İyi Bir İletişim İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?
İletişim, kişilerin birbiri ile anlaşması için gerekli olan bir araçtır. Pek çok kişi, iyi bir iletişim için yapılması gerekenler nelerdir sorusuna yanıt aramaktadır. Yüzyıllar boyunca insanlar, sözlü ya da sözsüz olarak iletişim halindedirler. En önemli iletişim araçlarından biri olan yazı bile icat edilmiştir. Fakat günümüzde iletişim kurmak eskiye göre çok daha kolay bir iş olmaktadır. Kişilerin birbirleri ile anlaşabilmesi için pek çok iletişim aracı yer almaktadır. Birçok iletişim aracı bulunmasına rağmen, insanların arasında iletişimsizlik olabilir. Bu da pek çok soruna neden olabilir. Bu nedenle pek çok kişi, iyi iletişim kurmak için hangi ifadeleri kullanmalıyız gibi iletişim ile ilgili birçok soruya yanıt aramaktadır.
İletişim Nedir?
Doğru iletişim nedir sorusuna yanıt arayan pek çok kişi için iletişimin ne anlama geldiğini bilmek de önemli olmaktadır. İnsanların birbirlerine duygu ve düşüncelerini sözlü ya da sözsüz olarak herhangi bir yol ile aktarılmasına iletişim denilmektedir.
Etkili İletişim Ne Demek?
Pek çok insan iletişim kurarken zorluk çeker ve kendini doğru ifade edemez. Kişilerin kendini doğru ifade edememesi pek çok yanlış anlaşılmaya yol açabilir. Bu nedenle, etkili bir iletişim kurmak oldukça önemli olmaktadır. Buna bağlı olarak pek çok insan, etkili iletişim ne demek sorusuna yanıt aramaktadır. Etkili iletişim, kişilerin karşısındaki kişiye vermek istediği mesajı doğru ve net bir şekilde aktarılmasını sağlar. Peki, etkili bir iletişim kurabilmek için nelere dikkat edilmesi gerekir?
Etkili İletişimin Önemi
İletişim kurmada güçlük çeken ve kendini doğru bir şekilde ifade edemeyen pek çok kişi, etkili iletişimin önemi nedir sorusuna yanıt aramaktadır. Etkili iletişim kurmak, kişileri sosyal hayatlarında iyi ilişkiler kurabilmeleri adına oldukça büyük bir öneme sahip olmaktadır. Buna bağlı olarak, iletişim eksikliğinden ya da yanlış ifade etmeden kaynaklanan sorunlar ortaya çıkmayacaktır. Kişilerin birbirleri ile kurdukları iletişimin güçlü olmasıyla ilişkiler de daha sağlıklı bir hale gelecektir.
Etkili İletişimin Yolları
Günümüzde, iletişimsizlikten kaynaklanan pek çok sorundan dolayı pek çok kişi doğru iletişim nasıl kurulur sorusuna yanıt aramaktadır. Kişilerin birbirleri ile doğru bir iletişim kuramaması pek çok sorunu da beraberinde getirmektedir. Doğru ifade ve anlama bu noktada oldukça büyük bir öneme sahip olmaktadır.
Etkili iletişim için en temel hususlardan biri, pozitif olmak ve pozitif enerjiyi karşıda ki kişiye geçirebilmektir. Bu sayede, kişiler kullanmış olduğunuz ifadeleri daha olumlu bir şekilde anlar. Kullandığımız kelimeler kadar üslubumuzda iletişimde büyük bir rol oynamaktadır. Tüm bunların yanı sıra, iletişim sırasında takındığımız tavırda doğru iletişim için önemli olabilir. Peki, kişilerin kendilerini doğru ifade ederek iletişim kurabilmeleri için etkili iletişim yolları neler olabilir? Kişiler için etkili iletişim yolları şu şekilde belirtilmiştir;
- Kendini tanımak
- Kendini açmak ve kendini doğru ifade etmek
- Karşımızdakini etkin ve ilgili dinlemek
- Empati kurmak
- Hoşgörülü ve önyargısız olmak
- Eleştirilere karşı açık olmak
- Beden dili, göz kontağı, hitap, ses düzeyi vb. ayarlayabilmek
İyi Bir Dinleyicide Olması Gereken Özellikler
İletişim kurmak sadece konuşmak demek değildir. İletişim halindeyken konuşmacı kadar dinleyici de önemli bir faktöre sahiptir. Buna bağlı olarak, etkili iletişim örnekleri arasında iyi bir dinleyicide olması gereken bir takım özellikler de yer almaktadır. Bir konuşmacının iletişiminin doğru ve sürdürülebilir olması için dinleyicinin de etkili olması gerekmektedir. Pek çok konuşmacı, dinleyici ile kurduğu iletişim sayesinde konuşmasını devam ettirebilir. İyi iletişim örnekleri içinde, bir öğretmenin dersi daha akıcı ve etkili anlatabilmesi için öğrencilerinin de iyi birer dinleyici olmaları gerekir. Peki, etkili bir iletişim için, iyi bir dinleyicide olması gereken özellikler neler olabilir? Kişilerin iletişimlerinin daha sağlıklı olması adına iyi bir dinleyicide olması gereken özellikler şu şekilde belirtilmiştir;
- Karşısındaki kişiyi dikkatli bir şekilde dinler.
- Konuşan kişinin sözünü kesmez.
- Karşısındaki kişiyi dinlerken göz teması kurar.
- Son sözü söylemek için çabalamaz.
- Dinlerken vereceği cevabı düşünmez.
- Önyargısız ve suçlamadan dinler.
- Dinlediği kişinin duygu ve düşüncelerini anlamaya çalışır.
- Konuşmacıyı dinlerken başka şeylerle uğraşmaz.
- Konuşan kişinin hem konuşmalarına hem de beden diline dikkat eder.
- Konuşan kişiyi anladığını ifade eden sözler söyler.
İletişimde Yapılan Hatalar
Hemen hemen herkes iletişim kurarken kendisini yanlış ifade etmesi gibi pek çok hataya düşmektedir. Kişilerin en büyük yanlış düşüncelerinden biri, çok konuşmanın iyi bir iletişim için gerekli olduğunu düşünmeleridir. Fakat az konuşarak da sağlıklı bir iletişim kurabilirsiniz. Ayrıca bir kişiyi dinlerken ya da konuşurken anladığınızı ifade eden tepkiler vermeniz, iletişimin en önemli barçalarından birisi olmaktadır.
Doğru iletişim nasıl kurulur sorusuna yanıt arayan pek çok kişinin yapmaması gereken haytalardan bir diğeri ise başkalarının fikirlerine kapalı olmaktadır. İletişim halindeyken başkalarının fikirlerini almak ve o fikirler üzerinden de yorum yaparak konuşmak gerekmektedir. Fakat pek çok kişi, iletişim sırasında sadece kendi fikirlerini dile getirip karşısında ki kişinin fikirlerine kapalı olduğundan dolayı hataya düşmektedir. Peki, iletişim kurulurken yapılan hatalar neler olabilir? Kişilerin iletişim halindeyken yaptıkları hatalar şu şekilde belirtilmiştir;
- Emir vererek konuşmak
- Tehdit etmek
- Uyarmak
- Konuyu saptırmak
- İsin takmak
- Sınamak
- Öğüt vermek
- Eleştirmek
- Yargılamak
- Nutuk çekmek
- Suçlamak
- Alay etmek
Yorum gönder