İşçi ve Memurlar İçin Evlilik İzni Kaç Gündür? Düğün İzni Nasıl Alınır?
Çiftler hayatlarının en önemli günlerinden bir tanesi sayılacak olan düğünleri için her şeyin kusursuz ve tam olmasını ister. Düğün günü yaklaştıkça stresle beraber heyecan duygusu da zirveye ulaşır. Son hazırlıkların sağlanması ile beraber düğün sonrası yorgunluğu atmanın planları da bir yandan yapılır. Bu noktada işçi ve memurlar için evlilik izni kaç gündür sorusu çiftlerin akıllarını kurcalamaya başlar. Bu konuda yeterli bilgi sahibi olmayan bireyler için doğru adreste olduklarının haberini vermek isteriz. Diğer bir yandan düğün izni nasıl alınır sorusunun cevabı da konumuz içerisinde yer almaktadır. Düğün sonrasında tüm stresini atmak isteyen çiftlere bir haber vermek isteriz ki, kanunlar izin alma sürelerine belirli süreler koymaktadır. Sınırları merak eden bireyler, bu sınırlar ile beraber işçi-memur için farklılık olup olmadığına dair meraklarını da gidermek adına yazımızın devamını okumalıdırlar.
Memur Evlilik İzni Kaç Gündür?
Eğer bir devlet memuruysanız ve yakın zamanda evlenmeyi düşünüyorsanız memur evlilik izni kaç gündür diye merak edebilirsiniz. Devlet memurluğu görevi alan bireyler, kanuna göre en çok 7 günlük bir evlilik izninden faydalanabilirler. Verile bu izin evlenecek kişinin kendisi olmasıyla beraber, memur olan kişinin çocuklarının evlenmesi halinde de 7 günlük izin hakkından faydalanabilmektedir. Yapılacak düğün hafta sonuna veya resmî tatile denk geliyor bile olsa, bu süre de evlilik için alından izinden sayılmaktadır. Örnek vermek gerekirse; 10 Ekim Salı günü de dahil olmak şeklinde 1 haftalık düğün izini alacaksanız, tekrardan iş başı yapma tarihiniz 17 Ekim Çarşamba olacaktır.
İşçinin Evlilik İzni Kaç Gündü?
Eğer işçiyseniz ve yakın zamanda bir düğününüz olacak ise işçi evlilik izni kaç gündür sorusunu merak ediyor olabilirsiniz. Özel sektörde evlilik için verilen izinden bahsedecek olursak eğer, 4857 sayılı İş Kanunu’na göre bu sektörde çalışanlar “işçi” olarak sayılmaktadır. Bu kanuna uyum sağlamak zorunda olan tüm işçiler evlilik için yalnızca 3 gün izin alabilirler. Bu sektörde çalışan işçilerin evlilik izinleri, düzenlenen iş sözleşmelerinde artırılabilir fakat 3 günün altına düşürülebilmesi söz konusu değildir. İş Kanunu’nda verilen evlilik izni “iş günü” şeklinde ifade edilmemektedir. Bu sebepten ötürü memurlarda olduğu gibi, özel sektörde yer alan çalışanların evlilik izin sürelerine dahil olan tatil günleri de evlilik izin süresinden sayılmaktadır. Bundan ötürü, evlilik izni alırken, tatil günlerine denk getirmemeye özen göstererek planlarınızı oluşturmanız sizin için yararlı olacaktır. Almak istediğiniz evlilik izniniz ile yıllık izninizi birleştirerek, bu tatil sürecini uzatma fikrinden faydalanabilirsiniz.
Nikah İzni Ne Zaman Kullanılır?
Evlilik sürecinde olan çiftler için nikah izni ne zaman kullanılır konusu önemli görülmektedir. Evlilik izninin, nikah öncesi kullanılmadığı bilinen gerçekler arasındadır. Bu izinden faydalanabilmeniz için, nikah gününün alınması gerekmektedir. Evliliğin gerçekleştiği süreçte kullanılan evlilik izni çiftler tarafından nikahtan sonraki bir tarih içinde kullanılabilir. Birden fazla evlilik gerçekleştirecek olan çalışanlar da her seferinde bu haktan yararlanabilirler. Eklememiz gereken bir diğer önemli konu da evlilik izninde maaşlarda herhangi bir kesinti yaşanması söz konusu olamaz.
Evlilik İzni Nasıl Alınır?
Evlilik izni nasıl alınır konusunda merakı olanlar, yazımızın bu kısmını pür dikkat bir şekilde okuyarak merakını giderebilir. Nikah tarihi alındıktan sonra fakat nikah tarihi gelmeden evvel, çiftler iş yerlerinin insan kaynaklarından evlenme izni talebinde bulunmalıdırlar. Çiftlerin çalıştıkları kuruma talep etmesi ile beraber nikah günü alındığına dair belgenin de dilekçede yer alması gerekmektedir.
Evlilik İzni Dilekçesi Örneği
Evlilik heyecanını, stresini ve yorgunluğunu atmak için çiftler bir kafa tatiline ihtiyaç duyarlar. Bu tatile ihtiyaç duyan çiftler, çalıştıkları yerden evlilik izni almak durumunda kalırlar. Evlilik sebebi ile evlilik izni alacak olan çalışanlar, nikah izni dilekçesini de doldurmalıdırlar. Çalışılan kurumlar tarafından hazırlanmış, standart bir izin dilekçesi bulunmuyorsa, çalışan çiftler kendileri de bir dilekçe oluşturabilirler. Memurlar ve işçiler için evlilik dilekçesi örneklerinden siz değerli okurlara bahsetmek isteriz. Devlet memurlarının kullanabileceği, dilekçe örneği şu şekildedir:
- Başlık kısmında; Dilekçenin verileceği birimin dikkatine,
- …/…/… tarihinde evleneceğimiz sebebi ile, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 104.maddesinin B fırkası uyarınca 7 gün olan izim hakkımı kullanmayı talep ediyorum.
- Gereğini bilgilerinize arz ederim.
- Kişinin adres bilgisi.
- İznin kullanılacağı adres bilgisi.
- Kişinin telefon numarası.
- Sağ alt kısımda dilekçenin hazırlandığı tarih …/…/…
- Hemen altında işinin isim ve soy ismi.
- Hemen altında unvan.
- Ve hemen altında ise kurum sicil numarası.
- Son olarak da en altına imzanızı atınız.
Özel sektör çalışanlarının hazırlaması gereken evlilik izin talebi dilekçesi ise:
- Dilekçenin verileceği şirket ya da birimin dikkatine.
- Konu: Evlilik izin belgesi.
- Firmanızın …biriminde…görev almaktayım. …/…/… tarihinde evleneceğim için, 4857 sayılı İş Kanunu’n 2.ek Maddesi uyarınca 3 gün evlilik izni kullanma talebinde bulunuyorum.
- Gereğini arz ederim.
- Sağ alt kısımda ../../.. tarih atın.
- Bir alt kısımda isim ve soy isim yazın.
- Bir alt kısma ise imzanızı atın.
- Sol alt tarafa gelin ve adresinize yer verin.
- Bir alt kısımda iznin geçirileceği adrese yer verin.
- Bir alt kısımda ise cep numaranıza yer verin.
Yazmış olduğumuz bu yazımızda memur ve işçilerin evlilik için ne kadar izin kullanabileceklerine dair tüm detayları atlamadan paylaşmaya çalıştık. Siz de bu konuda merakı olan bireylerseniz, doğru adrestesiniz demektir! Umuyoruz ki siz değerli okurlar için oluşturmuş olduğumuz yazımız, işinize yaramıştır. Dolduracağınız evlilik talebi dilekçesinde hiçbir detayı atlamamaya özen gösteriniz. Şimdiden mutlu bir evlilik diliyoruz!
Yorum gönder