Gümüşhane’de Gezilmesi ve Görülmesi Gereken Yerler
Gümüşhane Karadeniz Bölgesi’nde yer alan ve yüz ölçümü yönünden küçük olan bir şehrimizdir. Bölge, doğal alanları ve Karadeniz iklimini yansıtan arazileri ile dikkat çekmektedir. Peki Gümüşhane’de Gezilmesi ve Görülmesi Gereken Yerler nerelerdir? Yazımıza bu alanlara dair bilgi vererek devam edelim.
- İkizevler Kent Müzesi
- Kov Kalesi
- Baksı Müzesi
- Gümüşhane Konakları
- Süleymaniye Mahallesi
- Torul Cam Teras
- Karaca Mağarası
- Tomara Şelalesi
Kov Kalesi
Gümüşhane tarihi bir şehir olması sebebiyle içerisinde çok sayıda kaleyi barındıran bir yerdir. Toplam olarak şehirde 16 adet Kale bulunmaktadır. Bu kareler genel olarak geçit alanları üzerinde ve yerleşim bölgelerine yakın konumlandırılmıştır.
Bunun sebebi de eski dönemlerde şehrin ticaret yolu olarak kullanılmasıdır. Kov Kalesi bu tarihi kalelerden birisi olarak ön plana çıkmaktadır. Esenyurt Kov köyünde bulunan kale; 2008’de onarım işlemleri bitirilerek ziyaretlere açık hale gelmiştir.
Kalenin dikkat çeken yönlerinden birisi de arkeolojik sit alanı ilan edilmesidir. Doğu Karadeniz Bölgesi’nin şu ana kadar gelen en görkemli kale örneği olarak bilinmektedir. Aynı zamanda bölgede antik bir kentin bulunduğu da düşünülmektedir.
1300’lü yıllarda yapıldığı düşünülen kale; Selçuklu medeniyeti döneminde de kullanılmıştır. İç kale ve dış kale olarak tanımlanmaktadır. Gümüşhane gezilecek yerler listesinde baş sırada olmaya adaydır.
İkizevler Kent Müzesi
2006 yılında açılan Gümüşhane İkizevler Kent Müzesi; tarihi Gümüşhane yapılarının örneklerini yansıtmaktadır. 1920 yılında inşa edildiği bilinen mekan oldukça şık bir görüntüye sahiptir. Bunun yanı sıra çeşitli restorasyonlarla genişletilmiştir.
Gümüşhane merkeze yakın olan müzede Osmanlı ve yakın dönem tarihine ait eserler de sergilenmektedir. Şehre gelenlerin mutlaka uğraması gereken mekanlardan birisidir.
Baksı Müzesi
Bulunduğu bölge itibariyle çok güzel bir konumu olan Baksı Müzesi Çoruh Vadisi’ne yakın bir tepe üzerindedir. İsmini daha önceki adı Baksı olan köyden alan müze hem geleneksel el sanatları hem de çağdaş sanat örneklerini birleştirerek sunmayı amaçlamaktadır.
Daha önce müzenin adını aldığı Baksı köyünün bugünkü adı Bayraktar’dır. Müzede atölye, konferans salonu, konukevleri ve kütüphane gibi pek çok farklı alan yer almaktadır.
Gümüşhane Konakları
Gümüşhane konakları, muhteşem bir mimariye sahip olan evleri ile dikkat çekmektedir. Gümüşhane merkez gezilecek yerler sorulduğunda ilk akla gelecek mekanlardan birisidir. Toplum olarak kültürümüzde önemli bir yeri olan eski mimari yapılara çok iyi bir örnek teşkil etmektedir. Yeşillikler içerisindeki Gümüşhane konaklarını mutlaka ziyaret etmeli, bu mekanları görmeden şehirden ayrılmamalıdır.
Süleymaniye Mahallesi
Süleymaniye Mahallesi, eskiden çok önemli bir işlevi olan İpek Yolu üzerinde yer almaktadır. Şehrin en eski yerleşim bölgesi olarak ön plana çıkan Süleymaniye Mahallesi; pek çok farklı kültür ve inançtan insanın bir arada yaşadığı güzel bir alandır.
Antik Kent olarak da tanımlanan mekan; doğal kentsel sit alanı olarak kabul görmüştür. Çok eski bir tarihe sahip olan mahalle; İskender döneminin yanı sıra Doğu Roma İmparatorluğu döneminde de etkin olmuş; Selçuklu ve Karakoyunlular gibi çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapmıştır. 1461 yılında Osmanlı İmparatorluğu’na dahil olan alandan 1900’lerde gelindiğinde madencilik işi sona erdiği için bölgede çok fazla göç olmuştur.
Torul Cam Teras
Bölge açısından çok önemli bir anlam ifade eden Torul Kalesi’ne yakın bir alanda konumlandırılan cam seyir terası; muhteşem bir manzara izleme olanağı sunmaktadır. Torul Kalesi Ortaçağ’da yapılmış olup Fatih Sultan Mehmet döneminde Osmanlı topraklarına katılmıştır.
Yapılma amacı gözetleme ve savunma odaklıdır. Bu kaleye yakın oluşturulan cam seyir terası ülkemizdeki örnekler arasında en yüksek taraflardan birisi olarak dikkat çekmektedir.
Karaca Mağarası
Şehrin turizmine çok önemli katkısı bulunan mağara; Tuğrul bölgesinde bulunmaktadır. İsmini aldığı Karaca Mahallesi’ne ise yakın bir alandadır. Girişi oldukça dar olup bir insanın sığabileceği kadardır. Ancak içeri doğru girdikçe genişleyen bir yapıya sahiptir ve görüntüsüyle oldukça etkileyicidir.
256 metre yatay uzunluğu olan mağara içinde pek çok değişik renkte travertenler bulunmaktadır. Bunun sebebi olarak da, suyun içerisindeki erimiş mineral maddelerin yoğunluğu gösterilmektedir. Yaklaşık 15 milyon yaşında olan mağara dünyada nadir bulunan doğal örneklerden bir tanesidir.
Tomara Şelalesi
Harika bir doğal görüntü yaratan ve Gümüşhane’de mutlaka görülmesi gereken yerler arasında yer alan doğa harikası Tomara Şelalesi; özellikle yaz aylarında yeşil ve mavi buluşturan bir alandır.
Genelde halk tarafından çevresinde piknik yapılan ve görselliği ile dikkatleri üzerine çeken çok özel bir doğal güzelliktir. Çevresinde çeşitli tesisler bulunan ve dinlenmek için tercih edilebilecek mekanlara ev sahipliği yapan Tomara Şelalesi’ni rahatlıkla gezebilirsiniz.
Ayrıca bölgede Şiran Tomara Şelalesi Kültür ve Turizm Festivali de düzenlenmektedir. Her sene yapılan bu etkinlik ilk olarak 2019 yılında düzenlenmiştir.
Konser, eğlence programı, bisiklet yarışı, yürüyüş gibi pek çok etkinliğe ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca alanda fotoğrafçılık, ATV ve çeşitli yayla gezileri gibi farklı etkinlikler yapma imkanı da bulunmaktadır.
Yorum gönder