Kıdem Tazminatında Dikkat Çeken Detay Nedir?
Çalışma hayatı içerisinde bulunan ve belirli sebeplerden dolayı bir süre işsiz kalan pek çok kişinin kıdem tazminatında dikkat çeken detay nedir sorusunu merak ettiği gözlemlenmektedir. Kıdem tazminatı, belirli bir süre dahilinde çalışmayan ve işten çıkarılan kişilerin yararlanabileceği avantajlar arasında yer almaktadır. Ancak bunun için de belirli şartlara uyulması gerekmektedir.
Belirtilen sigorta süresinin dolmaması, kendi isteği dahilinde işten çıkması gibi durumlarda işsiz kalanlar kıdem tazminatından yararlanamamaktadır. Ancak erkeklerin askerlik durumu nedeniyle işten çıkmak zorunda kalması veya kadınların evlendikleri için işi bırakmaları durumunda kıdem tazminatı alabildikleri de bilinenler arasında görülmektedir. Bunun dışında istenen sigorta gününün de tamamlanması gerekmektedir.
İlk Sigorta Tarihinin Önemi
Kıdem tazminatı hakkında bilinmesi gerekenler arasında sigorta günü de ilk sırada yer almaktadır. Kıdem tazminatından yararlanmak isteyen kişilerin öncelikle istenilen sigorta gününe sahip olması gerekmektedir. Bu sigorta günleri kapsamında belirlenen şartlar ise şu şekilde sıralanabilir:
- 8 Eylül 1999 tarihinde sigortası başlayan ve 3.600 prim gününe sahip olanlar kıdem tazminatı alabilmektedir.
- Sigortalı olmak şartıyla 15 yıl çalışılmış olması gerekmektedir.
- Bahsi geçen gün sayısına sahip olmayan kişiler kıdem tazminatından yararlanamamaktadır.
Genel anlamda bakılacak olursa sigorta günü daha çok emeklilik alanında göz önünde bulundurulan detaylar arasında yer almaktadır. Ancak yapılan pek çok değişiklik kapsamında emeklilik için belli bir yaşa gelinmesi gerekmektedir. Sigorta günü uygun olan ancak yaştan dolayı emekli olamayan her birey, kıdem tazminatı talep ederek iş yerinden ayrılabilmektedir.
Bir Yıl Bekleme Durumu
Çalışma hayatı kapsamında pek çok kişinin merak ettiği kıdem tazminatını nasıl alabilirim sorusu, belirli şartlar dahilinde insanlara sunulmaktadır. Kıdem tazminatı, belirli sigorta gününün tamamlanması halinde işsiz yalan veya emekli olmayı bekleyen kişilere verilen bir ödeme olarak bilinmektedir. Ancak bu ödemenin yapılması için bir yıl bekleme durumunun da uygulanması gerekmektedir.
Örneğin, çalışmış olduğunuz iş yerinde 1 yılı doldurmadıysanız istenilen gün sayısına sahip olsanız dahi beklediğiniz kıdem tazminatını alamazsınız. Bir yılı geride bıraktıktan sonra iş yerinizden bu ödemeyi talep ederek işten ayrılabilirsiniz. Bunun için uygulamanız gereken adımlar şunlardır:
- Sosyal Güvenlik Kurumu’na giderek 3.600 prim güne sahip olduğunuz belgeyi almalısınız.
- İş yerinize bu belgeyi teslim etmelisiniz.
- Yapılan inceleme ile birlikte kıdem tazminatınızı alabilirsiniz.
- Aynı zamanda kıdem tazminatı alsanız dahi tekrar çalışma imkanınız olduğunu bilmeniz gerekmektedir.
Kıdem Tazminatı Nasıl Hesaplanıyor?
Çalışma hayatında pek çok kişinin dikkatini çeken kıdem tazminatı, insanlara pek çok konuda soru sorma hakkı da vermektedir. Örneğin kıdem tazminatı nasıl hesaplanıyor sorusu, başlıca merak edilen konular arasında yer almaktadır. Kıdem tazminatı alacak olan kişilerin merak ettiği bu hesaplama, aşağıda detaylı bir şekilde açıklanmıştır.
- Çalışana verilen ikramiye, brüt maaş, yol ve yakacak yardımları ve prim üzerinden hesaplama yapılmaktadır.
- Her yıl ödenen brüt maaş üzerinden hesaplama yapılmakta ve tazminat olarak ödenmektedir.
- Bir yılı geçen hesaplamalarda da aynı yöntem uygulanmaktadır.
Bu şekilde hesaplanan kıdem tazminatı ödemeleri, gerekli şartları sağlayan bireylere ödenmekte ve iş yerinden çıkma hakkı tanınmaktadır.
Yorum gönder