×

Josip Broz Tito Kimdir? Josip Broz Tito Hayatı

Josip Broz Tito

Josip Broz Tito Kimdir? Josip Broz Tito Hayatı

Josip Broz Tito Hayatı

Josip Broz Tito, 7 Mayıs 1892 tarihinde Kumrocev’de dünyaya geldi. 14 kardeşi olan Tito fakir bir ailenin yedinci çocuğuydu. Tito ‘nun annesi Sloven, babası Hırvat’tı. On üç yaşlarındayken Sisak adında bir kasabaya yerleşen Tito, burada çilingir çıraklığı yaptı.

Gençlik yıllarındayken Bohemya, Avusturalya, Trieste ve Almanya gibi ülkelerde metal işleme sektöründe çalıştı. Tito, çalışmaya gittiği yerlerde ayrıca sendika faaliyetlerine katılmış, burada aktif bir şekilde görev almıştı. Aynı zamanda Tito, görev aldığı yerlerde Hırvatistan Sosyal Demokrat Partisine de girmişti.

  1. Alay’ da askerlik görevini yapmak üzere Zagreb’e gönderilmişti. Zagreb’e gönderildiği bu sırada I. Dünya savaşı başlamıştı. Daha sonra Ağustos 1914’te savaşın başlangıç noktalarından biri olan Sırbistan’a gönderilmişti. Bu savaşa karşı olan Tito, savaşa karşı olduğu belirtikten sonra propaganda yapmaya başlamıştı. Bunun sonucunda suçlu görülmüş ve savaşa karşı olan düşünce yapısı nedeniyle tutuklanmış, Petrovaradin’de bulunan askeri hapishaneye atılmıştı. Daha sonrasında Ocak 1915’ te tutuklama süreci bitirilmiş ve Karpat cephesinde savaşa katılmıştı. Tito, burada göstermiş olduğu cesaretinden ötürü cesaret madalyası almıştı.

Bukovina cephesinde savaştığı sıralarda, kazak askerinin süngüsüyle ağır yaralanmıştı. Bu yaralanma sonrası Rusların ordusu tarafından esir alınmış ve uzun bir süre hastanede yatmıştı. Daha sonrasında 1917 yılında bulunduğu hastaneden, hapishaneye gönderileceği sıradan kaçmayı başarmış ve Bolşeviklere katılmıştı. Rusya’da iç savaşın hâkim olduğu dönemlerde Bolşevikler için 3 yıl savaşmıştı.

Rusya’da bulunduğu dönemde Pelagija Belousova adında bir kadınla tanışmış daha sonra da bu kadınla evlenmişti. 1920 yılında ise karısıyla birlikte ülkesine geri döndü. Rusya’da yaşadığı süreç sosyalizmi benimsemesine sebep olmuştu. Ülkesine döndüğünde bu etki devam etmiş ve Yugoslavya Komünist Parti’nin kuruluşunda yer almıştı.

Kurulmasına yardım ettiği Yugoslavya Komünist Partisi’nden yaptığı bazı çalışmalardan ötürü birkaç kez sıkıntı yaşamıştı. Hatta bu sebepten 1928 yılında tutuklanıp altı yıl hapse mahkûm edilmişti.

II.Dünya Savaşı

Savaş için ülkesine fayda sağlamak amacıyla Uzuci’de kurtuluş savaşı komitesini kurmuştu. Ustaşa’ya karşı başlayan gerilla savaşında çevresindekilere, sürekli bir şeyler yapması gerektiğini söylemişti. Tito bu nedenle Josip Broz’un yanına ‘TİTO’ lakabını almış ve bu lakabı sayesinde çok meşhur olmuştu.

O zamanlar Tito, Yugoslavya’nın federasyon şeklinde teşkilatlanmasını savunmuş ve  bu fikri o dönemin devlet adamlarından olan Churchill tarafından destek görmüştü.  Tito, karşısında bulunan rakibi Draza Mihailovic’i saf dışı bırakmış ve partizan direniş grupları oluşturduktan sonra ordu kurup devrim hükümetinin başına geçmişti.

Bu savaş sırasında Nazilerin 1941 yılında Yugoslavya’ya girmeleri, fazla milletli insan gruplarından oluşan ülkenin parçalanmasına sebep oldu. Nazi Almanya’sı SSCB’ye saldırdıktan sonra, Yugoslavya da bulunan komünistlerin direniş hareketlerinin teşkilatlandırma işi başladı. Bu teşkilatlandırmayı sağlamak için çalışanlar arasındaki en önemli isim Tito’ydu. Yugoslavya’da bulunan halkı, kardeşliğe, birlik ve beraberliğe çağıran önemli bir bildiri yayınlayarak ayaklanmalarını sağladı. Bu ayaklanma sayesinde yarı bağımsız hale gelen Yugoslavya’nın bu duruma gelmesini sağlayan Tito ve partizanlar herkes tarafından tanındı.

Almanlar kurulan bu partizan gruplarından ve bu grubun fikirlerinden pek hoşnut olmadılar.  Fakat tüm bunlara rağmen partizan grubunun fikirleri benimsendi.

Tito, savunma ve savaşma konularından iyi olan işçileri toplayıp gerilla ekiplerini kurdu. Tito ‘nun bu çalışmalarının günden güne gelişmesi sonucunda Hitler bu durumdan rahatsız oldu. Bunun üzerine 1943 yılında Sutjeska ve Neretva’ya saldırı düzenlendiler. Tito, büyük kayılar vermesine rağmen Almanlara karşı başarılı oldu.

Yugoslavya’nın Kuruluşu

İtalya’nın bu olaylar üzerine Almanya’ya teslim olması durumu daha karışık bir hale getirdi. Bu sebeple Partizan grubunun kontrolünü elinde bulunduran Tito diğer büyük devletlerin haberi olmadan Yugoslavya konseyini topladı. Daha sonra geçici bir hükümet kurup Yugoslavya’nın hak ve eşitlik konularında adaletli olan bir federal topluluğu olduğu herkese duyuruldu.

Yaptığı tüm bu çalışmalar sayesinde ülkesine çok büyük katkısı oldu. Bu sebeple Tito ’ya ,7 Mart 1945 yılında hükümet başkanlığı, mareşallik ve başkomutanlık yetkileri verildi. Bu tarihte seçime gidilmeye karar verildi ve Tito ‘nun partisi olan Halk Partisi seçimleri kazandı. Bu durum üzerine Tito Yugoslavya Federal Cumhuriyeti kurdu ve monarşi yöntemine son verdi.

Tito’ nun Diğer Ülkelerle İlişkisi

Yakınındaki devletlerin ortaya çıkarmış olduğu halk demokrasisi isimli ayaklanmaları desteklemesinden dolayı, Atina’ya karşı Yunan komünistlerini desteklemesi gibi sebeplerden ötürü Batı da aldığı desteği almamaya başladı.

Stalin’in Yugoslavya’yı kendi ülkesinin yönetim şekline göre şekillendirmek istemesi üzerine bu iki devletin arası açıldı. Tito’ nun bu düşünceye karşı olumsuz bir tavır içine girmesinin asıl sebebi ise, Yugoslavya’nın bağımsız bir devlet olarak kalmasına devam etmesini istemesiydi.

Tito, SSCB’nin de içinde bulunduğu Varşova Paktı’nın Çekoslovakya’ya karşı olan işgalini kınadı. Bunun yanı sıra Bağlantısızlar Hareketini güçlendirmeye çalıştı. Tito tüm bunları yaparak SSCB’nin nüfuzundan kurtulmayı başardı.

Josip Broz Tito ‘nun Ölümü

4 Mayıs 1980 tarihinde kangren nedeniyle öldü.  Belgrad’da bulunan Kuca Cveca isimli anıt mezarlığına gömüldü.

Yorum gönder