×

Kaliteli Uyku Uyumak İştahı Dolayısıyla Kiloyu Arttırır mı?

Kaliteli Uyku Uyumak İştahı Dolayısıyla Kiloyu Arttırır mı

Kaliteli Uyku Uyumak İştahı Dolayısıyla Kiloyu Arttırır mı?

Kaliteli Uyku Uyumak İştahı Dolayısıyla Kiloyu Arttırır mı? Uyku uyuyamama, yemek yeme isteği enzimi şeklinde de herkesçe bilinen hormon düzeyini arttırırken düpedüz farklı bir göstergeye vakıf Leptin salgılanmasını bastırmaktadır. Bu hormon, kişilerde mide boşluğu tetikleyici hormonudur, iyi uyku alamamanın artması gün içinde iştah düzeyini çoğalttığına rastlanılmaktadır. Uyku noksanlığı bu gibi hormonları tetiklemekte ve bu ise vücuda gıda sokulmasının artmasına sebep oluşturmaktadır. Yeterli olmayan uyku uyumasında bünyenin daha fazla süre ayık durmasından sebeplenen güç ihtiyacının çoğalması yemek yeme düzeyinin artmasına sebep oluşturur.

Çağımızda insanlar, kaygı düzeylerinin çok fazla olmasını uykuyu alamamakla belirtirler. Güzel bir uyku çekememek bir sürü sağlık problemini meydana getirmektedir. Onlardan bir tanesi de obezite. Uyku, besinlerin sindirilmesi ve doğru yapılması ve bünyenin hızı ile tıpa tıp alakalıdır. Yani uyku ve yemek yemek direkt bir münasebete vakıftır.

Çağımızda kişiler her an bir yere koşturma ya da bir işi yapma kaygısında. Gündelik hayatımızda iş yaşantımıza önem arz etmekteyiz, bu zamanda da vücut sağlığımızı arka plana atmamalıyız.

Kaliteli Uyku Uyumak İştahı Dolayısıyla Kiloyu Arttırır mı

Uykunun Önemi

Aslınsa biz insanların uykunun yatıştırıcı ve yapıcı faydasına ihtiyacımız çok fazla. Kötü bir uyku alışkanlığı bozuk bir yeme içme tarzı oluşturur. Yapılan araştırmalar da açıklıyor ki işci adetinin fazlalaştığı topraklarda gündelik yemek yeme vakitleri geçiştiriliyor ve üstelik hiç yemek yenilmiyor, birkaç yiyecek ile karnın doyması sağlanıyor. Ama bu hal bir günde vücudumuza sokmamız lazım olan ATP’yi bulundurmamız manasını oluşturmaktadır.

İş endişesi bittiğinde ise bir günde tüketmediğimiz besinleri tek bir ana sokuyoruz. İnsani halimiz iştah enzimini işe sokup diğer anti hormonu durdurmaktadır. Bu da birlikteliğinde fazla kilolu olmayı ve bundan dolayı uyku problemini meydana getirmektedir.

Öyleyse bu durumun karşısına nasıl geçeriz? İlk olarak iyi bir diyetisyenle irtibat kurulmalı ve güzel bir tüketim tarzını yaşamınızda aktif etmelisiniz. Şahsi doğru kabul ettiğiniz bir sürü doğru olmayan şeyler olabilir, uzman birisinden yardım almayı asla geçiştirmeyin.

İyi Bir Uyku İçin Ne Yapmalıyız?

Güzel uyku alabilmek için öncelikle en başta, buna sebep olan bir problem varsa ilk önce onu ortadan kaldırarak ve tüketimde de meydana getireceğimiz azıcık farklılıklar.

Kaliteli tüketim; eğer kilo sorunu çekiyorsak bu sorunu ortadan kaldırmalıyız. Gerekli şekilde ve oturaklı tüketim yöntemlerini bilmemiz lazım. Egzersizi yaşamınıza mutlaka entegre edin. Gündelik oluşturacağınız bir saatlik hafif koşular gerek kilo vermede gerek de kaliteli bir uyku için yararlı olmaktadır. Kafein düzeyi çok fazla olan sıvıları yerken daha tertipli davranmalıyız. Üstelik geceleri kafein yeme içmesini mutlaka sonlandırmalıyız. Bitkisel çayların inanılmaz tepkilerine vücudumuzu bırakalım. Kaliteli bir geri dönüşü olan kuşburnu, papatya, ıhlamur gibi rağbet gören bitkisel çayları içebiliriz.

Uykudan altmış dakika evvel içilen yarım bardak sıcak süt uykuya geçme aşamasını kolaylaştırır.

Su içimime özen göstermeliyiz. Gündelik içtiğimiz su miktarı mühim olup bünyemizdeki toksik şeylerin kolay dışarı atılmasını oluşturacağı için huzurlu bir vücutla bazaya geçmiş oluruz.

Uyku Yağlanmamıza Sebep Olur mu?

Yaz aylarının artık yaklaşmasıyla çok artan yağ yakma endişesinde “yeterli uyumama” da önem arz ediyor. Yağlanmamızın en fazla rastlanan sebebi “çok tüketip ama daha az enerji harcamak” şeklinde bulunsa da yapılan araştırmalar, yeterli yatmamanın bazı sorunlar doğuracağı yağlanmaya sebep olduğunu meydana getiriyor. Yeterli olmayan uyku, tokluk tepkisini oluşturan leptin salgını düzeyinde azalmaya sebep oluyor. Bu salınımın düzeyindeki azlık, bünyenizin çok aşırı yiyeceğe gereksinimi olmadığı hallerde dahi kafaya yemek iştahı etkisi oluşturarak daha çok besin tüketimine sebep oluşturuyor. Yeterli olmayan uyku, yemek yemek isteğini çoğaltan açlık salgınının düzeyini de çok arttırıyor. Uyku alamama gibi bünyede endişe oluşturan bir takım haller, hormon düzeyini arttırarak isteğin çoğalmasına sebep oluyor. Az yatmak, hormonsal düzeni yerle bir yapıyor, her an besin tüketimine yönlendiriyor, fazla kilolu olmaya ramak kalıyor.

Yeterli olmayan uyku, bünyenin şekere karşı daha güçlü şekle bürünmesine ve şeker dengesinin alt üst olmasına sebep oluyor. İnsülin duvarının sağlamlaşması, daha çok insülin artırımına doğrultarak, şeker rahatsızlığı yaşamaya sebep oluşturduğu gibi, salgılanan aşırı düzeydeki insülin sıklıkla göbek çevresinde fazla kiloya sebep oluyor. Yapılan araştırmalar, günde altı saatten daha kısa yatmanın şeker problemine yakalanma ihtimalinin daha fazla görüldüğünü meydana getiriyor.

İşte bu yüzden gece erken yatarak en az yedi ya da sekiz saat uyumamamız, akabinde güne güzel ve sağlıklı bir kahvaltıyla adım atmamız, gün içerisinde almamız gereken gerekli besinleri tüketmemiz çok önemli olmaktadır.

Yorum gönder