Fosfor Elementi Ve Kullanım Alanları
Dünyada en fazla kullanılan elementlerin başında tabi ki fosfor elementi geliyor. Fosfor elementi, sağlık açısından son derece önemlidir… İnsan vücudunda en çok ikinci mineral olarak fosfor bulunuyor. İnsanın sağlığı açısından önemli olan mineral, endüstriyle birlikte tarımda da aynı zamanda aranan element olarak dikkat çekiyor. Dünya da yaygın şekilde yer alan fosfor, karanlıkta parıldamasıyla da tabi ki dikkat çekiyor. Yunanca ’da ışık saçma anlamında kullanılıyor. Aynı zamanda havai fişeklerin ana maddesini de fosfor elementi oluşturuyor.
Fosfor Elementinin Kullanım Alanları
Fosfor elementi kullanım alanları oldukça geniş bir yere sahiptir… Kimyasal özelliklerinden dolayı ışık verecek ürünlerin de önemli hammaddesini oluşturuyor. Ampullerle birlikte lambalarda çok fazla kullanılıyor. Kibrit ve havai fişek üretiminde de aynı zamanda kullanılıyor. Önemli fosfor bileşiğinden oluşan fosforik asit özellikle hayvancılıkta ve tarımda çok fazla tercih ediliyor. Fosforik asit tuzu ya da esteri de fosfatlı gübrelerde çok fazla kullanılıyor. Fosfat kayasının da %90’ı özellikle gübre üretimi için kullanılıyor. Fosforla bileşiklerin özellikle kullanıldığı alanda ki ürünleri de şu şekilde sıralayabiliriz:
- Boya içinde barındıran içeceklerde
- Diş macunlarında
- Tarım ilaçlarında
- İzli şekilde ki mermilerde
- Farklı cam uygulamalarında
- Karbonatlarda
- İşaret fişeklerinde
- Su yumuşatıcılarında
- Temizlik ürünlerinde
- Sinir gazlarında
- Nükleer fizikte
- Tıp ürünlerinde
- İlaçlarda
- Yangınla sis bombalarında
- Barutlarda
- Haşere zehirlerinde
Fosfor Elementi Nerelerde Üretiliyor?
Dünyada bulunan fosfat yatakları toplam rezervi yaklaşık 50 milyar tondan oluşuyor. Fosfor mineralleri üretimi açısından da yılda yaklaşık 150 -200 milyona tekabül ediyor. Rusya, Tunus, Amerika, Cezayir, Fas, İsrail, Togo, Güney Afrika, Senegal, Ürdün, Pasifik adası, Hint adası gibi yerlerde fosfat yatakları da mutlaka bulunuyor. Ülkemizde de Güneydoğu Anadolu tarafında fosfor elementi yatakları bulunuyor. Mardin ve Mazıdağı başta olacak şekilde Adıyaman, Bingöl, Kilis, Hatay ve Şanlıurfa gibi yörelerde de fosfat yatakları kesinlikle bulunuyor.
Fosfor Elementinin Kimyasal Özellikleri
Sembolü “P” olarak ifade edilen element hem ametaldir hem de aktiftir… Azot haricinde fosfor, çok sayıda elementle bileşik oluşturur. Doğada da genel olarak puslu beyazla ya da yarı saydam şekilde bulunur. Serbest şekilde nadir görülür. En fazla bulunan elementlerin içinde de 11. Sırada yer alıyor. Fosfor elementi kimyasal özelliği arasında en bilineniyse, güneş ışığında ki enerji seviyesinin artmasıdır. Fakat enerji seviyesi de aynı şekilde sabit dahi tutulabilir. Özellikle sıcak havayla karşılaşırsa ani şekilde alev alır tabi ki bu durum da elementin en belirgin özelliği olarak sayılır.
Yorum gönder