×

Gecikmiş Kas Ağrısı (DOMS) Nedir? Nasıl Geçer?

Gecikmiş Kas Ağrısı

Gecikmiş Kas Ağrısı (DOMS) Nedir? Nasıl Geçer?

Gecikmiş Kas Ağrısı, kısa adı ile (DOMS) yani anlamı (Delayed onset Muscle Soreness) olarak adlandırılan bir çeşit egzersizlerden sonra oluşan Kas ağrıları için kullanılan terimlerdir. Özellikle plansız ve programsız yapılan egzersizler sonucu kişide oluşan Kas ağrılarıdır.

Hepimiz bazen bir spora başladığımızda, bir spor eğitmeni gözetimi altında yapmadığımız zamanlar, vücudumuz düzensiz hareketlerden veya fazla vücudumuza yüklendiğimizde onun sonrasında çıkan ağrıları çok iyi biliriz. Hatta bu ağrılar bazen o kadar dayanılmaz hale gelir ki sporu terk etmemize bile sebep olabiliyor. İşte bu konu ile ilgili detayları sizler ile paylaşacağız ve tabii tedavi yöntemleri hakkında da bilgiler vereceğiz sonuna kadar okuyun.

Gecikmiş Kas Ağrısı

DOMS Nedir?

(DOMS) Anlamı gecikmiş kas ağrısı demektir. Vücudunuza çok yüklendiğinizde, bir kaç saat sonra aradan çıkan Kas ağrısının, bazen birkaç saat sürmesi bazen de birkaç gün devam etmesi ile sonuçlanan Kas tutulmasıdır. Özellikle spora yeni başlayan ya da spordan epey uzak kalmış kişilerin, bir anda ham vücudun alışılmadık bir şekilde spor yapmaları sonucunda kaslarının sertleşmesi ve ağrıması ile sonuçlanan bir durumdur.

Kas Ağrısının Sebepleri Nedir?

Kas ağrılarının başlıca sebeplerinden birkaçı, Kas liflerinde aşırı hareketlerden dolayı oluşan  mikroskobik yırtıkların oluşması durumları,  Düzensiz spor yapmak, vücuda aşırı yüklenmek, ağır yük taşımak gibi sebepler sıralanabilir. Spor sonrası Kas ağrısı daha sik görülebilmektedir. Tabii bu ağrılara sebep olan hareketler derece derece değişir. Mesela vücudunuza az yüklenmiş iseniz ağrıların süreside birkaç saati geçmeyecektir. Fakat vücudunuza aşırı yüklendiyseniz bu ağrıların suresi birkaç gün uzayabilir. Özellikle düzensiz spor, ağır antrenman veya ağır işte çalışanların ortak sorunudur.

Gecikmiş Kas Ağrısının Tedavisi Nasıl Yapılmalı?

Hemen hemen herkesin ortak sorunu olan Kas ağrılarının tabii ki de tedavi yöntemleri de vardır. Peki Kas ağrısı nasıl geçer? İçin Kas ağrılarına iyi gelecek tedavi yöntemlerini bulduk ve derledik. Siz de pratik bilgiler sayesinde bu can sıkıcı ağrılardan daha kısa zaman içinde kurtulabilirsiniz. Gelin hep beraber (DOMS) Tedavi yöntemleri hakkındaki bilgilere göz atalım.

Aktif toparlanma uygulaması yapın. Aerobik egzersiz yaparak kan hızınızı artırabilirsiniz. Bu şekilde Kas ağrılarınız daha kısa sürede azalacaktır.

Toparlanmak için ara ara dinlenin. Sürekli üst üste ağırlıklar ve hareketlerden sakının! Ara ara vücudunuzu dinlendirin.

Spor masajı yapın. Ağrıyan kaslarınızın ağrısını dindirmek için spor masajı yaparak oluşan şişkinliği dindirebilirsiniz.

Buz uygulayın. Aktivite sonrası vücudunuzda oluşan Kas ağrılarını gidermek için ağrıyan bölgelere boz takviyesi uygulayın. Eğer her yeriniz ağrıyorsa boz küveti uygulayın.

R.I.C.E Akut, yaralanmalar için standart metodu kullanmak işinize yarayabilir.

Germe egzersizleri uygulayın. Uzmanlar bu konuda germe egzersizlerin işe yaradığına dair kanıt bulamasalardı, germe egzersizlerini yapan insanların sonuçta memnun kaldıkları bilinmektedir.

Yoga yapın. Yoga gecikmiş kas ağrılarınızın hızlı bir şekilde iyileşmesinde etkilidir.

Egzersizlerden Sonra Ağrılarınızı Önleyecek Pratik Bilgiler.

Siz de kendiniz bazı önlemler alarak, Kas ağrıları konusunda kendinizi güvene alabilirsiniz. Nasıl mı? Tabii ki Kas ağrılarını oluşturan etkenlerden uzak durarak bunu yapabilirsiniz. Bu konuda bit kaç öneri Aşağıdaki gibi verilmiştir.

  1. Egzersiz yaparken mutlaka planlı ve programlı yapın.
  2. Egzersizlerin planına sadık kalın.
  3. Sporun 10 kuralını mutlaka bilmelisiniz.
  4. Egzersiz programı için mutlaka bir spor eğitmeni ile görüşün.
  5. Aktif yapmadan önce mutlaka ısınma hareketleri yaparak vücudunuzu spora hazırlayın.
  6. Sporun 10 kuralını mutlaka uygulayın ve vücudunuzu düzenli bir şekilde harekelettirin.
  7. Spora yeni başlıyorsanız hafif ağırlıklar ile sık sık tekrar ederek kendinizi alıştırın.
  8. Aktivite bittikten sonra hafif streching ile soğuma uygulayın kendinize.
  9. Steroid içermeyen ilaclar kullanın. Başka bir deyişle inflamasyon giderici ilaçlar kullanmalısınız. Ağrı kesici tipi haplar kısa süreliğine ağrılarınızı azaltabilir. Ama ağrılarınız hapların etkisi geçtiği zaman tekrar baslar. kısa zaman içinde olsa ağrılarınızın sonlanmasını istiyorsanız Aspirin, ibuprofen ya da naproxen sodyum kullanabilirsiniz. Bu ilaçlar tedaviyi hızlandırmasa bile kas ağrılarınızi azaltmaya yardımcı olacaktır. Yalnız uzmanlar antrenmandan önce ibuprofen ilacı almanızı tavsiye etmiyorlar.
  10. Ağrılarınız var ise spora veya antrenmana birkaç gün ara verin ve dinlenin. Ağrılarınız tam anlamı ile geçtiğinde aktivite programınıza devam edebilirsiniz.

Ağrıların giderilmesi için ilk öneriler uzun bir dinlenme surecidir. Bazen uzun süre dinlenmek ağrılarınızın kaybolmasına neden olabilir.

Egzersiz yaptıktan sonra fuam rulo kullanmak uygundur.

Spor masajı yapmanız faydalı olacaktır.

Boz masajı da bu durumlarda etkili bir etkendir.

Fazla ağrı hissettiğinizde dayanılmaz, mutlaka doktorunuza başvurmalısınız.

Yorum gönder