×

İlişkilerde Değersizlik Hissi

İlişkilerde değersizlik hissi

İlişkilerde Değersizlik Hissi

İlişkilerde değersizlik hissi, partnerlerin çeşitli sorunlar yaşamasına neden olan bir durumdur ve ilişkilerin zarar görmesi ile sonuçlanır. Çünkü ikili ilişkiler oldukça özeldir ve insanların kendilerini huzurlu hissetmesini amaçlar. Her iki tarafın da aktif bir şekilde bulunduğu ilişkilerde iki taraftan herhangi birinin değersizlik hissine sahip olması, karşı tarafın suçlanması ve böylelikle iletişimlerde güçsüzlüğün meydana gelmesine neden olmaktadır. Değersizlik hissi Psikoloji alanının bir konusudur ve özellikle ikili ilişkilerde hissedilen bu olumsuz duygu, psikolojide araştırmaya değer alanlardan bir tanesidir. Peki ama ilişkilerdeki değersizlik hissi nasıl meydana gelir ve bu durumun kadın ve erkek tarafından yansıması nasıl olur?

İlişkilerde değersizlik hissi

Değersizlik Hissi Psikoloji

Daha önce de ifade edildiği gibi değersizlik hissi psikoloji alanının en önemli konularından bir tanesini oluşturur. Bir insanın kendini değersiz hissetmesi ve her şeyin suçlusu görmesi, ciddi sorunlara neden olabildiği için psikoloji, bu hisse odaklanarak insanların değersizlik hissinden arındırılması için büyük bir çaba içerisine girmektedir.

Bu his içerisinde bulunan bir insan, kendisini hiçbir şeye layık görmez. Bu nedenle her an mutsuzluk ile baş etmek zorunda kalır ve ilişki içerisinde kendisini var edemeyerek karşı tarafla sorunlu iletişim içerisine girer. Bu durum hem sevgililik döneminde hem de evlilik içerisinde kendini belli edebilir ve ilişkinin sorunlu bir şekilde ilerlemesine neden olur. Bu nedenle kendini değersiz hisseden kadın ya da erkek, bu konuya eğilmek ve bu duygudan arınmak zorundadır.

İlişkilerde Değersizlik Hisse Neden Olur?

Bir kişi ilişkide kendini neden değersiz hisseder, problemin özünün anlaşılabilmesi adına bu soruya cevap verilmesi oldukça önemlidir. Çünkü her sorun, temele inildiği ve özü anlaşılabildiği ölçüde çözülebilmektedir.

İlişkilerde değersizlik hissi neden olur sorusu kapsamında genel olarak şu şekilde bir sıralama yapılması olanaklıdır:

  • Hatalı ve karşı tarafı küçültücü davranışlar
  • Sosyal çevreden gelen yanlış tutumlar
  • Çağ dışı düşünceler içerisinde olmak ve karşı tarafı baskılamak
  • Kıskançlık, öfke vb. olumsuz duyguların ilişkide var olması ve karşı tarafın bu duygular dahilinde özgürlüğünün kısıtlanması
  • Şiddet eğilimli yaklaşımlar (fiziksel, psikolojik şiddet vb.)
  • Sözlü iletişimde olumsuzluk bildiren ifadelerin ön planda olması

Bu ve buna benzer pek çok neden, insanların kendilerini ilişki içerisinde değersiz hissetmesine ve mutsuz bir ilişkinin yaşanmasına neden olur. Kendini değersiz hisseden bir kişi, aslında baskılanmıştır. Baskılamanın kaynağı değişkendir; yeri geldiğinde sosyal çevrenin olumsuz ve hatalı tutumu, partner tarafından fiziksel ya da psikolojik şiddet görmek insanların kendilerini baskılanmış hissetmesine ve bu his ile birlikte değersizliğin ön plana çıkmasına neden olmaktadır.

Evliliklerde Kendini Değersiz Hissetmek

Değersiz hissetme durumu, evliliklerde de kendini belli edebilmekte ve bu hissin değişmemesi durumunda evliliklerin bitmesine bile neden olabilmektedir. Bu nedenle evliliklerde kendini değersiz hissetmek, çift terapisi alınmasının en önemli nedenlerinden bir tanesidir.

İlişki içerisinde bulunan ve aynı evi paylaşan partnerlerden herhangi biri, diğerinin tutumu nedeniyle kendini hiçbir şeye değer görmeyebilir. Atılan her adımın hatalı görülmesi, sürekli yargılanma vb. durumlar; kadın ya da erkeğin kendini kötü hissetmesine ve hiçbir şeye hakkı olmadığını düşünmesine neden olmaktadır. Bu durum, ilişki içerisinde bulunan tarafların her ikisi için de oldukça ciddidir ve bu nedenle bir uzmandan yardım alınması gerekebilir. Evliliğin normal ve sağlıklı bir şekilde ilerleyebilmesi adına uzman desteği yerinde bir müdahale olabildiği için tutumlarını değiştirme konusunda sorun yaşayan bireylerin, terapi görmesi önemlidir.

Kendini Değersiz Hisseden Kadın

Bir ilişki içerisinde olan bireylerde kadın ya da erkek, kendini değersiz hissedebilir. Kendini değersiz hisseden kadın, bu taraflardan biridir ve duygusallığı ile ön plana çıkan kadınların bu his içerisinde olması yıpratıcı olabilmektedir. Çünkü kadınlar erkeklere oranla çok daha fazla onaylanma ihtiyacı içerisindedir ve ilişki içerisinde olduğu partnerinden değer görmek ve onunla aynı hayatı duygusal ve akli temele göre yaşamak ister.

Karşı taraftan beklediği ilgiyi göremeyen bir kadın, zamanla kendini değersiz hissetmeye ve mutsuz olmaya başlar. Bu durum, bir süre sonra sağlıksız bir iletişimin oluşmasına ve her iki tarafın da bu durumdan zarar görmesine neden olmaktadır.

Kendini Değersiz Hisseden Erkek

Kendini değersiz hisseden erkek, karşı taraftan beklediği ilgiyi göremediği için mutsuz olmaya başlar. Kadın için geçerli olan durumların her biri erkekler için de geçerlidir ve ilişkinin hasar görmesine neden olur. İlişkinin olumsuz bir şekilde ilerlemesi, zamanla tartışmaların artmasına ve insanların kendilerini ifade edememesine neden olur. Peki ama böyle bir durumda ne yapılmalı, ilişkinin düzelmesi adına atılması gereken adımlar nelerdir?

Her iki tarafın da kendini sorgulaması ve neyi yanlış yaptığını düşünmesi gerekmektedir. Doğru ve sağlıklı bir şekilde iletişim kurulmalı ve değersizlik hissinin temeline inilmeye çalışılmalıdır. Doğru adımların atılması, bu hissin zamanla yok olmasını sağlayacaktır.

Kendini Değersiz Hisseden Kişilere Neler Söylenebilir?

Kendini değersiz hisseden kişiye neler söylenebilir sorusu, temelde psikologların alanına girmektedir. Çünkü profesyonel bir şekilde destekte bulunacak kişiler, bu alanda tahsilleri olan psikologlardır. Değersizlik hissi Psikoloji alanının bir konusu olduğu için ilişkilerinde bu sorun ile baş etmeye çalışan kişilerin uzman bir psikoloğa görünmesi ve profesyonel bir destek alması oldukça önemlidir ve bu durum, ilişkilerin sağlıklı bir şekilde devam etmesini sağlayabilmektedir.

Yorum gönder