×

Germanyum

germanyum

Germanyum

Bu elementi doğada az bulunan bir elementtir. Elektriksel niteliği onu oldukça değerli yapmaktadır. Nadir bulunması ve üretiminin kısıtlı olması bu elemente ulaşmayı zorlu yapıyor. Çeşitli teknolojik aletlerin elektronik devrelerinde yer almaktadır. Optik sistemlerde kullanılması da tıp alanındaki önemini arttırmaktadır. Göz hastalıkları için sıklıkla tercih edilmektedir. Kanser çalışmalarında da faydaları olduğu görülmüştür. “Ge” sembolü ile gösterilir. Atom numarası 32’dir. Gümüş grisi renginde olan bu element metal özelliği taşır. Germanyumun rafine edilmesinde, cevherlerinden elde edilen düşük dereceli kalıntılar güçlü hidroklorik asit ile muamele edilir. Elde edilen germanyum tetraklorür damıtılır, tekrar tekrar yeniden damıtma ile saflaştırılır ve oluşturmak için hidrolize edilir.

germanyum

Germanyum Elementi Tarihi

Germanyum elementi Dimitri Mendeleyev’in periyodik tablodaki boşluklardan yola çıkarak varlığını tahmin ettiği elementlerden biridir. 1886 senesinde Clemens Winkler deneyleri esnasında germanyum elementini buldu. Argirodit üzerinde çalışmalar yaparken germanyumu bulan bilim adamı saflaştırma yaparak germanyum elementini elde etmiştir. Mendeleyev’in tahminleri doğrulanmış oldu. Elementi bulan bilim adamı anavatanı olan Almanya’dan yola çıkarak Germanyum ismini bu yeni elemente verdi. Germanyum tarihi insan hayatında başlasa da önemi uzun süre anlaşılamadı. 1940 yıllarında önem kazanmaya başladı. Artık birçok başka madde de yarı iletken olarak kullanılmaktadır. Germanyum, transistörlerin ve doğrultucular ve fotoseller gibi cihazlar için bileşenlerin üretiminde birincil öneme sahiptir.

Germanyum Elementi Kullanım Alanları

Elektronik cihazlardaki uygulamalarına ek olarak, germanyum alaşımların bir bileşeni olarak ve floresan lambalar için fosforlarda kullanılır. Germanyum kızılötesi radyasyona karşı şeffaf olduğu için, pencere ve lensler gibi radyasyonun tespitinde ve ölçülmesinde kullanılan ekipmanlarda kullanılır. Germanyum dioksitin yüksek kırılma indeksi, optik cihazlarda kullanılan gözlüklerin bir bileşeni olarak değerli kılar. Kameralar ve mikroskop hedefleri için geniş açılı lenslerde kullanılır. Germanyum ve bileşiklerinin toksikolojisi iyi tanımlanmamıştır. Element esnek değil kırılgandır. Kristallerindeki atomlar elmastaki karbon atomları gibi düzenlenmiştir. Germanyumun elektriksel ve yarı iletken özellikleri silikon ile karşılaştırılabilir niteliktedir. Oda sıcaklığında hava yoluyla saldırıya uğramaz, ancak 600 ° –700 ° C’de (1.100 ° –1.300 ° F) oksitlenir ve tetrahalidler oluşturmak için halojenlerle hızlı reaksiyona girer. Germanyum kullanım alanları oldukça çeşitlidir. Germanyum doğada yaygın olarak dağılmıştır, ancak serbest oluşmayacak kadar reaktiftir.

Yorum gönder