Intermittent Fasting Ne Manaya Gelir?
Intermittent Fasting, yani aralıklı oruç uygulaması manasına gelmektedir. Aralıklı oruç rejimi de, planlama olarak aç halde bulunma ve yeme-içme süreçleri ile bünyeyi, gücü ve sağlık üçlemesinin verimini arttırmak için uygulanıyor. Seneler evvel klasik ibadet şeklinde olan oruç ile birlikte bedensel güç çoğaltma inancıyla bu rejim yani Intermittent Fasting diyeti, çok başarılı neticelere ve görünümlere kapı aralamaktadır. Rejimden rejime geçmekten bunaldıysanız, yaşam boyu huzurla uygulayabileceğiniz beden için yararlı bir yöntem diliyorsanız işte sizlere iyi bir haber; bu rejime bir kez adım atanların birçoğu, gün itibarıyla halen bunu uyguluyor!
Intermittent Fasting diyeti çok fazla zaman süre gelen açlığın akabinde yemek yeme periyodu ile bir gıda planlaması rejimidir. Gün içinde belli saatler arasında oruç halinde oluruz, belli saatler aralığında da besinlerimizi tüketiriz. Yemek yeme arzumuzu kontrol altına alarak yağ miktarını kısmaya veya fazlalaştırmadan kas miktarımızı arttırmaya fayda sağlar.
Gıda planlaması rejimimizde elde edeceğimiz neticelere önemli şekilde etki edecek bir husus olmaz! Hangi besini ne ölçüde tükettiğimiz aslında daha mühim, ama Intermittent Fasting yemek yeme isteği disiplinini basitçe uyguladığı için mühim bir yoldur. İbadet olarak tuttuğumuz oruç da veya Intermittent Fasting yaparken aç halde egzersiz çalışması yapmak gücümüzü kısan, ürkmemiz gereken bir husus olmaz; tersine yağ kaybı için önemli ölçüde güzel bir yoldur!
Gıda Planlaması Hususunda Bilmeniz Gereken Şeyler
Aralıklı oruç bir gıda planlaması rejimi şeklinde lanse edildiği için, gıda planlaması hususunda önemli kabul gören neler bulunuyor bakalım. Bu biçimde Intermittent Fasting’i kavramamız daha basit olacaktır. Beslenme üçgeninde bildiğimiz üzere, gıda planlaması gün içerisinde yediğimiz besinlerden, aldığımız enerji farklılığından ve gıda kalitesinin akabinde geliyor. Aslında bir nevi gıdaları ne vakit tükettiğimiz ne miktarda ve nerden giderdiğimizin çok daha küçük gerekliliğe sahip. Bu da bir nevi, Intermittent Fasting rejimi ne düzeyde iş görür bir yöntem demekse bile; gündelik gereksiniminiz olan besin miktarını doğru biçimde vücuda sokmadığınızda bir faydası olmayacaktır. Ama Intermittent Fasting yemek yeme isteği planlanmasında iş görür kabul edildiği için, bir nevi olarak besinlerinizi iyi bir biçimde tüketmenize çok fayda sağlayacaktır. Bundan dolayı Intermittent Fasting bir sihir edasıyla görülmemeli, işlerin rayına oturmasına faydalı olan yöntem şeklinde ele alınmalıdır.
Intermittent Fasting Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Önemli Hususlar
Yemek yeme sayısı mühim değil! Gün içerisinde gerekli olan gıdaları üç seferde, altı seferde veya bir seferde tüketmeniz bir anlam ifade etmiyor. Daha çok seferde yemek, ara yemekler bünyenizin sindirim hızını etkilemiyor.
Yemeğin ne zaman yeneceği bünye için mühim değildir! Yağ yakmak, güç kazanmak, cüsse kazanmak veya daha güçlü olmak için bilinenin aksine sabahki ilk öğün en gerekli zaman değildir!
Spor ile uğraşan insanlar için bir günde lazım olacak protein gereksinimi o günkü tüm yemeklerinize serpiştirmek, tek bir seferde tüketmeye göre az daha olumu grafik çiziyor.
Sürekli egzersiz yapan ve güç gereksinimi aşırı olan sporcularda çalışma akabinde besin depolarını sürekli takviye etmek mühim. Üstelik bir günde tek seferden daha çok egzersiz yapanlar için antrenmandan evvel gıda alımı dikkat edilecek bir yerde. Bunun haricindeki hallerde egzersizden evvel ve sonrası yemekleri bilindiği kadar gerekli değildir! Antrenmandan evvel veya akabinde uzun süre aç durmak dahi etkinliğinizi azaltmıyor.
Bazı çalışmalarda o günün devam eden vakitlerinde protein, yağ alımı çok olan insanların gücünde, öbürlerine oranla olumlu bir grafiğe rastlanabiliyor.
Aralıklı Oruç Ne Şekilde Yapılır?
Intermittent Fasting’in iş görür olma nedeni, çokça süre aç durduğumuz vakitlerde bünyemiz yağ kaybı için daha uygun bir şekle bürünüyor. Az zamanda alıştıktan sonra gündelik görevlerimizi gerçekleştirirken gücümüz ve dikkatimiz fazla olmakta. Bundan dolayı üstelik açlık da hissetmiyoruz. Basitçe yemek yeme isteğimizi kontrol altına alabiliyoruz. Üstelik beslenme ve aç durma vaktimiz planlı olduğu için yaşamın stresini daha güzel çekebiliyoruz. Ama genel kanı gereğince aç kaldığımız süre arttıkça sinirli ve öfkeli hissederiz. Fakat bir sağlık sorununuz bulunmuyorsa, bir iki gün içerisinde alıştıktan sonra bunun tam aksinin olacağını göreceksiniz. Vücut yıkım modunda bulunduğu için gücümüz, dikkat eşiğimiz çok fazla olacaktır; bünyemiz içine bulundurduğu yağları güç için harcama anında daha uygun bir halde hissedecektir. Çok fazla olan açlığı, spor yapmakla benzetebilirsiniz. Spor yaptığımız zaman artan yağ kaybı oluşturan maddeler, açlığa da benzer biçimde karşılık koyuyor. Spor zamanın da vücudumuz yıkım modunda olduğu için gücümüz hiç olmadığı seviyede çok oluyor.
Yorum gönder