Karabük’te Ne Yenir? Neyi Meşhur?
Her yörenin kendine ait bir dokusu ve yapısı vardır. Bu doku tüm ayrıntılara işlemekte ve her alanda birbirinden farklı kültürel özellikleri meydana getirmektedir. Mutfak kültürü de çeşitlilik arz eden alanlardan birisidir.
Ülkemizin eşsiz yemeklerinin güzel örneklerini sunan Karabük mutfak kültürü de çok sevilen ve dikkat çeken çeşitler barındırmaktadır. Şimdi Karabük’e ait birbirinden güzel lezzetleri tanıyalım ve şehre gelindiğinde mutlaka tadılması gereken yemekleri sıralayalım.
Karabük’ün Eşsiz Yemekleri
- Safran Lokumu
- Safranlı Zerde
- Ceviz Helvası
- Yoğurtlu Yumurta
- Cevizli Keşli Yayım
- Safranbolu Bükmesi
- Çullu Börek
- Bütün Et Yemeği
- Perohi
Yukarıda sayılan birbirinden enfes Karabük yemekleri ve tatlılarından Safran lokumuyla başlayalım.
Safran Lokumu
Safran lokumu Karabük’te Ne Yenir sorusunun cevaplarından biri olarak sunulabilecek yöreye özgü çok sevilen bir lokum çeşididir. Hem görsel ile hem lezzeti ile akıllarda yer eden bu hafif tatlı; içinde yer alan safranla daha da lezzetli hale geliyor. Özellikle şehirden ayrılırken hediye olarak götürülebilecek çok özel bir tat olan Safran lokumunu denemeyi ihmal etmeyin.
Safranlı Zerde
Osmanlı saray mutfağının çok özel tatlılarından birisi olan zerde; Karabük yöresine özgü safran eklenerek hazırlanmakta ve hem görüntüsü ile hem de lezzeti ile görenleri kendisine hayran bırakmaktadır.
Pirinç, şeker ve safran ana maddeleri ile hazırlanan bu özel tatlıyı muhakkak denemelisiniz. Zerdeye özel rengini veren malzemelerden biri olan zerdeçal; safranın yanı sıra kullanılan renk verici ve faydalı malzemelerden birisidir. Karabük’e gelenlerin çok seveceği tatlardan birisi de safranlı zerde olmaktadır.
Ceviz Helvası
Karabük’te özellikle Yenice Bölgesi’ne has yapılan ceviz helvası tamamen bölgeye özgü bir tatlıdır. Bilhassa bayram gibi özel günlerde hazırlanan ve yine şehirden ayrılırken hediye olarak götürülebilecek muhteşem bir lezzettir. Limon tuzu, şeker, su ve yumurta beyazı gibi malzemelerle yapılan bu tatlı mutlaka denenmesi gereken lezzetlerden biridir.
Yoğurtlu Yumurta
Katıklı yumurta olarak da bilinen ve Karabük’e has tatlar ve lezzetlerden birisi olan yoğurtlu yumurta, bambaşka bir yemek tatmak isteyenlerin deneyebileceği özel bir çeşit. Kaynar suyun içinde yumurta ve sarımsağın eklenmesi ile hazırlanan ve yoğurt ile kızdırılmış yağ ilave edilerek servis edilen farklı bir yemek çeşididir.
Cevizli Keşli Yayım
Genelde pek çok Anadolu bölgesinde yapılan elde kesme makarna ya da erişte olarak tarif edilen yayım; Karabük’te bu adı alıyor. Bölgede çokça tercih edilen ve özellikle cevizlisinin sevilerek tüketildiği yayım; son olarak tereyağı eklenmesi ile servise hazır hale geliyor.
İçinde keş olarak ifade edilen süzme yoğurdun kurutulmuş hali olan bir çeşit peynir de bulunuyor. Safranbolu Bükmesi
Adıyla tadıyla iştah açan Safranbolu bükmesi; Karabük meşhur ürünleri arasında yer alıyor bir çeşit pide olan, içinde hem sebze hem de et barındıran muhteşem bir lezzet. Safranbolu bükmesi ıspanak, soğan, kıyma gibi ürünlerle hazırlanan harç ile hazırlanan ve piştikten sonra tereyağı sürülerek servis edilen; Karabük’te mutlaka denenmesi gereken lezzetlerden biridir.
Çullu Börek
Bölgeye has efsane ve nefis tatlardan birisi olan çullu börek; ülkemizde çok sevilen hamur işi kültürünün bir parçası oluyor. Çullu börek bölgede öylesine ünlü ki Karabük’te adına festivaller düzenlenen bir yiyecek olarak biliniyor. Patatesli, kıymalı ya da peynirli gibi pek çok çeşidi bulunan çullu börek yemeden şehirden ayrılmanızı tavsiye etmiyoruz.
Bütün Et Yemeği
Bütün et yemeği; Karabük’ün en sevilen yemekleri listesinde bir numaraya oynamaya aday. Özellikle et sevenlerin bayılarak tüketeceği ve genelde kuzu etiyle yapılan bu yemek, tereyağında pişirilen etlerle muhteşem bir lezzete dönüşüyor. Özel günlerde sıklıkla yapılan yemek; baharat su ve salça gibi malzemelerle zenginleştiriliyor. Ayrıca damak tadına göre sebzeler eklenerek de çeşitlendirilebiliyor.
Perohi
İsmi kulağa oldukça farklı gelen perohi; bölgede oldukça meşhur olan ve emek isteyen yemek çeşitlerinden birisi. Bir nevi mantı olarak tarif edebilecek perohi elde açılan ve küçük küçük kesilen hamurlardan oluşuyor.
İç harç olarak süzme yoğurt ya da kuru süzme yoğurttan yapılan keş peyniri ve nane gibi malzemeler ekleniyor. Haşlanarak pişirilen perohi, tereyağı sunumu ile servis ediliyor. Karabük’ün en özel lezzetleri arasında yer alan bu yemeği de muhakkak denemelisiniz.
Safranbolu Baklavası
Türk mutfağının en sevilen ve özel tatlılarından birisi olan; özel günlerin ve bayramların vazgeçilmezi baklavayı, Karabük usulü olarak da denemelisiniz. Özellikle ev baklavası formunda hazırlanan ve incecik açılan yufkasıyla lezzetli bir şölene dönüşen baklava; genelde cevizli olarak hazırlanıyor. Birbirinden güzel yemek ve tatlıları Karabük’ün meşhur yerleri ve mekanlarında bulmak mümkün. Şehrin birbirinden güzel lezzetlerini tanıttığımız yazımızın sonuna geldik.
Yorum gönder