İlişkilerde Aşırı Kıskançlık Normal Midir?
İlişkilerde aşırı kıskançlık ve güvensizlik en büyük sorunlar arasındadır. Bunun temeline bakıldığında kişilerin geçmişte aldatıldığı veya böyle bir durumu yaşamak istemediği görülür. Her ne kadar seven kişiler birbirlerini doğal olarak karşı cinsten kıskansa da, bunun aşırısı iyi bir şey değildir.
Zira karşı tarafa güven duyulmadığı sonucu doğrudan getirir. Böylece ilişkinin en temel maddelerinden biri yıkılmış olur. Bir süre sonra da sevgi ortadan kalkar. Bir süre sonra kişiler normal, sıradan arkadaşlarla karşı tarafın görüşmesine engel olabilir. Ortada herhangi bir durum yokken paranoya oluşabilir.
Dolayısıyla kişiler bu durumla mümkün olabildiğince baş etmelidir. Aksi durumda ilişki zarar göreceği için sonlanabilir. Bu nedenle,
- Kıskançlık duygusunu anlamak ve kabul etmek,
- Sakinleşmek ve açık düşünmek,
- Harekete geçmemek,
- Güvenli hissetmek,
- Üzerine konuşmak,
- Rekabetçi olmak,
Gibi konulara dikkat edilmesi gerekir. Her ne kadar temel insan duygularından birisi olan kıskançlık engellenemeyecek olsa da, bunları kullanarak kontrol altında tutulabilir, gerek karşı tarafa gerekse kişiye zarar vermesi engellenir.
1. Kıskançlık Duygusunu Anlamak Ve Kabul Etmek
Aşırı kıskançlık nasıl yenilir için ilk madde bunu anlamak ve kabul etmedir. Zira günümüzde birçok kişi ısrarla kıskanç olmadığını savunur. Bir durum reddedildiği için çözüm de gelmez. Bu sebeple öncelikle kişinin bu özelliği kabul etmesi gerekir.
Bundan sonra da durumu anlamak gelir. Her duygu gibi kıskançlık da belirli olaydan sonra tetiklenir. Bu bazen eski sevgililer, bazen başarılı arkadaşlar, bazen de iyi konuşan kişiler olabilir. Biten bir ilişkinin kıskançlığıysa her şeyin sona erdiğinin farkına varılmalıdır.
Nedeni bulunduktan sonra da bu duygudan sonra kişilerin ne hissettiği, neler düşündüğü gelir. Ardından da kişiler kendine yönelik olarak derindeki anlamlarını düşünmelidir. Örneğin başarılı bir kişiyi kıskanıyorsanız, bunun temelinde başarılı olma duygusu yatar. Burada öncelikle durum neyse onu çözmeniz gerekir.
Bundan bir süre sonra aşırı kıskançlık durumu da kökünden çözülebilir. Zira esas nedeni ortadan kaldırmak, kıskançlığı normal ve baş edilebilir seviyelere düşürebilir. Ancak tamamen ortadan kalkmayacağı da bilinmelidir.
2. Sakinleşmek Ve Açık Düşünmek
Aşırı kıskançlık nasıl yenilir için bir diğer madde de sakinleşmedir. Bir kişiyi kıskançlık duygusu kapladığında sağlıklı bir şekilde düşünemez. Bu durum düşüncesini de hatalı fikirler ile gölgeler. Dolayısıyla kendinize bir süre vererek sakinleşmeniz, durumu böylece tekrar düşünmeniz gerekir. Böylece daha doğru ve açık sonuçlara varılabilir.
Bunun için spor ve yürüyüş yapabilir, sevdiğiniz aktiviteleri gerçekleştirebilirsiniz. Ardından düşünürseniz durumun aslında ne olduğunu daha kolay görebilirsiniz.
3. Harekete Geçmemek
Kıskançlık belirtileri arasında sıkça yapılan hata harekete geçmedir. Ancak bu konu ile ilgili karşı tarafla konuşmamak gerektiğini göstermez. Aksine duygularınızı kontrol etmenize işaret eder. Bu duygu beraberinde öfkeyi getirir. Kıskançlık duyulan kişi olmasa bile sevilen kişilere istenmeyen sözler söylenebilir ve hareketler yapılabilir. Ardından büyük bir pişmanlık da izler.
Bu durum partnere karşı da tekrarlanabilir. Kıskançlık aynı zamanda ona soğuk davranmanızı da isteyebilir. Her iki olayda da aşk zamanla ortadan kalkar. Bunun sonucunda da ilişki sonlanır. Dolayısıyla öncelikle sakinleşmeniz, ardından da durumu ilişkide bulunduğunuz kişi ile konuşarak normal bir şekilde çözmeniz gerekir.
4. Güvenli Hissetmek
Aşırı kıskançlık nasıl yenilir için kişiler kendisini de incelemelidir. Eğer kişiler kendilerini bir konu üzere başarısız görüyorsa, kısa süre sonra buna sahip kişileri kıskanmaya başlar. Dolayısıyla kişiler kendini hangi konuda eksik hissediyorsa bunu geliştirmelidir.
Ayrıca kişiler kendisiyle bir barış anlaşması da yapmalıdır. Her ne kadar bir insan başkasına yalan söyleyebilse de, kendisine söyleyemez. Bu durumda duygular bastırıldığı için aşırı kıskançlık gibi durumlar ortaya çıkar. Ek olarak sevilebilir olduğunuzu gösterme gibi bir zorunluluk da yer almaz. Zira kişiler bunu kanıtlamaya çalıştıkça kıskançlık doğar.
Dolayısıyla kendinizin ve neler yapabildiğinizin farkında olursanız, bu duyguyu da yenebilirsiniz.
5. Üzerine Konuşmak
İlişkide kıskançlık iyi bir şey mi sorusunu partnerler çoğu zaman karşı tarafa aktarmaz. Bunun en temel nedeni utanç, çekinme gibi duygulardır. Ancak bu yapılan en büyük hatadır. Zira zamanla birikerek öfke halini alır. Böylece küçük bir şeyde büyük tepkiler gösterilebilir ve ilişki sonlanabilir.
Dolayısıyla kıskançlık hissiniz varsa durumu ayrıntılı olarak partneriniz ile konuşmanız, değerlendirmeniz gerekir. Eğer bir çözüme kavuşturmazsanız sorun kısa sürede büyüyecek ve olumsuz bir hal alacaktır.
6. Rekabetçi Olmak
Kıskançlık belirtileri çoğu kişi tarafından görülebilen yapıya sahiptir. Küçük bir inceleme bile kişilerin kıskanıp, kıskanmadığını anlamada yardımcı olur.
Her ne kadar bu insani bir duygu olsa da, aşırıya kaçması öfkeyi ve bununla beraber çok sayıda zararı da getirebilir. Bu sebeple çözmeniz, normal duruma düşürmeniz gerekir. Bunun için rekabete de açık olmanız şarttır.
Peki, ilişkide bunun anlamı nedir? Eğer kendinizi bilgi, iş tecrübesi, spor gibi alanlarda geliştirmeyi bırakırsanız, bir süre sonra bunları yapan kişiler de kıskanılmaya başlar. Örneğin partneriniz bir spor salonuna gidiyorsa, buradaki normal bir eğitmen bile kıskanılabilir. Eğer uzun süre spordan uzak kalmışsanız, bu konuda kendinizi eksik hissettiğiniz için olduğunu gösterir.
Gerek karşınızdaki, gerekse farklı insanlara zarar vermemek için aşırı kıskançlığı çözmek gerekir.
Yorum gönder