×

Fırat Üniversitesi

Fırat Üniversitesi

Fırat Üniversitesi

Kuruluşu, 1 Nisan 1975 tarihinde TBMM’nde kabul edilen ve 11 Nisan 1975 tarihinde Resmî Gazete ’de yayımlanarak yürürlüğe giren 1873 sayılı “Dört Üniversite Kurulması Hakkında Kanun” ile gerçekleşen Fırat Üniversitesi’nin çekirdeğini Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi oluşturmuştur. 1975–1976 eğitim öğretim yılında Fen-Edebiyat Fakülteleri’nin de ilavesiyle üniversite, eğitim ve öğretime üç fakülte ile başlamıştır. EDMMA (Elâzığ Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi) ise Mühendislik Fakültesi’ne dönüştürülerek üniversite bünyesinde yer almıştır.

Elazığ’da yükseköğretim, 1967 yılında açılan Yüksek Teknik Okul ile başlamıştır. Aynı yıl içerisinde Ankara Üniversitesi Senatosunun Elazığ’da Veteriner Fakültesinin kurulmasını öngören kararı, Milli Eğitim Bakanlığınca onaylanmıştır. Yüksek Teknik Okul,1969 yılında Elâzığ Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi (EDMMA)’ne dönüştürülmüş, Veteriner Fakültesi de 1970 yılında Ankara Üniversitesine bağlı olarak eğitim-öğretime başlamıştır.

Elazığ’daki yükseköğretim kurumları, 11 Nisan 1975’de “Fırat Üniversitesi” adıyla tek bir çatı altında toplanmış ve Veteriner Fakültesi, Fen Fakültesi ve Edebiyat Fakültelerinden oluşan bir yapı çerçevesinde faaliyete başlamıştır. EDMMA ise Mühendislik Fakültesine dönüştürülerek, 1982 yılında kurulan Tıp Fakültesi ile birlikte Üniversite bünyesinde yer almıştır. Teknik Yüksekokul, 1184 Sayılı Kanun’la 1969 yılında Elâzığ Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi’ne (EDMMA) dönüşmüş, Veteriner Fakültesi de 1970 yılında Ankara Üniversitesi’ne bağlı olarak öğretime açılmıştır.

Tarihi boyunca birçok medeniyete kucak açan Elâzığ, çağdaş bir bilim ve eğitim merkezine, Fırat Üniversitesine ev sahipliği yapmaktadır. Fırat Üniversitesi; sadece Elâzığ’ın değil, içinde yer aldığı bölgesinin kalkınmasında katkı sağlamaktadır. Fırat Üniversitesi, ulusal ve uluslararası ortamlarda mensubu olmaktan övünç duyulan, vereceği eğitim öğretim, yapacağı bilimsel araştırmalar ile Türkiye’nin, Atatürk’ün gösterdiği çağdaş uygarlık düzeyinin üzerine çıkmasına katkıda bulunacak lider bir üniversite olmak için çalışmakta ve Doğu’nun yükselen ışığı olmaya devam etmektedir.

Fırat Üniversitesi

Fırat Üniversitesi İmkân ve Olanakları Nelerdir?

Fırat Üniversitesi imkân ve olanakları öğrenciler için oldukça geniş çaplıdır.  Üniversite bünyesinde çok sayıda branşta faaliyet gösteren spor takımları bulunmaktadır. Mevcut Spor Tesisleri 15 Bin Kişilik Kapalı Spor Salonu, 2 adet Çim Futbol Sahası, 6 adet Açık Basketbol Sahası, Paintball Tesisleri, Kondisyon aletleri ve jimnastik salonundan oluşan Fitness Salonu bulunmaktadır.

Fırat Üniversitesi, öğrencilerinin her türlü sağlık sorununu da modern hastanesinde çözüme kavuşturmuştur. Tıp Fakültesinin Araştırma ve Uygulama Merkezi olan Fırat Üniversitesi Hastanesi 1984 yılından itibaren tüm üniversite personeli ile öğrencilerinin sağlıklı bir hayat geçirmelerini sağlamaktadır.

Fırat Üniversitesi Nasıl Bir Üniversitedir?

Fırat Üniversitesi kulüpleri oldukça geniş çaplı olmakla beraber öğrencilerin isteği doğrultusunda seçebilecekleri kulüpler de üniversitenin bünyesinde mevcuttur.

Üniversite; eğitim, araştırma ve idari faaliyetlerinde kaliteye, kalitenin içselleştirilmesine ve sürekliliğine önem vermektedir.

Öğrenci memnuniyetinin sürekli artırılması konusunda çalışmalar yapılması, karar alma süreçlerine öğrencilerin de katılması, eğitimin öğrenci merkezli yürütülmesi ve öğrencilerden alınan geri bildirimlerle sürekli iyileşmenin sağlanması temel değerlerimizdendir.

Fırat Üniversitesi sosyal sorumluluk bilincindeki İl, bölge ve ülkeyle ilgili öncelikli konularda üzere düşen sorumlulukları yerine getirmesi, üniversitenin temel değerlerindendir.

Yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanılması, doğal güzelliklerin korunması ve Üniversite içerisinde geri dönüşüm bilincinin ve uygulamalarının yaygınlaştırılması Üniversitenin temel değerleri arasındadır.

Temel görevlerini başarılı ve etkin bir şekilde sürdürmek, topluma ve paydaşlarımıza fayda sağlayacak çalışmalar yapmak/bu tür çalışmalarda yer almak, Üniversitenin sağladığı katma değerin sürekliliğini ve artmasını sağlamak temel esaslardandır.

Köklü mazisi ile geçmişiyle binlerce öğrenciyi mezun ederek meslek sahibi yapan Fırat Üniversitesi, 36.000 öğrencisi, 1545’i akademik olmak üzere 1408 idari personeli ve 2 milyon metrekare ‘ye ulaşan toplam alanı ile Üniversite kampüsü alan büyüklüğü olarak Türkiye’de üçüncü kampüstür.

Fırat Üniversitesi, öğrencilerine hem entelektüel gelişime hem de mesleki bilgi ve becerileri edinilmesine yönelik fırsatlar sağlayan zengin ve renkli bir akademik ortam sunmaktadır.

URAP Araştırma Laboratuvarı tarafından yapılan 2012 değerlendirme sonuçlarına göre: Mühendislik Fakülteleri sıralamasında 6., Tıp Fakülteleri arasında25., Sosyal Bilimler alanında 13. ve Yaşam Bilimleri alanında ise 17. sırada yer alarak büyük bir başarıya imza atmıştır.

Açılan Bölümler Nelerdir?

Fırat Üniversitesi akademik birimi içerisinde birden fazla fakülte, yüksekokul, enstitü bulunmaktadır. Elâzığ da bulunan bir devlet üniversitesi olan Fırat Üniversitesi’nin eğitim dili Türkçe olan programların yanı sıra İngilizce olan lisans bölümleri imkânı da vardır. Fırat Üniversitesi bölümleri yıllar geçtikçe zaman içerisinde daha çok gelişmeye ve daha çok açılmaya başlamıştır.

İlerleyen yıllarında Fırat üniversitesinde açılan iktisadi ve idari bilimler fakültesinde bankacılık ve finans, siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler bölümü kontenjanları arttırılmıştır ve öğrencilere Fırat Üniversitesi lisans istekleri doğrultusunda kapı açmıştır. 2012 2013 yıllarında Fırat Üniversitesi Meslek Fırat Yüksekokulu da kurularak 9 programda ön lisans öğretime açılmıştır.

Yorum gönder