İştahımızı Kontrol Altına Almanın Yolları
Yemek yeme isteğinin hep aktif olmasının nedeni bazı ritüeller veya altına oluşan kalıtsal etmenlerden sebepleneceği gibi, yemek yeme isteğini elinde tutan birtakım enzimlerimize de bağlı bulunabilir. Eğer her an besin tüketmeye yönelik bir hane içinde büyüdüyseniz, gün içerisinde kalitesiz ve çok fazla besin tüketen kişilerin içindeyseniz, seneler ilerledikçe bunlardan biri olabilirsiniz. Kalıtsal biçimde şeker hastalığına yönelim taşıyan veya hanede bedensel bir rahatsızlık geçmişi olan bir insansanız, bu sefer de kandaki şeker miktarınızın az miktarda olduğu hallerde dahi ciğerlerinizin enzim salınımı yaparak yağ yakmanıza engel meydana getirdiğini anlayabilirsiniz. Aç olma ve doygunluk durumlarının sürekliliği aşırı fazla etmenden tetiklenmekle birlikte, karında salınımı yapılan bir hormonu aç haldeyken çoğalarak yemek yeme iştahını tetiklemekte; yağ bezesinden üretilen diğer hormon ise doygunluk duygusunu çoğaltarak yemek yeme isteğini arttırmaktadır. Kandaki şeker oranı azaldıkça tokluk duygusu fazlalaşmakta, kandaki şeker miktarı olası seviyelere dönüşünce aç olma duygusu bitmektedir, fakat yemek yeme isteği hali bunlarla her an benzer noktalar oluşturmayabilir. Birden kandaki şeker miktarında azalış yükselişlerini, bir hormonunun görevlerini negatif yönde tetikleyerek daha fazla besin tüketmeye yönlendirebilir, daha fazla yağ kazanmanıza sebep olabilir. İştahımızı Kontrol Altına Almanın Yolları;
Doygunluk Duygusu Veren Gıdalar Tüketin
Yemek yeme iştahının dizginlenebilmesi için doygunluk duygusunu daha çabuk ve daha fazla zaman gerçekleştiren gıdalara yön vermek mantıklı bir tercih olabilir. Temel gıda türlerinden proteinler ve kaliteli karb. bu manada çok doygunluk duygusu yapan ve uzun süreçte yağ yakmayı basitleştiren gıdalardır. Her gün planlı olarak protein yemek, gereğince ve türlü sağlıklı besinler tüketerek planlı ve faydalı lifli besinler yemek bu manada aşırı faydalı olacaktır.
Kandaki Şeker Miktarınızı Düzenleyin
Kandaki şekerinizi iyi bir şekilde muhafaza edebilmek için sürekli fakat ufak ufak yemekler yemek iyi olacaktır. Bu yemeklerde işlenmiş şeker, tam buğday olmayan ekmek veya pilav misali kandaki şeker miktarınızı çabuk arttıran besinler yenirse vücuttaki hormonu da çabuk arttırarak cevap verecek ve neticede birden kandaki şeker miktarının çoğalmasının hemen akabinde birden kandaki şeker miktarı azalmaya geçerek, az zamanda tekrar aç duygu yaşamaya geçilecektir. Bunların tüketmek yerine tam buğdaylı ürünleri, iyi bir şekilde yapılmış az yağlı taze et, tavuk, hindi ve kuru gıdalar türü ürünleri seçmek daha mühim bir durumdur.
Yeme İsteğini Kontrol Altına Almanın Yolları
Yemek yeme isteğinin sürekli şekilde aktif bulunması birçok zaman zihinsel sebeplere yönelik bulunsa da aynı anda kalıtsal etkinlikler ve bedendeki hormon dengesizliğinden oluşur. Yemek yeme isteğini dizginlemek adına ve sürekli besin tüketmek kalitesiz yağlanmaya sebep oluşturmaktadır. Öyle ki kalıtsal olarak bedensel sorunlarınız varsa ciğerimiz bedenimize glikoz gönderir ve bu da aç olma duygusunu oluşturur. Bedende doygunluk hali ortaya getiren birtakım hormonlar vardır. Bunların planlı olarak üretilmesi yemek yeme isteğini kontrol altına almaya kolaylık yapar. Bunun yanında kandaki şeker miktarında azalış ve yükselişler bu hormonun stabil kalmamasına ve aç olma ataklarının meydana gelmesine sebep olur. Bunları bitirmek için de birtakım yollara başvurabilir. Yemek yeme isteğini kontrol etmeye çalışmak için doygunluk duygusu veren besinleri yemelisiniz. Protein esaslı gıdaları ve kaliteli karb. doymuş olarak günü geçirmeye neden olmaktadır. Aynı anda lif miktarı fazla olan kaliteli ve sağlıklı ürünleri yiyerek de doygunluk halinde kalabilirsiniz.
Kendimizi Aç Hissettiğimizde Nasıl Davranmalıyız?
Öyle ki iyi bir durumda kilo vermeyi hedefliyorsanız ilk olarak önemsiz geçiştirmelerinden kaçınılmalı ve tertipli yemek yeme edinimleri edinmelisiniz. Yağlanma sorunlarının en mühim olayı yemek yeme isteğinin iplerini elden kaçırmaktır. Plansız ve çok fazla besin tüketme aşırı kilolu olma ile beraber değişik rahatsızlıklara da sebep oluşturmaktadır. Çok fazla rafine şeker içeren ve yağlı besinler bedenin yağ hazmetmesine sebep olur ve şeker, kalp rahatsızlıkları gibi bir sürü rahatsızlığa anlam oluşturur. Öyle ki aç olma ataklarından kaçınmak düşüncesindeyseniz ilk olarak buna zihinsel olarak şahsınızı adapte etmelisiniz. Akabinde yemek yeme planınızı düzenleyerek doygunluk yapan birtakım hormonunun üretilmesine kolaylık sağlayan besinleri yemelisiniz.
İştah Problemini Nasıl Yeneriz?
Yemek yeme isteğinin dizginlenebilmesi için aşırı yağlanma sorunları ile beraber aynı anda türlü sağlık problemlerini de yanında sürüklemektedir. Yemek yeme isteğinin iplerini ele almak için ilk olarak doygunluk halinde bulmaya yardımcı olacak birtakım besinlerin yenmesi lazımdır. Yağlanmanın en mühim etkeni yemek isteğinin düzenlenemiyor oluşudur. Yak yakmam için bedeninizi çok fazla aç hale sokarak artıklarından uzaklaşsanız dahi öyle ki yemek sorununuz bulunuyorsa yaktığınız yağları bir daha geri edinebilirsiniz.
Yorum gönder