Hassiyum Elementi ve Kullanım Alanları
Hassiyum elementi ve kullanım alanları nelerdir, hassiyum elementinin fiziksel ve kimyasal özellikleri nelerdi, izotomları nelerdir gibi konular bu makalede ele alınmıştır. Hassiyum elementi sentetik olarak laboratuvarlarda üretilip doğada kendiliğinden oluşan bir element değildir. Sadece sentezlendiği nde laboratuvarlarda bulunan hassiyum süper ağır elementlerden biridir. Hastayım elementi laboratuvar ortamında Gözle görülebilecek çoğunlukta üretilmiş bir elementtir. Hassiyum elementinin günümüze kadar yalnızca 100 atomu üretilip sunulmuştur. Bu element çok çabuk bozulabilen ve yürüyebilen bir elementtir. Bu sebeple laboratuvar araştırmaları dışında herhangi bir alanda hassiyum elementinin uygulaması ya da kullanımı yoktur. Bu elementin ortaya çıkışı, icadı ve ismi konusunda Alman ve Rus bilim adamları birbirleri ile tartışmaya girmiştir. Hassiyum elementinin bilinen diğer en ağır elementlerden daha da ağır oldu tahmin edilir. Pek çok alanda kullanılabileceği öngörülen bu element yeterli miktarda sentezlendiği zaman büyük icatlar yapılabilir. Hassiyum elementi platin grubu elementler ile benzerlik gösterir. Oksijen gibi Uçucu bir yapıya sahip olması için pek çok tepkimeye girmesi gerekir.
İzotopları
Doğada kendiliğinden bulunmayan hassiyum elementinin izotopları laboratuvar ortamında incelenmiştir. Radyoaktif bir element olan hassiyum laboratuvar ortamında sentetik bir şekilde üretilir. 108 numaralı hassiyum elementi için pek çok bilim adamı çeşitli araştırmalar yapmıştır. Demir ve kurşun bombardımanı sonucu elementlerinin izotopların ulaşmak mümkün olmuştur. 1985 yılında Almanlardan oluşan bir ekip çalışmalarının bir rapor haline getirerek bu elementi hastayım adını vermiştir. Bu durum pek çok tartışmaya yol açmıştır. Özellikle Rus ve Alman arasında büyük tartışmalar çıkmıştır. Bunun sebebi ise Rus ekibin çalışmalarının göz ardı edilmesidir. Hassiyum elementi üzerine hem Ruslar hem de Almanlar büyük çalışmalar yapmıştır. Bu sebeple Almanların tek başına karar vermesi ve bu ismi koyması Ruslar tarafından hoş karşılanmamış tır. Hassiyum elementinin toplam 12 izotopu bulunur ve bu izotopların hiçbiri kararlı halde değildir. Aynı zamanda hassiyum elementinin izotoplarının kütle numaraları 260 ile 275 arasında düşmektedir. Bu izotopların Alfa çürüme gibi durumlarını görülmesi yaklaşık olarak 40 milisaniye sonra gerçekleşir. Hassiyum elementinin 3 adet en ağır izotopu bulunur. Bu izotoplarının yarılanma ömrü yaklaşık olarak 4 saniye sürer. En kararlı izotopunun yarılanma süresi ise en fazla 28 saniye olacaktır. Aynı zamanda Kararlı olma özellikleri azaldıkça yarılanma ömrü süresi daha da Uzar ve bu 60 dakikaya kadar çıkabilir.
Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri
Hassiyum elementinin fiziksel ve kimyasal özellikleri adına pek çok araştırma yapılmıştır. Çok uzun yıllardan beri hassiyum elementinin pek çok özelliği ortaya çıkmıştır. Ve hala bu element ile ilgili pek çok çalışma ve Araştırma yapılmaktadır. Kimyasal sembolü hs olmaktadır. Aynı zamanda 1984 yılında ortaya çıkan atom numarası 108’dir. Hassiyum elementinin atom ağırlığı 270 olmaktadır. Hassiyum elementinin periyodik tablodaki yeri 8B grubudur. Süper ağır bir element olan hassiyum elementi geçiş metalleri grubunda yer alır. Geçiş elementleri arasında 6 sırada yer alır. Genel olarak metal ve Gri bir görünüme sahiptir. Laboratuvar ortamlarında yeterli kadar üretildiği takdirde pek çok işe yarayabilecek konuşulmaktadır. Aynı zamanda fazla üretildiğinde metalik bir görünüme sahip olacağı söylenir. Oda sıcaklığında genellikle katı halde bulunacağı öngörülür. Bu elementin çekirdeğinde yaklaşık olarak 110 Proton bulunmaktadır. Platin grubu elementlerinin çok büyük benzerlik gösteren hassiyum elementi havada Oksijen ile Uçucu bir hale gelebilmektedir. Hassiyum elementi Batı Almanya’dan türemiş bir kelimedir. Proton, nötron Birgül elektron sayıları hakkında Alman ekibi ve Rus ekibi büyük çalışmalar elde etmiş ve bunun sonucunda bilgi edinmek mümkün olmuştur. Yapılan araştırma ve yapılan deneyler sonucu izotoplardan başarılı şekilde sentezleme yapıldığı mümkün olmuştur.
Yorum gönder