İnsan İlişkilerinde Aldatmanın Nedenleri Nelerdir?
İnsan ilişkilerinde aldatma eylemi, çiftlerin oldukça üzücü süreçlerden geçmesine neden olan en önemli sorunlardan biri olmaktadır. Aldatmanın nedenleri, psikolojik ve sosyolojik olmak üzere altta yatan pek çok unsura sahip bulunmaktadır. Çiftler arasında yaşanan aldatma; kişisel bozukluklar, kişisel tatminsizlikler ve çocukluk travmaları gibi bireysel sorunlardan kaynaklanabildiği gibi bazı sosyal etkenlerde ilişkilerde aldatmalara yol açabilmektedir.
Aldatma Çeşitleri Nelerdir?
Aldatma çeşitleri dörde ayrılmakta olup, bunlar sırasıyla şunlardır;
1 – Pasif Aldatma
Eyleme geçmemiş olan cinsel ya da duygusal aldatma biçimine pasif aldatma denilmektedir. Pasif aldatmalarda birinin ilgisi dahilinde, o kişiden duygusal olarak hoşlanmak ya da ilgili kişiyi devamlı takip etmek gibi eylemler yer almaktadır.
2 – Duygusal Aldatma
Duygusal aldatma, evlilikte sadakat sorunu yaşayan pek çok çiftin başına gelen aldatmalardan biridir. Bu aldatmada kişi, yakın ilişki içerisinde bulunduğu partneri dışında ki birine duygusal bir ilgi duymaktadır. Bu ilgi duyma fiziksel bir birliktelik içermemekte olup, platonik ya da karşılıklı olarak bir yakınlık kurma olmaktadır.
3 – Cinsel Aldatma
Cinsel aldatma, kişinin ilişki içerisinde olduğu kişinin dışında başka biriyle cinsel birliktelik yaşamasıdır.
4 – Aktif Aldatma
Başka birine karşı duyulan fiziksel ve duygusal ilgiye ve beraberliğe aktif aldatma denilmektedir. Aktif aldatma da kişi eşi dışında biri ile ciddi manada bir birliktelik içerisine girmektedir.
Bir Erkek Karısını Neden Aldatır?
Bireyleri, eşleri ya da birlikte olduğu sevgilileri dışında başkaları ile beraber olup, aldatmaya iten birçok etken bulunmaktadır. Bir Erkek Karısını Neden Aldatır? Sorusuna bağlı olarak eşini aldatmak genelde toplumda sıklıkla yapılan ve görülen üzücü ve can sıkıcı eylemlerden biri olmaktadır. Eşlerin birbirini aldatmasına neden olan etkenler ise genel olarak şu şekilde sıralanmaktadır;
- Aldatan bireyin sorumsuz ve özgürlüğüne aşırı derecede düşkün olması
- İstenmeyen kişilerle zorla evlendirilmek
- Fiziksel ve duygusal şiddete uğramak
- Aşırı kıskanç ve bencil biri olmak
- Aldatan bireyin alkol ya da kumar gibi oyunlara bağımlı olması
- Aldatan kişinin partnerinden yeteri kadar sevgi ve saygı görmediği durumlar
- Birlikte olunan kişinin uzun süre evden ya da ilişkiden uzaklaşması
- Eşleri ile birlikte iyi vakit geçirememek
- Eşleri ile yapılan paylaşımların ortak beğenilerden oluşmaması
- Cinsel olarak tatminsizlik yaşanması
- Arkadaşlar arasında beraber oldukları kişileri aldatanların çok olması
- Eşinden başka hiç bir flört ve birliktelik yaşamamak olmak
- Doğum sonrası kadınların eşlerinden uzaklaşması
- Ekonomik problemler
- Uzun süre baskı altında kalan ya da maddi açıdan sıkıntı çeken kişilerin aniden baskılardan kurtulup, kazancının artması durumlarında aldatmalara daha sık rastlanmaktadır.
Aldatmalarda Risk Faktörleri Nelerdir?
Evliyken aldatan erkekler dışında, flört dönemlerinde ve her türlü ilişki durumunda da aldatma yaşanabilmektedir. Bu bağlamda kadınların ya da erkeklerin kendi ilişkileri dışında, başka birine ilgi duymalarına ve ilişkiye girmelerine neden olan bazı risk faktörleri bulunmaktadır.
Bu faktörler; bireysel risk faktörleri ve ilişkisel risk faktörleri olarak ikiye ayrılmaktadır. Aldatmalara neden olan risk faktörleri genel olarak sırasıyla şunlar olmaktadır;
1 – Aldatmalarda Etkili Olan Bireysel Risk Faktörleri
- Bireylerin Kişisel Bozuklukları: Anti sosyal ya da narsistik kişilik bozuklukları sahip olan bireylerde, bunlara paralel olarak aldatma konusunda da artış görülmektedir. Özellikle narsistik kişilik bozukluğuna sahip olan bireyler, bu aldatma eylemini kendi egolarını tatmin edebilmek için yapabilmektedirler. Bu kişiler aldatma eylemini gayet rahatlıkla gerçekleştirip, eşlerinin bu konuda ne düşündüğünü de önemsememektedirler.
- İlişkilerde Bağlılıktan Kaçmak: En genel sorun olan ilişkilerde bağlılıktan kaçmak aldatmalara neden olabilmektedir. Aynı zamanda kendine güvenmeyen ve başkaları ile sağlıklı ilişkiler kuramayan bireylerde de aldatmalar daha sık görülmektedir. Bağlanma sorunları olan ve kendilerine güveni olmayan kişiler aldatma eylemini kendilerini kanıtlamak için bir yol olarak kullanmaktadırlar.
- Psikolojik Sorunlara Sahip Olmak: Bazı beyinden kaynaklı hastalıklar ve bipolar bozukluk gibi psikolojik hastalıklara sahip olan kişilerde aldatmalara daha sık rastlanmaktadır.
- Çocuklukta Yaşanan Travmalar: Çocukluk dönemlerinde herhangi bir travma geçiren bireylerde, aldatma oranı katsayının her zaman daha yüksek olduğu bilimsel araştırmalarla kanıtlanmış durumdadır. Çocukluk döneminde yaşanan bu travmalar arasında en yaygın olarak görülenleri; cinsel, duygusal, fiziksel ya da ihmal gibi nedenlerden kaynaklı travmalar olmaktadır.
- Seks Bağımlılığı Hastalığı: Seks bağımlılığına sahip olan bireyler yaşadıkları ilişkiden duygusal ve fiziksel olarak hiç bir zaman tatmin olamadıkları için aldatma yoluna daha sıklıkla gitmektedirler. Bu şekilde duygularını tatmin eden bu bireylerde, aslında yaşanan bu olay psikolojik sorunların başında gelmektedir.
2 – Aldatmalarda Etkili Olan İlişkisel Risk Faktörleri
- Takdir Edilmediğini Hissetmek: Eşini aldatan erkek psikolojisi kapsamında ve çiftler arasında en yaygın olarak görüleni, aldatan bireylerin kendilerini eşleri tarafından takdir edilmediğini hissetmeleri olmaktadır. Kendini değersiz hisseden ve önemsenmediğini düşünen kadınlar ya da erkekler aldatma yoluna daha kolay gitmektedirler.
- Bireylerin İlişkilerinde Mutsuz Olması: Sevdikleri halde ilişkilerinde mutlu olamayan bireyler arasında da aldatma sıklıkla yaşanmaktadır. Duygusal ve ruhsal olarak tatmin olamamak, bireyleri daha çabuk başka birine ilgi duymaya itmektedir.
- İlişkilerde Yaşanan Monotonluk: Özellikle evli olan ve uzun süre bir birliktelik yaşayan çiftlerde rastlanan monotonluk, bir dönem sonra çiftleri başka birine ilgi duymaya yönlendirebilmektedir. Böylelikle çiftler bu monotonluktan kurtulmak için yeni heyecanlar peşine daha kolaylıkla düşmektedirler.
Yorum gönder