korkulukların uçları sivri yapılarak üzerinden atlanma olasılığı da en aza indirilir.
Ferforje Çerçeve
Yoğun yaprak yada kıvrım desenli demirlerle şık çerçeveler tasarlayabilirsiniz. Özellikle yuvarlak ve dikdörtgen ferforje çerçeveler altın ve gümüş renklere boyandığında çok sık olmaktadır. Kendiniz demirleri kaynatamayacaksanız hazır bir ferforje çerçeve alarak kendiniz de dilediğiniz gibi boyayabilirsiniz.
Yorum gönder